Δώρα Μαρκάτου : Κόσμημα για το Αργοστόλι το μουσείο Σκλάβου - Πόλος έλξης επιστημόνων από όλο τον κόσμο
Στον COSMOS 96,5 και το Δημήτρη Αλοϊζο μίλησε σήμερα η Δώρα Μαρκάτου, τέως αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφερόμενη στην σημαντικότητα της δημιουργίας του νέου μουσείου Σκλάβου αλλά και την σπουδαιότητα του έργου του.
«Πρόκειται για μια πολύ ευχάριστη είδηση για την Κεφαλονιά αλλά και για όλη την Ελλάδα, καθώς ο Γεράσιμος Σκλάβος είναι ένας γλύπτης που ξεπέρασε τα όρια της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης. Έχει αναγνωριστεί παγκόσμια» ανέφερε η κα Μαρκάτου και επισήμανε ότι ο γλύπτης έχει χαρακτηριστεί ως ο σημαντικότερος καλλιτέχνης μετά τον θάνατο του Ελβετού γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομέττι.
Η κα Μαρκάτου επιχείρησε δώσει μια εικόνα, αναφορικά με την τεχνοτροπία του καλλιτέχνη. «Ο Γεράσιμος Σκλάβος δημιούργησε πρωτότυπες συνθέσεις, μορφές και σχήματα και θεωρείται ότι ανανέωσε την παγκόσμια γλυπτική. Κινήθηκε βάσει μιας βιοθεωρίας, μιας κοσμοθεωρίας δικής του. Ταυτίζει τον γλύπτη με τον Θεό και αυτό υπερβαίνει τα συνήθη ανθρώπινα όρια» εξήγησε η κα Μαρκάτου.
Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι ο γλύπτης προσπάθησε να κάνει μια καινούργια γλυπτική, μοντέρνα αλλά με ένα δικό του τρόπο και εφηύρε – αυτό που ονόμασε ο ίδιος- τηλεγλυπτική, δηλαδή να κατατρώει τα σωθικά των πολύ σκληρών υλικών με ένα φλόγιστρο το οποίο ο ίδιος επινόησε. «Με το τρόπο αυτό δεν πλήγωνε το έργο, φώτιζε το εσωτερικό του, έκανε περίοπτες συνθέσεις εντελώς πρωτότυπες» υπογράμμισε η καθηγήτρια.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε μια ακόμα ιδέα που είχε ο γλύπτης, προσπαθώντας να συγκεντρώσει την ηλιακή ενέργεια με ένα σύστημα φακών και μέσω αυτής της ενέργειας να δημιουργήσει μια άλλη γλυπτική, την οποία ονόμασε διαστημική, αλλά δεν πρόλαβε να την εφαρμόσει.
«Ένας τέτοιος καλλιτέχνης, ο οποίος ξεπερνάει τα συνήθη ανθρώπινα όρια, που ξεπέρασε τις μέχρι τότε μορφές γλυπτικής είναι για την Ελλάδα και για την ιδιαίτερη πατρίδα του μεγάλη τιμή» τόνισε η κα Μαρκάτου, ενώ πρόσθεσε ότι το μουσείο θα μπορούσε να γίνει ένα κέντρο μελέτης της τεχνοτροπίας και της κοσμοθεωρίας του.
Σπουδαίο χαρακτήρισε και το γεγονός ότι το μουσείο θα βρίσκεται μέσα στο Αργοστόλι και θα αποτελέσει κόσμημα. «Θα είναι ένα κόσμημα για την πόλη, ένα κέντρο πολιτισμού, θα είναι ένα πνευματικό κέντρο, που θα αποτελέσει πόλο έλξης ειδικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο» κατέληξε.
Παράλληλα η κα Μαρκάτου εξέφρασε την διαφωνία της σε μια ενδεχόμενη κατεδάφιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αργοστολίου και υποστήριξε την αναστήλωσή του. Πρότεινε δε ο χώρος – αναστηλωμένος- να χρησιμοποιηθεί ως πολιτιστικός, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι στο Αργοστόλι.