Τουρισμός : Στο top5 του φετινού καλοκαιριού η Κεφαλονιά - Η στρατηγική για το 2014
Τη συνταγή που έφερε μέχρι στιγμής στη χώρα μας 760.000 περισσότερους ξένους τουρίστες σε σύγκριση με πέρυσι και οδήγησε το ταξιδιωτικό ισοζύγιο σε πλεόνασμα 579 εκατ. ευρώ (+30,4%) θα ακολουθήσει και το 2014 ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Μια «συνταγή» η οποία, σύμφωνα με την υπουργό, βασίστηκε σε τέσσερις άξονες και υποστηρίχθηκε από μια επικοινωνιακή στρατηγική χαμηλού κόστους με έμφαση στην προβολή της χώρας μέσω διαδικτύου.
Οι τέσσερις άξονες της κυβερνητικής στρατηγικής, ανέφερε η Ο. Κεφαλογιάννη, αφορούσαν στην αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό, στοχευμένες θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν με το νέο τουριστικό νόμο, την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών και την εκπόνηση ενός συγκροτημένου σχεδίου, με άξονα το παγκόσμιο brand name Ελλάδα.
Κεντρική κατεύθυνση του κυβερνητικού σχεδιασμού, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, είναι η σύνδεση του τουρισμού με την παραγωγή, την ιστορία, τον πολιτισμό και την ελληνική κουλτούρα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη επικοινωνιακές δράσεις με στόχο τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
Παρά τα φετινά ρεκόρ, ωστόσο, η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού δεν έπεισε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αυξήσει το κονδύλι προβολής της χώρας. Αντίθετα, το ποσό που θα διατεθεί θα είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι, αφού δεν θα υπερβεί τα 7,5 εκατ. ευρώ, έναντι 9 εκατ. ευρώ το 2012.
Επί της ουσίας, το ποσό που εκτιμάται ότι θα διατεθεί για την προβολή της χώρας την επόμενη χρονιά δεν θα ξεπεράσει τα 4,5 εκατ. ευρώ καθώς 3 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν για τη συμμετοχή της χώρας σε κρίσιμες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
Με αυτά τα δεδομένα, η επικοινωνιακή καμπάνια θα αποφύγει τα πανάκριβα και χαμηλής αποτελεσματικότητας παραδοσιακά διεθνή μιντια και θα επικεντρωθεί στο Ιντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με τον Γ.Γ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Πάνο Λειβαδά το διαδίκτυο αποτελεί το ιδανικό όχημα τουριστικού μάρκετινγκ. Σημείωσε ότι «η σύγχρονη τεχνολογία διευκολύνει τον δυνητικό τουρίστα σε όλα τα στάδια του ταξιδιού, τόσο από το πρώϊμο στάδιο έρευνας για επιλογή προορισμού διακοπών, όσο και για την διάχυση των εμπειριών του κατά το στάδιο των διακοπών και μετά την επιστροφή στη χώρα του».
Σύμφωνα με το euro2day, σημαντικά γεγονότα όπως η ελληνική προεδρία στην Ε.Ε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2014, αλλά και η μεγάλη ναυτιλιακή έκθεση «Ποσειδώνια» που θα οργανωθούν την επόμενη χρονιά στην Αθήνα θα επιχειρηθεί, επίσης, να αξιοποιηθούν για την προβολή της χώρας.
Η Όλγα Κεφαλογιάννη, παράλληλα, προανήγγειλε ειδικές παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχυθεί η παρουσία της Ελλάδας στη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Τις δύο αγορές, δηλαδή, που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο φέτος με +47% και +27% αντίστοιχα με βάση τις αφίξεις. Έτσι, στη ρωσική αγορά θα γίνουν περαιτέρω παρεμβάσεις για να απλοποιηθεί η διαδικασία χορήγησης visa ενώ το 2014 θα οργανωθεί στην Ελλάδα ελληνορωσικό επιχειρηματικό συνέδριο. Στις ΗΠΑ, αντίστοιχα, πρόκειται να «τρέξει» στοχευμένη επικοινωνιακή εκστρατεία.
Τα αδύναμα σημεία
Αθήνα και Θεσ/νίκη αποτέλεσαν τις δύο «αχίλλειες πτέρνες» του ελληνικού τουρισμού, αφού κατέγραψαν στασιμότητα έως ελαφρά άνοδο σε σύγκριση με τις άλλες τουριστικές περιοχές της χώρας. Για το λόγο αυτό το 2014 θα γίνει προσπάθεια να ενισχύσουν το προφίλ τους ως αυτόνομοι τουριστικοί προορισμοί με στόχο την προσέλκυση τουρισμού πόλεων (city breaks).
Προχωρώντας σε αποτίμηση της φετινής τουριστικής περιόδου η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού αναφέρθηκε στα αναμενόμενα έσοδα 11,5 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 503 εκατ. ευρώ (+17,8) το πρώτο εξάμηνο, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Στο ίδιο διάστημα αυξήθηκε 4,9% η μέση δαπάνη ανά ταξίδι.
«Μπεστ σελερ» του φετινού καλοκαιριού αναδείχθηκαν η Καλαμάτα με αύξηση αφίξεων 44,4%, η Μύκονος (26%), τα Χανιά (20,6%), η Σαντορίνη (19,5%), η Κεφαλονιά (18,3%), η Ζάκυνθος (16,9%), το Ηράκλειο (16,5%), η Κως (13,8%), η Κέρκυρα (12%) και η Ρόδος (10,7%).