Greece from home: Η νέα πλατφόρμα διατήρησης τουριστικού πνεύματος και ηθικού
Προϊόν συνεργασίας Υπουργείου Τουρισμού, ΕΟΤ, Marketing Greece και Google.
Ο τουρισμός αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, με κοντά στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ. Κατά συνέπεια, η πορεία του, θετική ή αρνητική, επηρεάζει ανάλογα την εξέλιξή της και με τα σημερινά δεδομένα, λόγω του κορονοϊού, η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε ύφεση.
Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση, το Υπουργείο Τουρισμού δεν μένει αδρανές και αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο μέσο.
Στο πλαίσιο αυτό, με τον δικό του τρόπο, που είναι και πρωτοποριακός όχι ως προς τη σύλληψη της ιδέας, αλλά ως προς την υλοποίησή της, το Υπουργείο Τουρισμού επιθυμεί να διατηρήσει άσβεστο το πάθος «για Ελλάδα» των επισκεπτών της χώρας μας και παράλληλα να διατηρήσει ψηλά το τουριστικό πνεύμα και το ηθικό όλων μας, ενόσω «μένουμε σπίτι».
Η πλατφόρμα www.greecefromhome.gr, που παρουσιάστηκε σήμερα σε τηλε-συνέντευξη τύπου, με ομιλητές τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, τον σύμβουλο του πρωθυπουργού SteveVranakis, τη διευθύνουσα σύμβουλο της MarketingGreece Ιωάννα Δρέττα και της επικεφαλής της Google στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με έδρα την Ελλάδα, Πέγκυς Αντωνάκου, ήταν το αποτέλεσμα μιας σκληρής δουλειάς δύο εβδομάδων, στην προσπάθεια η Ελλάδα να δείξει χαρακτήρα, αντανακλαστικά στην υγειονομική κρίση με την εξάπλωση του κορονοϊού και να αποδείξει ότι «η Ελλάδα μένει σπίτι αλλά δεν μένει πίσω», όπως είπε ο υπουργός.
Ο σχεδιασμός της πλατφόρμας www.greecefromhome.gr έγινε από τον Chief Creative Officer της ελληνικής κυβέρνησης, Steve Vranakis και τις δημιουργικές του ομάδες Ithaca Lab και Prinz & Co, και στηρίζεται στο τρίπτυχο: Βλέπω, ταξιδεύω, μαθαίνω. Είναι δίγλωσση και εμπλουτισμένη με πλούσιο υλικό που αντλήθηκε από τις πλατφόρμες visitgreece.gr και discovergreece.com, του ΕΟΤ και της MarkeringGreece, αντίστοιχα. Αποτελεί προϊόν εσωτερικής δημιουργίας και κόστισε λίγα χρήματα. Ωστόσο, για να υποστηριχθεί στο εξωτερικό, πέραν των γραφείων ΕΟΤ ανά τον κόσμο και των δικτύων της MarkeringGreece, θα γίνει διαφημιστική προβολή και θα αξιοποιηθεί το κανάλι του youtube, που έχει επισκέψεις σε πάνω από 1 δισεκατομμύριο video την ημέρα, παγκοσμίως.
Το υλικό είναι άφθονο, ποικίλο, ενημερωτικό και ψυχαγωγικό, για μεγάλους και μικρούς, με θέματα από μαγειρική, μουσική, πολιτισμό έως και αξιοθέατα.
https://www.youtube.com/watch?v=7t5OP8zlAS8
Να κρατήσουμε ζωντανή τη χώρα στους επισκέπτες μας
Σκοπός, σύμφωνα με τον Χάρη Θεοχάρη, είναι «ο τουρισμός να γίνει γέφυρα ανθρωπισμού, σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία με την κρίση που βιώνουμε».
