Σημαντικό δημοσίευμα για την Κεφαλονιά και Ιθάκη σε μεγάλης κυκλοφορίας γερμανικό περιοδικό
Κατόπιν επίσκεψης της Γερμανίδας δημοσιογράφου κ. Ursula Wiegand, στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με το Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων για τις Γερμανόφωνες Χώρες "ABOVE BEYOND", δημοσιεύτηκε στο Γερμανικό περιοδικό “Magazin Forum”, που κυκλοφόρησε στις 14 Ιουνίου, τετρασέλιδο αφιέρωμα για τα δύο αυτά νησιά.
Το αφιέρωμα αυτό, μεταφέρει στο αναγνώστη τις μοναδικές εμπειρίες της έγκυρης δημοσιογράφου, πλαισιωμένες από ιστορικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού περιεχομένου στοιχεία, με επίκεντρο μεν τον "Οδυσσέα" και τον "Απόστολο Παύλο", αλλά και με σπουδαία άλλα θέματα. Ειδικά με το θέμα του ναυαγίου του Αποστόλου Παύλου, συνομίλησε με τον ιστορικό και γεωγράφο (γνωστό στα νησιά μας) Dr Heinz Warnecke.
Το περιοδικό είναι μεγάλης κυκλοφορίας και απευθύνεται σε κοινό υψηλού κοινωνικοοικονομικού επιπέδου, και υπάρχει επί πλέον και στους χώρους αναμονής των Ιατρείων στην Γερμανία.
Το ως άνω δημοσίευμα, προστίθεται στα πολυάριθμα δημοσιεύματα των τελευταίων ετών στις Γερμανόφωνες χώρες, τα οποία παράλληλα και με άλλες δράσεις, έχουν συμβάλλει στην άνοδο του τουριστικού ρεύματος προς τα νησιά μας.
Παραθέτουμε το δημοσίευμα και αποσπάσματα από την μετάφραση.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ
***
Στα χνάρια του Οδυσσέα και του Αποστόλου Παύλου
Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη δεν έχουν μόνο καταπληκτικά τοπία. Τα δύο γειτονικά νησιά είναι πλούσια σε συναρπαστική ιστορία και φανταστικούς θρύλους.
Η Κεφαλονιά, το μεγαλύτερο και δυτικότερο νησί των Ιονίων, γίνεται όλο και πιο αγαπητή. Λατρεύεις αμέσως τον ήλιο στον ουρανό και στα πρόσωπα των ανθρώπων της, τις ωραίες παραλίες στην κρυστάλλινη θάλασσα και τα γραφικά ψαροχώρια.
Και στην όμορφη πρωτεύουσα το Αργοστόλι αισθάνεσαι όμορφα. Οι βόλτες δίπλα στα αγκυροβολημένα σκάφη ή η διαδρομή από τη Γέφυρα στο Δράπανο, στο ομώνυμο χωριό με τα πολύχρωμα κτίσματα ανήκουν στο τελετουργικό, όπως και ο καφές, ένα ποτήρι κρασί ή ένα φρέσκο φαγητό με θέα τη θάλασσα.
Στον πεζόδρομο του Αργοστολίου υπάρχουν καταστήματα με όλα τα είδη, ρουχισμό, τουριστικά κλπ. που προσελκύουν πελατεία.
Κάποιοι επισκέπτονται το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, το μοναδικό ρωμαιοκαθολικό ναό του νησιού. Μέσα σε αυτό η εικόνα της μαύρης Παναγίας με το φθαρμένο πρόσωπο προκαλεί έκπληξη. Ο Ρουμάνος πατήρ Σιμονέλ Μποάνκις μας εξηγεί «Γύρω από την εικόνα πλέκεται ένας θρύλος». Όταν τα τουρκικά στρατεύματα πλησίαζαν από τον 14ο αιώνα την Ελλάδα, έριξαν την εικόνα στη θάλασσα για να τους σώσει. Αργότερα η εικόνα βρέθηκε να επιπλέει και διασώθηκε.
Πολύτιμα αντικείμενα 3.000 ετών στο καλλιτεχνικό μουσείο
Κι άλλοι θρύλοι υπάρχουν στα νησιά Κεφαλονιά και Ιθάκη με την χιλιετή ιστορία που σε ελκύουν να τους ανακαλύψεις. Πρώτα όμως βλέπεις τους ψαράδες που καθαρίζουν την πρωινή ψαριά τους και ταΐζουν τις θαλάσσιες χελώνες. Πώς λέγεται άραγε ο ηλιοκαμένος ψαράς;
«Σίγουρα Γεράσιμος», λέει ο Μηνάς, ο ξεναγός. «Πολλοί γονείς δίνουν στα αγόρια τους αυτό το όνομα, αφού ο Άγιος Γεράσιμος είναι ο πολιούχος της Κεφαλονιάς» μας λέει.
