Δώρα Μαρκάτου: “Τεράστιο το καλλιτεχνικό μέγεθος του Γεράσιμου Σκλάβου. Έχει ξεπεράσει τα σύνορά μας. Τιμή για το Αργοστόλι να φιλοξενεί το μουσείο του”

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020 00:42

Δώρα Μαρκάτου: “Τεράστιο το καλλιτεχνικό μέγεθος του Γεράσιμου Σκλάβου. Έχει ξεπεράσει τα σύνορά μας. Τιμή για το Αργοστόλι να φιλοξενεί το μουσείο του”

Συνέντευξη στην ιστορικό Τέχνης και έφορο του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλονιάς

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή

H Ιστορικός της Τέχνης, τέως αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και νυν έφορος του Κοργιαλενείου Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Κεφαλονιάς, Δώρα Μαρκάτου, μίλησε στο Inkefalonia.gr για τη σημασία της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου, να μετατραπεί το κτήριο του πρώην Δημαρχείου Κεφαλονιάς (πρ. Κτήριο Τράπεζας της Ελλάδας) σε Μουσείο “Γεράσιμου Σκλάβου”, θέλοντας έτσι να τιμήσει τον παγκοσμίου φήμης Κεφαλονίτη γλύπτη.

73323542 2988679208023282 1694126562594521088 o

Στην συνέντευξη που ευγενικά μας παραχώρησε, απάντησε στα ερωτήματα που της θέσαμε.

- Συμφωνείτε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου να μετατρέψει το κτήριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδας και πρώην Δημαρχείου Κεφαλονιάς σε Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου;

“Συμφωνώ απόλυτα, γιατί ο Δήμος Αργοστολίου αγόρασε το κτήριο για να γίνει πινακοθήκη και να λειτουργήσει ως μουσειακός χώρος. Αν σημειώθηκε εκτροπή για κάποια χρόνια από τον καθ’ αυτό προορισμό του κτηρίου, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να συνεχιστεί. Άλλωστε η Κεφαλονιά δεν έχει χώρους πολιτισμού. Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε πολύ άσχημη κατάσταση τουλάχιστον όσον αφορά στις εικαστικές τέχνες. Για παράδειγμα δεν διαθέτει το νησί ούτε μια αίθουσα με μουσειακές προδιαγραφές.

- Για την δωρεά της οικογένειας Σκλάβου στον Δήμο Αργοστολίου τι έχετε να πείτε;

“Συγχαίρω την οικογένεια Σκλάβου για την ανιδιοτελή και γενναιόδωρη απόφασή της. Είναι ανεκτίμητης αξίας το έργο του Σκλάβου. Πρόκειται για ένα τεράστιο καλλιτεχνικό και οικονομικό κεφάλαιο. Δεν θα βρισκόταν πουθενά κανείς εχέφρων για οποιοδήποτε λόγο, να αρνηθεί αυτή τη σπουδαία δωρεά”.

126524625 2868461813390408 813864359118630489 n

- Για το βεληνεκές του διεθνούς φήμης καλλιτέχνη Γεράσιμου Σκλάβου, ποια είναι η γνώμη σας;

“Ο Γεράσιμος Σκλάβος θεωρείται, μετά τον θάνατο του Τζακομέττι, ως ο μεγαλύτερος γλύπτης του 20ου αιώνα. Αναφέρω μόνο τούτο: Ο Σκλάβος εφηύρε την τηλεγλυπτική, δηλαδή με μία φλόγα ασετυλίνης που εκτοξευόταν από μικρή απόσταση, κατέτρωγε τα σωθικά των πολύ σκληρών πετρωμάτων, όπως είναι οι γρανίτες, και χωρίς να τραυματίζεται και να θρυμματίζεται το υλικό, δημιούργησε πρωτότυπα πλέγματα, έδωσε φως στο εσωτερικό της ύλης, με αποτέλεσμα να την αποπνευματώνει και δημιούργησε εντελώς πρωτότυπες φόρμες που δεν είχε γνωρίσει μέχρι τότε η τέχνη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ανανεώσει την παγκόσμια γλυπτική. Αυτός ο γλύπτης, ο οποίος έχει αναγνωριστεί καλλιτεχνικά σε όλο τον κόσμο, αντιλαμβάνεστε ότι έχει ένα τεράστιο βεληνεκές. Ένα μουσείο, στο οποίο θα είναι συγκεντρωμένα γύρω στα 200 έργα του, γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής και σχέδια, θα έχει διεθνή ακτινοβολία επίσης. Αν το Αργοστόλι αποκτήσει αυτό το μουσείο, εκεί που σήμερα δεν διαθέτει τίποτε και δεν διαθέτει ούτε καν μία αίθουσα με μουσειακές προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μία έκθεση αξιώσεων, θα εκτιναχθεί στο στερέωμα των πόλεων που διαθέτουν μουσεία με διεθνή απήχηση και εμβέλεια. Ένα μουσείο Σκλάβου θα προσελκύσει επισκέπτες υψηλού επιπέδου, απ όλο τον κόσμο. Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα άλλο για την αξία και τα οφέλη από ένα τέτοιο μουσείο, που θα είναι τόσο οικονομικά, όσο και κοινωνικά και καλλιτεχνικά, θα υποστηρίξουν το γόητρο της Κεφαλονιάς, που βρίσκεται στο ναδίρ εδώ και πολλά χρόνια όσον αφορά τουλάχιστον στις εικαστικές τέχνες. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η λειτουργία ενός τέτοιου μουσείου γι αυτό πρέπει να υποστηριχθεί από όλους.

