Δημήτρης Ατσάρος στον COSMOS 96,5: «Καμία ικανοποίηση για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού - Το τουριστικό μοντέλο δεν είναι βιώσιμο»
Στον ραδιοφωνικό σταθμό COSMOS 96,5 στην εκπομπή «Στα Υπόγεια είναι η θέα», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Αλοίζο και Σπυριδούλα Αναλυτή, φιλοξενήθηκε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης Δημήτρης Ατσάρος ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα τα οποία αφορούν τον κλάδο που εκπροσωπεί.
Εν πρώτοις για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού “Ενίσχυση των τουριστικών υποδομών και της τουριστικής εκπαίδευσης και επικαιροποίηση του πλαισίου άσκησης του επαγγέλματος των ξεναγών και των χρονομεριστικών μισθώσεων, ρυθμίσεις τουριστικών φορέων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση του τουρισμού”, ο κ. Ατσάρος δήλωσε απερίφραστα ότι οι επαγγελματίες του κλάδου δεν είναι ικανοποιημένοι .
Αναφερόμενος στην συνέχεια στην επισκεψιμότητα και τις πληρότητες της Κεφαλονιάς εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου, σημείωσε: « Η χρονιά για την μεγάλη πλειοψηφία των δικών μας καταλυμάτων (ενοικιαζομένων δωματίων, διαμερισμάτων ,τουριστικών κατοικιών και βιλών) που έχουμε υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας μας δεν είναι καλή. Παρ ότι οι αριθμοί θα δείξουνε στο τέλος της χρονιάς μια αύξηση γύρω στο 3 με 4% για την Κεφαλονιά σε επισκέπτες, όσοι κινήθηκαν στην ελεύθερη αγορά και όχι μέσω Tour operator , έχουν μια σημαντική μείωση της τάξεως του 30 και του 40% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το φαινόμενο αυτό δεν εμφανίζεται βέβαια μόνο στην Κεφαλονιά , είναι σε όλη την Ελλάδα φέτος».
Ανέλυσε τους λόγους της κάμψης της επισκεψιμότητας : «Κατ αρχάς υπάρχει μια κόπωση στην Ευρωπαϊκή αγορά μετά και από την ορμή που είχε δημιουργήσει η στέρηση των διακοπών λόγω κορονοιού.
Υπάρχει σαφώς η επίπτωση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η μεσαία τάξη της Ευρώπης που αποτυπώθηκε Πανευρωπαϊκά και στις Ευρωεκλογές , ακόμα και σε χώρες με πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, δηλαδή αγορές ποιο εύρωστες οικονομικά.
Η ακρίβεια λοιπόν Πανευρωπαϊκά έχει οδηγήσει τους επισκέπτες σε αναζήτηση πακέτου που περιλαμβάνει είτε αεροπορικό εισιτήριο και διαμονή, η αεροπορικό εισιτήριο, διαμονή και διατροφή με τα All Inclusive Ξενοδοχεία.
Από την άλλη οι δικοί μας επισκέπτες που τα προηγούμενα χρόνια έρχονταν με τις Low Cost εταιρείες δεν μπορούν να έρθουν πλέον εύκολα, γιατί οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν πάψει πλέον να είναι χαμηλού κόστους.
Η Easy Jet για παράδειγμα απευθύνεται πλέον σε ταξιδιώτες πακέτου 2 χρόνια τώρα και η Rainer από φέτος έχει διαθέσει τα εισιτήρια της σε μεγάλους Tour operator όπως η TOUI κλπ.
Έχει επίσης χαθεί σημαντικά η προσφορά της τελευταίας στιγμής.
Όλα αυτά σ αυτούς που δουλεύουν στην ελεύθερη αγορά, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα. Σαφώς υπάρχει κόσμος στην Κεφαλονιά, κόσμος όμως ο οποίος ως επί τω πλείστον βρίσκεται μέσα σε μεγάλες τουριστικές μονάδες , δεν κινείται και το πρόβλημα αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στην εστίαση που συνομολογούν ότι δεν είναι και γι αυτούς μια καλή χρονιά.