«Είχαμε συστήσει ομάδα κρίσης. Καταλήξαμε σε αυτό που έπρεπε να γίνει τώρα. Το επόμενο βήμα είναι τι θα κάνουμε όταν ολοκληρωθεί η κρίση, με νέες πρωτοβουλίες. Με την «ευκαιρία» της κρίσης, είναι καιρός να δημιουργήσουμε, ώστε το μήνυμα της χώρας να βγει ενιαίο. Εχουμε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, που θα μπορέσει να είναι χρήσιμο εργαλείο στον συντονισμό. Το Υπουργείο βλέπει το ρόλο του ευρύτερα. Υπήρχε μεγάλο κίνδυνος, αν προσπαθήσεις να αξιοποιήσεις την κρίση για να την εκμεταλλευτείς τουριστικά. Θέλαμε η χώρα να δείξει ότι μπορεί να στηρίξει τη δημιουργία και την κατανάλωση περιεχομένου. Η προσπάθειά μας ήταν να συντονιστούμε ώστε να κάνουμε πιο εύκολη τη διαδικασία «μένουμε σπίτι». Να κρατήσουμε ζωντανή τη χώρα στους επισκέπτες μας και να κερδίσουμε μέσα από τη συνεργασία ένα νέο αφήγημα για την επόμενη μέρα.
Αυτό που προσπαθούμε να πούμε, δεν είναι visitGreecelater, αλλά το τι κάνουμε τώρα που μένουμε σπίτι. Δεν τονίζουμε καθόλου το να φέρουμε τον κόσμο την επόμενη μέρα, μέσα από την πλατφόρμα,» είπε ο υπουργός Τουρισμού.
Τόνωση του εσωτερικού τουρισμού
Πέραν την πλατφόρμας, δεδομένης της αβεβαιότητας που υπάρχει ως προς το πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση, το Υπουργείο Τουρισμού, θα επιχειρήσει με τις 6 υποομάδες που εντάσσονται στην Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης, να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, σχεδιάζοντας δράσεις.
Ωστόσο, επειδή κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετικά στάδια βιώνοντας την κρίση, είναι επίσης αβέβαιο το πότε θα μπορέσουν να ταξιδέψουν οι πολίτες, ώστε να κάνουν και τουρισμό.
Τούτων δοθέντων, ο εσωτερικός τουρισμός, αποτελεί διέξοδο και το Υπουργείο εξετάζει μέτρα τόνωσής του. «Μας απασχολεί η δυνατότητα όλων των επιχειρήσεων να επιβιώσουν για την επόμενη μέρα,» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Η χώρα μας επηρεάζεται τουριστικά από τις άλλες χώρες
Πάντως, η χώρα μας εξαρτάται και επηρεάζεται σε τεράστιο βαθμό, από το τι κάνουν οι άλλες χώρες. «Για παράδειγμα, αν η TUI προστρέξει στην κυβέρνηση της Γερμανίας για στήριξη και δεν τη λάβει, τότε η αδυναμίας της θα έχει επιπτώσεις στη χώρα μας,» τόνισε ο Χάρης Θεοχάρης.
Για τον υπουργό, «οι άξονες είναι σαφείς. Εσωτερικός τουρισμός, στήριξη της ζήτησης, γρήγορο άνοιγμα συνόρων που αν το καταφέρουμε θα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα, δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική απειλή για την ασφάλεια των τουριστών και η επέκταση της τουριστικής περιόδου, που φέτος ελπίζουμε να έχει ζήτηση που θα υλοποιηθεί στο δεύτερο μισό του έτους.»
«Με την αβεβαιότητα που υπάρχει, διότι υγειονομικά δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με το δεύτερο κύμα, η προσπάθειά μας είναι να εκκινήσουμε το συντομότερο χρονικό διάστημα. Αν χαθεί ο Ιούνιος πάμε για του χρόνου τον Ιούνιο και ούτω καθ’ εξής. Μολονότι η χρονιά ξεκίνησε με +24%, από μια χρονιά ρεκόρ που πηγαίναμε, τώρα θα πρέπει να ξανακτίσουμε πολλά πράγματα.»