h9226915

- Οσον αφορά το χρονικό διάστημα για το οποίο θα παραχωρηθούν τα εκθέματα τι έχετε να πείτε; 

Τα εκθέματα παραχωρούνται για ορισμένο χρονικό διάστημα και η άδεια κατοχής τους ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στην περίπτωση, όμως, του Σκλάβου, δεν πρόκειται για απλή παραχώρηση αλλά για δωρεά. Θα ήταν ανόητο εκ μέρους των κατόχων της πολύτιμης αυτής κληρονομιάς να παραδώσουν αυτόν τον ανεκτίμητο πλούτο χωρίς να θέσουν κάποιους όρους. Για σκεφτείτε να πάρουν τα έργα και ύστερα να κλείσει το Μουσείο ή να μη προστατεύονται αυτά και να κινδυνεύουν. Είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλεψη; Εύχομαι στο μέλλον καμιά Δημοτική Αρχή να μη φανεί κατώτερη των περιστάσεων και κλείσει το μουσείο ή δεν συντηρεί αυτά τα σπουδαία έργα. Δεν γνωρίζω βέβαια λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά αυτού του είδους οι περιορισμοί είναι αναγκαίοι. Είναι τυπικοί οι περισσότεροι. Άλλωστε υπάρχουν και οι νομικοί σύμβουλοι και εκείνοι που θα συντάξουν τα σχετικά έγγραφα γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν.

- Υπήρξε μία πρόταση απο την αντιπολίτευση το Μουσείο να δημιουργηθεί στην Λειβαθώ, αλλά δεν πέρασε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου - Ποια είναι η άποψή σας πάνω σε αυτό; 

Δίνεται η ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα μουσείο της εμβέλειας του Γεράσιμου Σκλάβου και εμείς να προβάλλουμε προσκόμματα και να μην το θέλουμε; Δεν το χωρά ο ανθρώπινος νους. Είναι θέμα κοινού νου… Ίσως υπάρχει μια δικαιολογία για κάποιους, ότι δεν γνωρίζουν το καλλιτεχνικό μέγεθος του Γεράσιμου Σκλάβου. Είναι κρίμα όμως να λέγονται πράγματα όπως να πάει στη Λειβαθώ. Ο Σκλάβος δεν είναι μόνο Λειβαθινός ή μόνο Έλληνας, έχει ξεπεράσει τα σύνορά μας και ανήκει σε όλο τον κόσμο. Είναι τιμή για την πόλη να φιλοξενεί το μουσείο του. Σκεφτείτε να “στραβώσει” κάτι και να μην γίνει το μουσείο, ξέρετε πόσοι είναι εκείνοι που θα ήθελαν να “αρπάξουν” τα έργα του Σκλάβου; Η γλυπτική του Σκλάβου είναι γλυπτική του φωτός. Και να είναι θαμμένα τα έργα του σε διάφορες αποθήκες δεν το θέλει κανένας. Πρέπει να βγουν στο φως που τα γέννησε.

- Υποστηρίζετε θερμά το έργο του Γεράσιμου Σκλάβου. Πόσο σημαντικό είναι το Μουσείο αυτό για το νησι μας; 

Για την υπόθεση Σκλάβου δεν θα σταματήσω να μιλώ και να την υποστηρίζω, γιατί θεωρώ ότι για την Κεφαλονιά είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, από πολλές απόψεις. Είναι εξάλλου και θέμα γοήτρου για το νησί. Δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι άλλα μέρη στην πατρίδα μας, που δεν έχουν την παράδοση που έχουμε εμείς, ζουν σε μεγάλο βαθμό από τα μουσεία τους, όπως είναι το Μέτσοβο, η Τήνος, η Άνδρος. Αυτό που έχουμε εμείς εδώ, αυτό που μας παρέχεται τώρα με τη δωρεά της Ελένης και του Παύλου Σκλάβου είναι εξαιρετικά σημαντικό και πρέπει να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία”.

Παρακάτω ακούστε την συνέντευξη που παραχώρησε η κα Δώρα Μαρκάτου στο Ραδιόφωνο του Inkefalonia 103,9 και στην εκπόμπή "Μέρα Μεσημέρι" με τον Γιώργο Χαλαβαζή 

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-103-9-51032393}




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

00 inkefalonia general ad 300X250