Αλλάζει ο τρόπος κατάταξης ξενοδοχείων και ενοκιαζομένων δωματίων
Το νέο πλαίσιο για τις κατατάξεις των τουριστικών καταλυμάτων, όπως προδιαγράφεται στο Νομοσχέδιο για τον Τουρισμό - το οποίο παρεμπιπτόντως θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί την άλλη Τρίτη και Τετάρτη, 22 και 23 Ιουλίου - αλλάζει ριζικά, αλλά τα προβλεπόμενα, εγείρουν και έναν προβληματισμό στην τουριστική αγορά, κυρίως ως προς την εφαρμογή των προβλεπόμενων στην πράξη.
Όπως έχουμε γράψει, προβλέπεται ότι αρμόδιος φορέας για την κατάταξη των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και των ενοικιαζομένων επιπλωμένων δωματίων - διαμερισμάτων ορίζεται το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.).
Το οποίο, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις εκδίδει το οικείο πιστοποιητικό κατάταξης κατόπιν σχετικής αιτήσεως η οποία υποβάλλεται το αργότερο εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία υποβολής αίτησης χορήγησης Ε.Σ.Λ. στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού.
Το Ξ.Ε.Ε. εντός 50 ημερών από την υποβολή της αίτησης για την κατάταξη του τουριστικού καταλύματος εκδίδει πιστοποιητικό κατάταξης του καταλύματος σε κατηγορία αστέρων ή κλειδιών αντίστοιχα. Το πιστοποιητικό κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία τουρισμού το αργότερο εντός 20 ημερών από την έκδοσή του άλλως το Ε.Σ.Λ. ανακαλείται.
Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού - και μέχρι να δημοσιευτεί το ΠΔ για το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΟΤ και τη μεταβίβαση των σχετικών αρμδιοτήτων, οι υπηρεσίες του ΕΟΤ - δύνανται να προβαίνουν οποτεδήποτε σε έλεγχο για να διαπιστώνουν αν η κατάταξη έγινε, σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές. Αν διαπιστωθεί ότι η κατάταξη έγινε σε ανώτερη κατηγορία, το Ε.Σ.Λ. ανακαλείται έως την προσκόμιση νέου πιστοποιητικού κατάταξης από τον αρμόδιο φορέα.
Ο τύπος και το περιεχόμενο του πιστοποιητικού κατάταξης που χορηγεί το Ξ.Ε.Ε. και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης αυτής αλλά και το ανώτατο ύψος της αμοιβής που καταβάλλουν οι αιτούντες για τη χορήγηση του πιστοποιητικού κατάταξης στο Ξ.Ε.Ε., αναλόγως του αριθμού των δωματίων των προς ανακατάταξη κύριων και μη ξενοδοχειακών καταλυμάτων, θα καθοριστούν με Υπουργικές Αποφάσεις.
Οι πληροφορίες που έχουμε για τις τροπολογίες που ετοιμάζονται και θα κατατεθούν με το νομοσχέδιο, αναφέρουν ότι προβλέπεται επιπρόσθετα, η δυνατότητα στο ΞΕΕ να συστήσει ειδικό Τμήμα Κατάταξης, αλλά και Περιφερειακά Γραφεία, όπου κριθεί απαραίτητο.
Η ισχύς αυτών των διατάξεων, προβλέπεται από 1η Ιανουαρίου 2015. Μέχρι τότε, δηλαδή και ανεξαρτήτως του το θα έχει μεταξύ Υπουργείου Τουρισμού και ΕΟΤ, το ΞΕΕ θα πρέπει να έχει αποκτήσει την απαιτούμενη πιστοποίηση από το Ε.ΣΥ.Π., να έχει προσλάβει έναν απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων, διαφόρων ειδικοτήτων (μηχανικούς κ.λπ.) - ας μην ξεχνάμε ότι είναι και Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου - να τους έχει εκπαιδεύσει, να έχει έτοιμες τις δομές, πανελλαδικά αλλά να έχει εξασφαλίσει και τα σχετικά κονδύλια (μισθοδοσία, κόστος μετακινήσεων κ.λπ).
Με την ανάληψη δε, της κατάταξης και των επιχειρήσεων ενοικιαζομένων δωματίων, ο όγκος των προς κατάταξη καταλυμάτων, μπορεί να είναι αρκετά αυξημένος.
Θεωρητικά, αν δεν είναι έτοιμο το ΞΕΕ, η διαδικασία κατατάξεων θα καλύπτεται από τον ΕΟΤ ή το Υπουργείο, αν έχουν μεταφερθεί σε αυτό οι σχετικές αρμοδιότητες και οι κατάλληλοι υπάλληλοι (και αν έχει ολοκληρωθεί και η πιστοποίηση των δικών του υπηρεσιών)... Σε κάποιο σημείο, μάλιστα, αναφέρεται ότι μέχρι την έναρξη κατατάξεων από το ΞΕΕ, η κατάταξη θα γίνεται αυτοδίκαια και θα βασίζεται στη γνωστή υπεύθυνη δήλωση του εντεταλμένου μηχανικού.
tourismlobby