Το τρέχον τουριστικό μοντέλο κατά την ταπεινή μου άποψη δεν είναι βιώσιμο και μιλάω συνολικά για όλη την Ελλάδα και υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει αν δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές. Υπάρχει κίνδυνος διάλυσης του τουριστικού τομέα και μεγάλου μέρους της Ελληνικής οικονομίας. Τα λέω σκληρά, αλλά η κατάσταση αυτή έχει παγκόσμια πλέον παγιωθεί, πλήν όμως ένα κομμάτι του υπερτουρισμού το οποίο βιώνουμε θα πρέπει ανάλογα να μπορούν και οι τοπικές κοινωνίες να το διαχειριστούν. Δηλαδή ο τρόπος διαχείρισης του νερού και της ενέργειας , η φροντίδα των πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων, η διατήρηση της παράκτιας ζώνης, έχουν χαθεί σχεδόν κάποιες παραλίες, αναφέρομαι σε τομείς που έχουν τεράστια προβλήματα. Επίσης όσο ποιο προγραμματισμένες είναι οι διακοπές ενός επισκέπτη, τόσο απομακρύνεται από τις αυθεντικές αξέχαστες αυτές εμπειρίες στο μέρος το οποίο επισκέπτεται ( ανέλυσε ακόμα περισσότερο τα προλεγόμενα του). Δυστυχώς την κατάσταση αυτή έρχεται να την κάνει χειρότερη το νέο νομοσχέδιο για τον τουρισμό, όπως και το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο για τον τουρισμό που βρίσκεται σε διαβούλευση αυτή τη στιγμή».
Ο κ Ατσάρος ανέλυσε στην συνέχεια τα βασικά μέρη του νέου νομοσχεδίου για τον τουρισμό δίνοντας έμφαση στην αναβάθμιση και η δημιουργία νέων τουριστικών υποδομών μόνο μεγάλων, με ξενοδοχεία και τουριστικά χωριά με βίλες ακόμα και σε προστατευμένες περιοχές, και ακατοίκητες νησίδες, (ρυθμίζονται θέματα για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, και λειτουργία τουριστικών καταλυμάτων και ειδικών τουριστικών υποδομών).
Αναφέρθηκε επίσης στον νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό που είναι σε διαβούλευση και που ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες ανά την Ελλάδα διότι απειλεί τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίες κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μπροστά στην επέλαση των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και ζητούν το Υπουργείο να το ξαναδεί από την αρχή και σε κάθε τόπο ξεχωριστά. (ανέλυσε επαρκώς το τι εμπεριέχει ο υπό διαβούλευση χωροταξικός σχεδιασμός για τον τουρισμό και τον χαρακτήρισε ως μονόπλευρη τουριστική ανάπτυξη ). Κατέληξε δε στο ότι η Κυβέρνηση προκρίνει μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις ακόμα και σε περιοχές ήδη κορεσμένες και προστατευόμενες και στο ότι υπάρχει πλήρης αδιαφορία για τα φλέγοντα αυτή τη στιγμή ζητήματα του τουρισμού , ήτοι η προστασία του περιβάλλοντος, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, η βιώσιμη ανάπτυξη, η ανύπαρκτη κυκλική οικονομία και εν κατακλείδι η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Δεν άφησε ασχολίαστα και κάποια άρθρα του νέου νομοσχεδίου για τον τουρισμό όπως αυτό των ξεναγών και της οργανωμένης κατασκήνωσης πολυτελούς διαβίωσης σε εκτός σχεδίου περιοχές με μόνιμες κατασκευές.
Τα περί των διαβουλεύσεων που προηγούνται της ψήφισης των νομοσχεδίων (τέθηκαν τα αιτήματα του χώρου στην Υπουργό Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη κατά την πρόσφατη επίσκεψη της 3 μέρες πριν τις Ευρωεκλογές στην Κεφαλονιά από την Ομοσπονδία) από την στιγμή που δεν συμπεριλαμβάνονται οι τοπικές κοινωνίες στην αναπτυξιακή διαδικασία δεν έχουν κανένα νόημα σημείωσε και το ανορθόδοξο στην ιστορία, είναι ότι στο όργανο που συστήνεται αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κανένας εκπρόσωπος μέσα στο νομοσχέδιο από την Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων, ούτε εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου. « Μας αγνοεί ως επαγγελματίες» τόνισε και υπενθύμισε τον αποκλεισμό των καταλυματιών από τα χρηματοδοτικά εργαλεία όλα αυτά τα χρόνια αναλύοντας με σαφήνεια τα όσα ο κλάδος αντιμετωπίζει.
