Ευ. Κεκάτος: Απολογισμός Τουριστικής κίνησης για τα Λιμάνια της Κεφαλονιάς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013 07:47

Ευ. Κεκάτος: Απολογισμός Τουριστικής κίνησης για τα Λιμάνια της Κεφαλονιάς

Επιμέλεια : Ε. Κεκάτος, Α/Δήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού Με τη Φιλοξενία καταγεγραμμένη στο DNA των κοσμογυρισμένων κατοίκων του, είναι φυσικό το Ομηρικό Νησί της Κεφαλονιάς να χαμογελά από ικανοποίηση, όταν βλέπει τα Λιμάνια του να πλημμυρίζουν από Επιβατικά και Εμπορικά Καράβια, Υπερωκεάνια, Κρουαζιερόπλοια, Θαλαμηγούς, Ferry Boats, Κότερα και Ιστιοπλοϊκά. Με ονομασίες «...μαγικές και ονειρεμένες...» στην πρύμη τους, σμιλεμένες με τα όνειρα του κάθε Καραβοκύρη - Εφοπλιστή, που πάντα έτσι τον φανταζόμαστε, είτε είναι ένας ή πολλοί, αφήνουμε τον καπνό της πίπας του μαρμαρωμένου Ποιητή μας Νίκου Καββαδία στην είσοδο του Κεντρικού Λιμανιού στο Αργοστόλι, να ανταποδίδει τον καπνό του φουγάρου σε ένα ζεστό διάλογο στο χρόνο, που παραδοσιακά θέλει την Κεφαλονιά «Μητέρας αγκαλιά» κάθε μικρού ή μεγάλου Σκαριού.

Η Ιονιοπελαγίτικη αλμύρα, καλωσορίσματος αύρα, υποδέχεται ευγενικά πρώτα τους Καπεταναίους και τα πληρώματα για να τους καλοδεχτεί και ακολούθως τους Επισκέπτες – Επιβάτες, που ακουμπούν το πρώτο βήμα τους στη Γη των Ταξιδιωτών, για να τους τυλίξει απαλά με τους Ναυτικούς θρύλους και τις ιστορίες, που έγραψαν στους αιώνες της θάλασσας οι Κεφαλονίτες Θαλασσοπόροι , Ναυτικοί και Μετανάστες.

Άρτια οργανωμένα μικρά και μεγάλα Λιμάνια περιβάλλουν το Νησί, με Λιμενικές Αρχές πρόθυμες να προσφέρουν άπλετη πληροφόρηση, φροντίδα και ασφάλεια , με υποδομές σχεδιασμένες από τη γνώση της Ναυτοσύνης, που γνωρίζει καλά τις ιδιαιτερότητες κάθε κόλπου, που στοργικά σκάλισε απαλά η φύση.
Καπετάνισσα Οικοδέσποινα η Κεφαλονιά, συστήνει τα Λιμάνια της με υπερηφάνεια, αρχίζοντας από την Πρωτεύουσα της με το Νέο Λιμενοβραχίονα να βιάζεται να αγγίξει τα Κρουαζιερόπλοια, που απαλά την ακουμπούν και προσκαλεί τους Επιβάτες τους στο ανοιχτό Αμφιθέατρο των Ταξιδιωτών να ακούσουν «θρύλους και ιστορίες» από ντόπιους Ναυτικούς.

Καμαρώνει η Μεσόγειος με το Λιμάνι του Αργοστολίου, αφού είναι ένα από τα ελάχιστα φυσικά Λιμάνια, που ο κόλπος που αναπτύσσεται λειτουργεί σαν φυσικό σαλόνι υποδοχής της Πρωτεύουσας του Νησιού. Η λιμνοθάλασσα του Κουτάβου έρχεται να συμπληρώσει τον πίνακα της ομορφιάς, στον ορίζοντα του Λιμανιού με την ιστορική Γέφυρα του De Bosset, ως τη μεγαλύτερη λίθινη Γέφυρα της Ευρώπης (700μ) να συνδέει αρμονικά το χθες με το σήμερα.

Το λιμάνι του Ληξουρίου, της πόλης που θεωρείται δικαίως στο Νησί ως η Πρωτεύουσα της διανόησης, αφού αποτελεί γενέτειρα διακεκριμένων προσωπικοτήτων με διεθνή ακτινοβολία από τους χώρους της Επιστήμης και των Τεχνών.Επιπλέον προσφέρει το ασυνήθιστο για Νησί φαινόμενο της «κρουαζιέρας στην κρουαζιέρα» με τη δυνατότητα τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το «αντίπαλο» Αργοστόλι, δίνοντας εξαιρετικές φωτογραφικές ευκαιρίες στους τυχερούς επιβάτες.