«Ζούμε συγκλονιστικές στιγμές και αυτό που οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε, είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η Ελλάδα και ο ελληνικός τουρισμός έχουν ανάγκη να στείλουν όσο πιο μακριά γίνεται το δικό τους μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας, πως οι μέρες αυτές θα φύγουν και θα είμαστε ξανά όλοι μαζί. Μέχρι να έρθει αυτή η ώρα, προσκαλούμε το διεθνές ταξιδιωτικό κοινό να ονειρευτεί από την ασφάλεια του σπιτιού του τη στιγμή που θα επισκεφθεί τη χώρα μας και θα ζήσει το ελληνικό καλοκαίρι,» δήλωσε για την πρωτοβουλία η Ιωάννα Δρέττα, ενώ η Πέγκυ Αντωνάκου, ανέφερε: «ότι άμεση προτεραιότητα τώρα είναι η υγεία, είναι όμως σημαντικό να συνεχίσουμε να επικοινωνούμε, να δημιουργούμε και να μαθαίνουμε. Σε αυτή την κατεύθυνση στηρίζουμε τη σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού ώστε, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και της πλατφόρμας YouTube, να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον ελληνικό τουρισμό το διάστημα που μένουμε σπιτι. Παράλληλα, ενισχύουμε πρωτοβουλίες εκμάθησης όπως το Grow Greek Tourism Online. Στόχος μας είναι ο τουριστικός κλάδος να ενδυναμωθεί με ψηφιακά εργαλεία και δεξιότητες ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τις προκλήσεις των ημερών, αλλά και να ενισχυθεί συνολικά για ένα ακόμη καλύτερο αύριο.»
Οι τρεις πυλώνες
Βλέπω
Ο κόσμος ενθαρρύνεται και εμπνέεται να μείνει σπίτι, παραμένοντας συνδεδεμένος με τον πολιτισμό της χώρας, μέσα από το κανάλι του ΕΟΤ Visit Greece στο YouTube. Το κανάλι θα προσφέρει νέο και επιλεγμένο περιεχόμενο από Έλληνες δημιουργούς από όλο τον κόσμο και θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ελληνική μουσική, γαστρονομία, θέατρο, χορό, αθλητισμό, μόδα, καθώς και βίντεο με προορισμούς και εμπειρίες από όλη την Ελλάδα.
Ταξιδεύω
Στόχος εδώ είναι να μπορούν όλοι να «επισκέπτονται» την Ελλάδα από το σπίτι τους. Μέσα από το www.discovergreece.com δημιουργείται μια ψηφιακή πύλη με πλούσιο περιεχόμενο και συναρπαστικές ψηφιακές εμπειρίες. Τα αρχαιολογικά αξιοθέατα και τα μουσεία, τα χωριά και οι παραδόσεις, η γαστρονομία, η περιήγηση, η απόλαυση της φύσης… Ολα από την ασφάλεια του σπιτιού μας.
Μαθαίνω
Προκειμένου να ενισχύσει τις επιχειρήσεις του τουρισμού με τις κατάλληλες δεξιότητες, η πρωτοβουλία GreeceFromHome, σε συνεργασία με το πρόγραμμα Grow Greek Tourism Online της Google, παρουσιάζει μια σειρά νέων πρωτοβουλιών εκμάθησης από το σπίτι. Οι εκπαιδεύσεις αυτές είναι διαθέσιμες από τις 2 Απριλίου και θα προσφέρονται δωρεάν σε καθημερινή βάση. Περιλαμβάνουν διαδραστικά διαδικτυακά ομαδικά σεμινάρια, καλύπτοντας μια πληθώρα θεμάτων, από το πώς να δημιουργήσετε ένα πλάνο ψηφιακού μάρκετινγκ για την επιχείρησή σας, μέχρι το πώς να εργαστείτε εξ αποστάσεως και πολλά άλλα. Προσφέρεται επίσης η δυνατότητα για κατ’ ιδίαν διαδικτυακές συναντήσεις απευθείας με έναν από τους εξειδικευμένους συνεργάτες της Google, ώστε κάθε επιχείρηση να μπορεί να λάβει προσωποποιημένες συμβουλές για την ψηφιακή της παρουσία, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της.
πηγή: huffingtonpost.gr