Δεν παρέλειψε να θίξει και το θέμα της ανεξέλεγκτης αύξησης των καταλυμάτων τύπου Airbnb, τονίζοντας την ανάγκη για ένα πιο αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και κανονισμών και σημειώνοντας ότι και αυτός ο τομέας αντιμετωπίζει πρόβλημα αυτή την στιγμή γιατί απευθύνεται στην ελεύθερη αγορά: « Το πρόβλημα είναι συνολικότερο. Αυτό που παρατηρούμε αυτή τη στιγμή είναι μία έκρηξη του μαζικού τουρισμού. Το να καταγράφουμε αφίξεις και αριθμούς από χρονιά σε χρονιά για μένα έχει μικρή σημασία και ενίοτε είναι και παραπλανητικοί. Στην χώρα μας το 2023 η μέση κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε σημαντικά όσο και η μέση διάρκεια παραμονής. Φέτος αυτό θα μειωθεί ακόμα περισσότερο και επειδή αναφερθήκαμε σε δύο νομοσχέδια , να πω ότι η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού πανελλαδικά, οδηγεί την κοινωνία σε λανθασμένες αντιλήψεις για την πραγματική επιχειρηματική δραστηριότητα πολλών από εμάς. Ο Μαζικός τουρισμός, δηλαδή ήλιος και θάλασσα, , στους περισσότερους συμπολίτες της χώρας δεν έχει την θετικότερη χροιά. Στην θεωρία μπορεί να λέγονται και να γράφονται πολλά, όμως τα πραγματικά δεδομένα, είναι αυτά που πρέπει να οδηγούν τις αποφάσεις μας και όχι τις επιθυμίες μας. βρισκόμαστε αυτή την στιγμή στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού, το Sintra's economic οι ψηφιακοί νομάδες, είναι η νέα τάση του τουριστικού προϊόντος και οφείλουμε να στραφούμε σε αυτά για να είμαστε ανταγωνιστικοί , έχοντας στο επίκεντρο της συζήτησης το κλασικό μας πλεονέκτημα, ήλιος και θάλασσα».
Δίνοντας έμφαση στο ότι το μέλλον κερδίζεται από αυτούς που το δημιουργούν και στην συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, έκλεισε μια πλούσια αναφορά στις προοπτικές του τουρισμού εν γένει αλλά και του τουρισμού της Κεφαλονιάς, υπερτονίζοντας το πολύ σημαντικό έργο της Τουριστικής Επιτροπής Αργοστολίου.
Όσον αφορά τον κοινωνικό τουρισμό σημείωσε ότι συμμετέχουν λίγα καταλύματα λόγω της αργής αποπληρωμής τους .
Συνοψίζοντας ο κ. Ατσάρος επανήλθε στα όσα έλαβαν χώρα κατά την επίσκεψη της Υπουργού κ Κεφαλογιάννη και την μη καταγραφή της δικής τοποθέτησης όλως τυχαίως με τα 18 αιτήματα της Ομοσπονδίας προς το Υπουργείο και όσον αφορά το νέο νομοσχέδιο το χαρακτήρισε μονόπλευρης ανάπτυξης που δεν βοηθά τον βιώσιμο τουρισμό.
Όσο για το ευρισκόμενο υπό διαβούλευση έως 15 Σεπτεμβρίου χωροταξικό νομοσχέδιο για τον τουρισμό , ευχήθηκε να ληφθούν υπ όψιν τα αιτήματα και οι παρατηρήσεις που κατατίθενται και να αλλάξει προς τη σωστή κατεύθυνση.
Κλείνοντας ευχήθηκε να αλλάξουν προς το καλύτερο οι συνθήκες στο υπόλοιπο της τουριστικής περιόδου και οι καταλυματίες να αναπληρώσουν τα κενά τα οποία ήδη καταγράφονται.
Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης.
Επιμέλεια κειμένου Ελευθερία Κουλουριώτου.