Ποιος ήταν ο Ρωμάνος, προς τιμήν του οποίου πήρε το όνομα της η πλατεία δίπλα στη Σιτεμπόρων;
Η πλατεία γύρω από την τρέπεζα Πειραιώς, αρχίζει να γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό με την πραγματική της ονομασία Ρωμάνου (και όχι Ρωμανού, όπως συχνά αναφέρεται εσφαλμένα), με αφορμή και την ανάπλαση που εκτελείται από το Δήμο Αργοστολίου.
Ποιος ήταν όμως ο Ρωμάνος, προς τιμήν του οποίου δόθηκε το όνομα στην εν λόγω πλατεία;
Ο Άθως Ρωμάνος (1858-1940), ήταν Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης με καταγωγή από το Ληξούρι και είχε χρηματίσει αρκετές φορές υπουργός.
Ήταν γιος του Ιωάννη Ρωμανού και της Αιμιλίας Ομήρου και σύζυγος της Μαρίας (ή Μαρίκας) Βαλλιάνου, κόρης του εφοπλιστή και εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Βαλλιάνου. Διετέλεσε διδάκτορας φιλοσοφίας και νομικής στα πανεπιστήμια της Χαϊδελβέργης και της Γενεύης, και από μικρή ηλικία ακολούθησε τον διπλωματικό κλάδο.
Εξελέγη βουλευτής Κραναίας το 1895 με το κόμμα του Χ. Τρικούπη, επανεξελέγη το 1899 και στις εκλογές του 1902 με το κόμμα του Γ. Θεοτόκη. Χρημάτισε υπουργός εξωτερικών την περίοδο 1899-1901 στην Κυβέρνηση Γεωργίου Θεοτόκη 1899 και δεύτερη φορά στην κυβέρνηση Θεοτόκη του Δεκεμβρίου 1903. Επί υπουργίας του η Ελλάδα πήρε μέρος στην Συνδιάσκεψη της Χάγης το 1899.
Αργότερα προσχώρησε στην Κυβέρνηση Εθνικής Αμύνηςτου Ε. Βενιζέλου. Επανήλθε στο διπλωματικό κλάδο το 1908, διαβλέποντας τη σκοπιμότητα της συμμαχίας της Ελλάδος με τις δυνάμεις της Αντάντ και διατέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι και συνυπέγραψε με τον Βενιζέλο τη Συνθήκη των Σεβρών.
Το 1929 εξελέγη αριστίνδην μέλος της Γερουσίας.