Αφράτη και μυρωδάτη πετιμεζόπιτα από την Σία Λαδά!
Μια πεντανόστιμη αρωματική πίτα, με το παχύρευστο πετιμέζι που δίνει όλη την Γλύκα και το άρωμα, το οποίο παράγεται από το βράσιμο του μούστου, μπορούμε Να φτιάξουμε υπέροχα γλυκόξινα πιάτα, όπως σάλτσες σε σαλάτες, σιρόπι στους λουκουμάδες, στο γιαούρτι, στο παγωτό, φυσικά με το πετιμέζι φτιάχνουμε και τα Καταπληκτικά μουστοκούλουρα.
Υλικά :
300 γραμμ. Πετιμέζι
180 γραμμ. Σπορέλαιο
200 γραμμ. Χυμό πορτοκάλι , και ξύσμα από 2 πορτοκάλια
4 κ.γ κανέλα, ½ κ.γ μοσχοκάρυδο
1 ½ κ.γ σόδα, 2 κ.γ μπέικιν πάουντερ
1 σφηνάκι τσίπουρο η ρακί
500 γραμμ. Κόκκινη φαρίνα
100 γραμμ. μαύρες σταφίδες
200 γραμμ. Ζάχαρη, 100 γραμμ. Τριμμένα καρύδια
Eκτέλεση :
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υγρά υλικά μας, το λάδι, το πετιμέζι τον χυμό πορτοκαλιού ( κρατάμε ένα μέρος από τον χυμό πορτοκαλιού για να διαλύσουμε την σόδα) τα δουλεύουμε πολύ καλά να ενσωματωθούν με την ζάχαρη. Στην συνέχεια προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα το μοσχοκάρυδο, το τσίπουρο,και τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού που είχαμε κρατήσει, στον οποίο διαλύουμε την σόδα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά δουλεύοντας το μείγμα, το αλεύρι στο οποίο έχουμε προσθέσει το μπέικιν πάουντερ , τέλος προσθέτουμε τις σταφίδες αλευρωμένες με το καρύδι. Ψήνουμε γύρω στα 50 με 60 λεπτά, στους 180 βαθμούς μια υπέροχη πίτα με πετιμέζι για τον καφέ! αλλά δένει τέλεια και με Παγωτό βανίλια!
Καλή απόλαυση!