Το Μοναστήρι που ίδρυσε ο ίδιος και βρίσκεται 11 χμ. μακριά στο χωριό Ομαλά μαρτυρεί πόσο τον τιμούν αφού είναι το μεγαλύτερο και έχει τη περισσότερη επισκεψιμότητα.
Στο εσωτερικό του σε θαμπώνει το λαμπερό εικονοστάσι – ο διακοσμημένος τοίχος που χωρίζει την Αγία Τράπεζα από το κυρίως μέρος του ναού. Ο ασπρομάλλης μοναχός φαντάζει έτσι ακόμα πιο ταπεινός με το σκούρο ράσο του. Είναι ο πάνω από ογδόντα ετών πατήρ Διονύσιος, που συμβουλεύει αυτούς που χρειάζονται βοήθεια, όπως τη γυναίκα που είναι κοντά του.
Εντωμεταξύ άλλοι προσκυνητές κατεβαίνουν από μια μεγάλη σιδερένια σκάλα στο υπόγειο και περνούν μέσα από μία τρύπα στο κελί του Αγίου Γερασίμου. Σύμφωνα με το θρύλο, όποιος έχει αγνή καρδιά βγαίνει χωρίς να λερωθεί. Μια δοκιμασία που δεν την τολμούν πολλοί.
Ας επιστρέψουμε στην ασημένια λειψανοθήκη, που περιέχει το σκήνωμα του Αγίου. Δύο φορές το χρόνο στις 16 Αυγούστου και στις 20 Οκτωβρίου γιορτάζουν τη χάρη του με μουσική, λιτανείες και χορούς. Τότε μεταφέρουν τη λειψανοθήκη έξω σε έναν μεγάλο πλάτανο που φύτεψε ο ίδιος ο Άγιος.
Το γονίδιο της περιπέτειας έχει ενεργοποιηθεί κι έτσι πηγαίνω στο μοναστήρι Κηπουρέων λόγω της θεαματικής του θέσης στην άγρια ακτή της χερσονήσου Παλικής. Το μοναστήρι στέκεται ψηλά στα 100 μέτρα σ' ένα μικρό πλάτωμα μεταξύ των βράχων. Παλιότερα ζούσαν εκεί πολλοί μοναχοί τώρα όμως μόνο ένας. Όταν υπάρχει γιορτή οι γυναίκες του κοντινού χωριού ψήνουν άρτους για τη λειτουργία και τους πεινασμένους επισκέπτες. Και σε μένα δίνουν αμέσως ένα κομμάτι στο χέρι.
Λιγότερο μοναχικό βρίσκεται το μοναστήρι Άγιος Ανδρέας Μηλαπιδιάς κοντά στα Περατάτα που ιδρύθηκε το 13ο αιώνα. Αυτό το μοναστήρι με το μεγάλο κήπο σου αρέσει αμέσως. Στο μουσείο Αγιογραφίας του μπορεί να θαυμάσει κανείς τα εικονοστάσια και τις νωπογραφίες αιώνων στη βυζαντινή εκκλησία.
Και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, μερικά από αυτά φτιαγμένα πριν από 3000 χρόνια υπάρχουν στα μουσεία: όμορφα κύπελλα, πιάτα, κανάτες συναρμολογημένα από τα κομμάτια που βρέθηκαν. Αλλά και χρυσά κοσμήματα.
Για την ανάβαση στον Αίνο το ψηλότερο βουνό της Κεφαλονιάς με υψόμετρο 1628 μέτρα και την πεζοπορία στην κορυφή χρειάζεσαι οπωσδήποτε σταθερά παπούτσια. Χωρίς κόπο μπορείς να κάνεις μια παράκαμψη στο λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης, ένα από τα βασικά αξιοθέατα της Κεφαλονιάς. Εκεί μπορείς να κάνεις βόλτα με τη βάρκα στα γαλάζια νερά.
Για να επισκεφτείς την Ιθάκη πρέπει να προγραμματίσεις μια ολόκληρη μέρα. Μετά από το ταξίδι με το καράβι ακολουθεί μία δαιδαλώδης διαδρομή στα βουνά. Έπειτα έχεις θέα σ' έναν απέραντο κόλπο με τα γραφικά πολύχρωμα σπίτια και τα ψαροκάικα. Μετά φτάνεις στην πρωτεύουσα του νησιού, το Βαθύ.