Το Λιμάνι της Σάμης (Λίμνη Μελισσάνης), που συνδέεται «υγρά» με το Αργοστόλι (Καταβόθρες) μέσω του ανεξήγητου μυστήριου γεωλογικού, παγκοσμίου ενδιαφέροντος φαινομένου, μέσα από τα υπόγεια σπλάχνα του Νησιού, χαϊδεύει τα απόνερα του Αίνου, φλερτάρει Οδυσσειακά με την απέναντί της Ιθάκη, εγκλωβίζοντας ιστορικά κάθε μικρό ή μεγάλο Σκάφος που την «ακουμπά» !

Το Λιμάνι του Φισκάρδου, δυτικώς της Ιθάκης, που πήρε το όνομά του από το Νορμανδό κατακτητή Roberto il Guiscardo, ο οποίος πολιόρκησε το 1085 την περιοχή και «έκλεισε τα μάτια του» στο Νησί, έχει να προσφέρει , δώρο στον Ταξιδιώτη, την Αρχοντιά της «Προσεισμικής Κεφαλονιάς», αφού ο τόπος επέζησε των καταστροφικών Σεισμών του 1953.

Το Λιμάνι του Πόρου, ιδανικό σύμπλεγμα φυσικής ομορφιάς με το πράσινο να διαδέχεται το μπλε σε μία χρωματική πανδαισία γοητείας, είναι σφικτά δεμένο με το παρελθόν μέσω των εξαιρετικά σημαντικών Αρχαιολογικών ευρημάτων , όπως ο Θολωτός Μυκηναϊκός Τάφος, που συνθέτει αρμονικά το Ομηρικό καλειδοσκόπιο της φαντασίας του πολυμήχανου Βασιλιά.
Το Λιμάνι της Πεσσάδας, με την ιερότητα του θρύλου, που θέλει τον Απόστολο Παύλο να ναυαγεί στα νερά της, σύμφωνα με τις ιστορικά επιβεβαιωμένες μελέτες για την Μελίτη των Αποστολικών Πράξεων.

Με φυσικούς Οικοδεσπότες τον κοσμοπολίτη Δήμαρχο της Κεφαλονιάς κ.Αλέξανδρο Παρίση, τον Α/Περιφερειάρχη κ.Σωτήρη Κουρή, το Λιμενάρχη Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. κ.Γεώργο Καλιτσουνάκη, την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ.Ελπίδα Κατσαίτη και μία Δημοτική Τουριστική Επιτροπή με Πρόεδρο τον Α/Δήμαρχο Πολιτισμού – Τουρισμού κ.Ευάγγελο Κεκάτο, που αφουγκράζονται έγκαιρα τους σύγχρονους παλμούς της αρμονικά λειτουργικής ανάπτυξης, συνθέτεται η αριθμητικά επιβεβαιωμένη διαρκής πρόοδος και του Θαλάσσιου Τουρισμού στην Κεφαλονιά.

Σύμφωνα με τη λογική των στατιστικών στοιχείων του Λιμεναρχείου Κεφαλονιάς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο – Ιούλιο και Αύγουστο) ήταν αυξημένη η κίνηση Επιβατών και οχημάτων, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2012, κατά 10%, γεγονός που επιβεβαιώνει την ορθή Τουριστική Πολιτική προβολή του Δήμου Κεφαλονιάς.

Επιπροσθέτως ενημερώνουμε, ότι θεωρώντας την Τουριστική ανάπτυξη ως μία έννοια αρμονική μεταξύ αέρας και θάλασσας, στην κίνηση των αεροπορικών αφίξεων στο Νησί συγκριτικά με το 2012 και πάντα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Αερολιμένα Κεφαλονιάς, υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 20%.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κομβικής στρατηγικής σημασίας κινήσεις ήταν οι συμφωνίες με τις Αεροπορικές Εταιρείες Χαμηλού αεροπορικού ναύλου, το άνοιγμα σε νέες ταξιδιωτικές αγορές, οι συνεργασίες με διεθνείς Εταιρείες Κρουαζιέρας (CTM – HELLAS) και η προσθήκη του Οχηματαγωγού «Νήσος Κεφαλονιά», που ενίσχυσε σημαντικά τις συγκοινωνιακές δυνατότητες του Νησιού.




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250