Στη δημιουργία 10 πολυτελών ξενοδοχείων προσανατολίζεται η TUI
Τη δημιουργία δέκα νέων ξενοδοχείων, τεσσάρων και πέντε αστέρων, καθώς και την επέκταση των προγραμμάτων για την κρουαζιέρα, περιλαμβάνουν τα νέα επενδυτικά σχέδια του παγκόσμιου τουριστικού οργανισμού TUI για την Ελλάδα.
Τα σχέδια αυτά παρουσίασε την Παρασκευή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στην υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, κ. Fritz Joussen, ο οποίος μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του οργανισμού βρέθηκε στην Ελλάδα με σκοπό να ολοκληρώσει γύρο επαφών (με εταίρους, εκπροσώπους του ξενοδοχειακού κλάδου, φορείς και την πολιτική ηγεσία της χώρας), σε σχέση με τις προοπτικές νέων επενδύσεων τα επόμενα χρόνια.
Οι εκπρόσωποι της TUI, διαβλέπουν άριστες προοπτικές για τη λειτουργία νέων ξενοδοχείων στα ελληνικά νησιά και την Πελοπόννησο, αλλά και την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, «εφόσον αναπτυχθούν οι υποδομές και υπάρξει σταθερότητα στη χώρα». Μάλιστα, σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, επεξεργάζονται πρόγραμμα για την ενίσχυση της αγοράς των ταξιδιωτών τρίτης ηλικίας στη χώρα μας.
Σημειώνεται, ότι πέρυσι η TUI υλοποίησε συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα οι οποίες προσεγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 150.000 ευρώ ανά δωμάτιο ξενοδοχείου και το οποίο ήταν αυξημένο κατά 25% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (2015).
Οι ταξιδιώτες που ως το τέλος της φετινής χρονιάς θα φθάσουν στη χώρα μας μέσω της TUI, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 2,5 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 10% του συνόλου του ελληνικού τουρισμού, ενώ το 2017 καταγράφεται και αύξηση 20% στους επισκέπτες κρουαζιέρας. Πρόκειται για μεγέθη που καθιστούν την Ελλάδα δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό της TUI μετά την Ισπανία.
Σημειώνεται, ότι ήδη η TUI διαθέτει σήμερα 32 ιδιόκτητα ξενοδοχεία στην Ελλάδα με 8.500 δωμάτια, δραστηριοποιείται σε 26 διαφορετικά λιμάνια της χώρας και πραγματοποιεί πάνω από 10.000 πτήσεις ετησίως.
Σύμφωνα με τους επικεφαλής του παγκόσμιου τουριστικού οργανισμού, το επενδυτικό πλάνο της TUI εστιάζεται στην αξιοποίηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας, που είναι ο συνδυασμός των διακοπών στο πρότυπο «ήλιος-θάλασσα» με τον πολιτισμό και τη δημιουργία αυθεντικών εμπειριών. Άλλωστε, όπως επισήμανε ο κ. Joussen, το 31% της ζήτησης για Ελλάδα οφείλεται στο ενδιαφέρον των τουριστών για τον ελληνικό πολιτισμό.
Ως προς τους προορισμούς, η TUI ανακοίνωσε ότι θα αξιολογήσει περιοχές με μεγάλη ζήτηση, όπως τα ελληνικά νησιά, αλλά ενδεχομένως και περιοχές της Πελοποννήσου, όπου διαβλέπει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, ιδιαιτέρως εάν τα δύο στρατιωτικά αεροδρόμια αρχίσουν να δέχονται επιβατικές πτήσεις. Δυνατότητες για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων υπάρχουν και στην Κρήτη, τόνισε ο κ. Joussen, προσθέτοντας όμως ότι «υπάρχει έλλειμμα υποδομών».
Σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, η TUI ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα, προκειμένου τα ξενοδοχεία της να παραμένουν περισσότερους μήνες ανοικτά, όπου αυτό είναι δυνατό, καθώς «η επιμήκυνση, χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο», ανέφερε ο κ. Joussen.
Πάντως, ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανάπτυξης του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα, με τουρισμό σκι στη Μακεδονία και την Ήπειρο, σε συνάρτηση με τον αγροτουρισμό εφόσον δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές.
Ως απαραίτητες προϋποθέσεις για περαιτέρω επενδύσεις της στην Ελλάδα, η TUI ανέδειξε την ανάπτυξη των υποδομών (αεροδρόμια, λιμάνια, οδικό δίκτυο, περιβάλλον) και τη σταθερότητα στη χώρα. Στη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Joussen στάθηκε κυρίως στις υποδομές και στην ανάγκη εκπαίδευσης των εργαζομένων στον τουρισμό.
«Βλέπουμε πολύ θετικό μέλλον για τον ελληνικό τουρισμό. Είμαστε στην Ελλάδα εδώ και 40 χρόνια και θα συνεχίσουμε να είμαστε άλλα 40. Είμαστε εταίροι στον προορισμό Ελλάδα. Η ιστορία και ο πολιτισμός της είναι αυτά που ζητούν οι τουρίστες», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της TUI.
Η υπουργός Τουρισμού, κ. Έλενα Κουντουρά, αφού μίλησε «για άριστη συνεργασία με την TUI», τόνισε ότι πολύ ψηλά στη στρατηγική του υπουργείου «βρίσκεται ο τουρισμός των 365 ημερών το χρόνο, που περιλαμβάνει την επιμήκυνση της σεζόν και την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού».
TA NEA