O "Ολυμπιακός στόχος" του Μιχαήλ Ρωμανού
Η υπέροχη στιγμή της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία στάθηκε αφορμή για τη διοργάνωση της εικαστικής πολυσυζητημένης έκθεσης που επιμελείται ο Μιχαήλ Ρωμανός στο Μουσείο Γουναρόπουλου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με τη συνεργασία δώδεκα καλλιτεχνών αριστούχων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, εμπνέει και μεταλαμπαδεύει τα μηνύματα οικουμενικής εκκεχειρίας, συμφιλίωσης και ευγενούς άμυλας από τον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας στα πέρατα του κόσμου !!!!
Ο Μιχαήλ Ρωμανός που επιμελείται την έκθεση, φιλοτέχνησε το έργο με τίτλο "Ολυμπιακός Στόχος" για τη συμμετοχή του στην έκθεση, η οποία συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία και απίστευτη κοσμοσυρροή στο Κέντρο τέχνης και πολιτισμού του Μουσείου Γουναρόπουλου, στην Αθήνα ενώ μεταξύ των αξιόλογων καλλιτεχνών που συμμετέχουν είναι και ο ταλαντούχος Κεφαλονίτης Παναγής Αντύπας, με ένα υπέροχο έργο του καθώς και η υποψήφια για το Βραβείο Εικαστικών Τεχνών Ειρήνη Ανδρούτσου, το έργο της οποίας, παρουσιάζεται αυτήν την εβδομάδα σε ολοσέλιδο αφιέρωμα της Αγγλόφωνης εφημερίδας "Athens News" !!!
Για την έκθεση, ο αρχισυντάκτης του e-charity magazine Αλέξανδρος Τανασκίδης έγραψε ένα ενδιαφέρον άρθρο:
"...Ένα κοίλο κάτοπτρο, οι ζωοφόρες ακτίνες του Θεού Φαέθωνα, η βαθιά ριζωμένη σαν τον καρπό της ελιάς – Ελληνική αγέρωχη ψυχή και το πανανθρώπινο μήνυμα ειρήνης και σύμπνοιας στα πέρατα του κόσμου, αρκούν για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας. Εκεί στον ιστορικό Κρόνιο Λόφο στην Αρχαία Ολυμπία, τον λόφο που αφιερώθηκε από τον Ηρακλή στον παππού του τον Κρόνο, εκεί θα ανάψει με τιμές εθνολογικής ιστορίας και παγκόσμιας αναγνώρισης προς τον γνωστικό πλούτο του έθνους μας, το λαμπρό σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην Άλτη, την επίπεδη ιστορική περιοχή του Ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, θα αναβιώσει η αναπαράσταση της κλοπής της φωτιάς του Δία από τον Προμηθέα.
Στο σύγχρονο κλεινόν άστυ που κάποτε λεγόταν Ακτή, μια νέα γενιά καλλιτεχνών, αποφοίτων της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών αλλά και άλλων αναγνωρισμένων εργαστηρίων τέχνης, καταξιωμένοι στον χώρο που υπηρετούν, εμπνευσμένοι από την σπίθα της Ολυμπιακής φλόγας, θα ανάψουν το δικό τους φως στην Τέχνη!
Σώματα άλκιμα, οράματα και ιδεώδη αιώνων, αδιαπραγμάτευτα υψηλά ιδανικά, ιστορία Ελληνική και αιώνια, χρώμα κι όψη Θεών και θείου μυστηρίου, θα πάρουν σχήμα και καμβά σε μια εικαστική συμφωνία. Καλλιτέχνες, αγγιγμένοι από το χάδι των ανδρειωμένων πρώτων Ολυμπιονικών, του Δαμαγήτου, του Ακουσιλάου, του Δωριέα, θα εκθέσουν την δική τους οπτική για την ιστορική αφή της Ολυμπιακής φλόγας, λίγο πριν παραδοθεί σε λαμπαδηδρομία για το μεγάλο της ταξίδι μέχρι την χώρα φιλοξενίας των Φετινών Ολυμπιακών Αγώνων, το Λονδίνο.
Με το «μάτι του καλλιτέχνη» και με την αναζωπυρωμένη φλόγα των οικουμενικών μηνυμάτων που παντρεύουν την μακραίωνη ιστορία των πρώτων αρχαίων με τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς αγώνες, 12 καλλιτέχνες, θα... προσυπογράψουν το δικό τους «αρχαίο πνεύμα αθάνατο» στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Μουσείου Γουναρόπουλου. Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του καταξιωμένου κι αναγνωρισμένου, βραβευμένου από τον Όμιλο της UNESCO και από την HELEXPO της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, Μιχαήλ Ρωμανού, έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εικαστικές εγκαταστάσεις, θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν έναν διάλογο με την ιστορία και τα ασύνορα μηνύματα της Ολυμπιάδας.
Για πρώτη φορά στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, μια τόσο σημαντική για τα ιστορικά αλλά και εθνολογικά χαρακτηριστικά της, σε μια συγκυρία που το φως του πολιτισμού σιγοσβήνει υπό την πίεση των ανέμων που ξεπήδησαν άναρχα θορυβώδεις από τον Ευρωπαϊκό ασκό του Αιόλου, η Ελλάδα παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς και πολιτικού αλλά και βαθιά πολιτιστικού ήθους.
Με αυστηρότητα που αρμόζει σε Μαικήνα, ο Μιχαήλ Ρωμανός, επέλεξε και επιμελήθηκε ο ίδιος τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση, ενώ η Έκθεση εντάσσεται στο καλλιτεχνικό πλαίσιο της 5ης ετήσιας Athens Fine Arts Festival και υποστηρίζεται από το Φεστιβάλ Εικαστικών Τεχνών της Αθήνας..." Διαβάστε το άρθρο εδώ: http://www.e-charity.gr/article.php?cat=Politismos&subcat=Texnes&tef=March&y=2012&num=14
H Έκθεση συνεχίζεται στο Μουσείο Γουναρόπουλου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.