Νεκρόπολη από την εποχή του Οδυσσέα
Μέσω του στενού κομματιού της Ιθάκης κατευθύνεσαι προς το Βορρά μέχρι το χωριό Σταυρός . Το άγαλμα του Οδυσσέα μας δείχνει ότι είμαστε σωστά. Από εκεί ένας κακοτράχαλος δρόμος οδηγεί στα απομεινάρια ενός παμπάλαιου οχυρού. Η φαντασία διεγείρεται από τα τείχη με τους χοντροκομμένους λίθους, τα σκαλιά και τα απομεινάρια ενός συστήματος ύδρευσης και μπορείς να ονειρευτείς τις παλιές εποχές. Ο Έλληνας ποιητής Όμηρος τοποθετεί εκεί στην Ιθάκη το γνωστό έπος του, την Οδύσσεια, τον 8ο π.Χ. αιώνα.
Σίγουρα ο Άγιος Γεώργιος (Αλαλκομενές) το βουνό με το κάστρο, όπου υπάρχουν σήμερα τα ερείπια ενός τεράστιου βενετσιάνικου κάστρου, ήταν από στρατηγικής άποψης η έδρα του βασιλιά, δηλαδή και του θρυλικού Οδυσσέα.«Εκτός αυτού βρέθηκε στους πρόποδες του βουνού μία μεγάλη νεκρόπολη με 83 βασιλικούς τάφους από την τελευταία περίοδο των μυκηναϊκών χρόνων, δηλαδή από την πιθανή εποχή του Οδυσσέα», προσθέτει ο Warnecke.
Σύμφωνα με τις έρευνες του Warnecke στην Κεφαλονιά δεν απέχει πολύ ο Οδυσσέας από τον Απόστολο Παύλο. Ήδη στη νεότητά του ο ερευνητής είχε μελετήσει την ιστορία των Αποστόλων, ειδικότερα τα κεφάλαια 27-28, στα οποία περιγράφεται το ναυάγιο του Αποστόλου Παύλου και διαπίστωσε ότι το όνομα Μελίτη που χρησιμοποιείται εκεί αναφέρεται επίσης στην Κεφαλονιά. Επίσης ο Warnecke ανακάλυψε με τη βοήθεια των ιστορικών και ναυτικών του γνώσεων ότι ο Παύλος ναυάγησε το έτος 69 στην Κεφαλονιά και όχι στη Μάλτα όπως συχνά ισχυρίζονται.
Ο Απόστολος Παύλος έμεινε τρεις μήνες στην Κεφαλονιά
Ο Απόστολος Παύλος ερχόμενος από Παλαιστίνη και ταξιδεύοντας προς τη Ρώμη βρέθηκε σε φθινοπωρινή θαλασσοταραχή στα δυτικά της Κρήτης, στην οποία το καράβι με συνολικά 276 επιβαίνοντες παράδερνε για δύο εβδομάδες ακυβέρνητο σύμφωνα με το πλήρωμα. Ο Warnecke υποστηρίζει, «Αφού τα επιφανειακά ρεύματα στη Μεσόγειο πηγαίνουν από δυτικά προς ανατολικά, δεν θα μπορούσε ο Απόστολος Παύλος να παρασυρθεί πάνω από 800 χμ. προς τα δυτικά με ακυβέρνητο πλοίο μέχρι τη Μάλτα».
Αντί αυτού προσέκρουσε το πλοίο στη νοτιοδυτική ακτή της Κεφαλονιάς σ' έναν μικρό ύφαλο, πίσω από αυτόν βρίσκονταν ευτυχώς ρηχά και αμμώδη νερά, κι έτσι οι ναυαγοί μπόρεσαν να φτάσουν στη στεριά και το λιμάνι ονομάζεται Άγιος Σώστης. Πάνω σ΄ ένα λόφο υπάρχει ένα ξύλινο μνημείο της σωτηρίας αυτής με ελληνική και αγγλική επιγραφή.
Σύμφωνα με τις αποστολικές μαρτυρίες ο Απόστολος Παύλος και η συνοδεία του έμειναν 3 μήνες στην Κεφαλονιά και εκχριστιάνισαν ένα μέρος του πληθυσμού. Επίσης έχουν ανακαλυφθεί απομεινάρια παλαιοχριστιανικών εκκλησιών. Με αφορμή αυτές τις ανακαλύψεις χτίστηκε το 1996 στο κοντινό χωριό Πεσσάδα μία εκκλησία του Αποστόλου Παύλου, δίπλα από αυτήν περνάει το δειλινό ένας βοσκός με το κοπάδι του για τη στάνη. Μία εικόνα βιβλικών χρόνων.
Ursula Wiegand