ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Νέα δημοσιεύματα για πιθανή ένταξη της Ελλάδας στην “κόκκινη λίστα”
Πιέζει η τουριστική βιομηχανία για διπλά τεστ και καραντίνα 5 ημερών
Ελβετία και Τσεχία αναφέρονται επίσης ως πιθανές για ένταξη στην λίστα της καραντίνας Και ενώ η Γαλλία ετοιμάζεται να επιβάλλει καραντίνα στους ταξιδιώτες από την Βρετανία σαν απάντηση στην αντίστοιχη ενέργεια της βρετανικής κυβέρνησης την 15η Αυγούστου, αρκετά νέα δημοσιεύματα έκαναν την εμφάνισή τους, σε μεγάλα βρετανικά μέσα, όπως στην Daily Mail, σύμφωνα με τα οποία είναι πιθανή η ένταξη της Ελβετίας, της Τσεχίας και της Ελλάδας, στην “κόκκινη λίστα” και στην επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες που θα φθάνουν στο Ηνωμένοι Βασίλειο, από τις χώρες αυτές.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει θέσει ένα όριο για την επιβολή περιορισμών καραντίνας σε 20 περιπτώσεις ανά 100.000, στο 7ήμερο. Όπως είναι γνωστό την προηγούμενη Κυριακή υπήρξε πλήθος δημοσιευμάτων σε πολλά βρετανικά μέσα που θεωρούσαν πολύ πιθανή την ένταξη της Ελλάδας στην λίστα των χωρών που θα απαιτείτο καραντίνα, κατά την επιστροφή των Βρετανών τουριστών.
Μάλιστα τα δημοσιεύματα αυτά, προκάλεσαν την αντίδραση του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος με επείγουσα επιστολή του, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργείου Τουρισμού προς τις βρετανικές αρχές.
Τελικά στις 20 Αυγούστου, το Γραφείο Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (FCO), του υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ανακοίνωσε τις αλλαγές στις λίστες και οι ανανεωμένες ταξιδιωτικές οδηγίες, για τα μη απαραίτητα ταξίδια και τις χώρες που υπόκεινται σε καραντίνα κατά την είσοδο των ταξιδιωτών, στην Μεγάλη Βρετανία και η Ελλάδα, “…εξαιρείται από τις συμβουλές του FCO για όλα τα μη απαραίτητα διεθνή ταξίδια. Αυτό βασίζεται στην τρέχουσα εκτίμηση των κινδύνων COVID-19”. Η Τσεχία ανέφερε την προηγούμενη Παρασκευή την υψηλότερη ημερήσια αύξηση των περιπτώσεων από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού, με 506, ενώ στην Ελβετία οι αριθμοί των περιπτώσεων είναι τώρα σε ρεκόρ τεσσάρων μηνών και έχει ξεπεράσει το όριο που έχει θέσει η βρετανική κυβέρνηση. Στην Ελλάδα, το ποσοστό μόλυνσης βρίσκεται σε 14,8 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα. Τις τελευταίες ημέρες, η Ιταλία κατέγραψε 1.000 νέες καθημερινές λοιμώξεις – την πρώτη φορά που ο αριθμός έχει φτάσει τέσσερα ψηφία σε περίπου τρεις μήνες. Πιέσεις για διπλά τεστ και 5νθήμερη καραντίνα Οι αεροπορικές εταιρείες και εν γένει η ταξιδιωτική βιομηχανία, έχουν υποβάλει προτάσεις στην βρετανική κυβέρνηση και ζητούν να εφαρμοστεί το ισλανδικό μοντέλο, με καραντίνα 5 ημερών και 2 τεστ.
Οι Swissport και Collinson Group, εταιρείες αεροπορικών υπηρεσιών, υπέβαλαν σχέδια για ένα σύστημα διπλών δοκιμών στον υπουργό Υγείας Matt Hancock την Παρασκευή, σύμφωνα με τους The Times.
Τα μέτρα ελέγχου συνόρων που εφαρμόζει η Ισλανδία από την Τετάρτη 19 Αυγούστου, προβλέπουν ότι όλοι οι επιβάτες που φτάνουν: Κατά την άφιξη θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ PCR στο αεροδρόμιο Θα πρέπει να κάνουν ένα δεύτερο τεστ τέσσερις έως πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ισλανδία Κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων έως πέντε ημερών, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι σε καραντίνα. Μπορούν να σταματήσουν την καραντίνα, μόνο αφού επιβεβαιωθεί ότι και τα δύο τεστ ήταν αρνητικά.
Οι υπουργοί έχουν εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες σχετικά με την προοπτική αντικατάστασης της πολιτικής απομόνωσης 14 ημερών, με ένα πιο σύντομο διάστημα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να “ξεφύγουν” άτομα που μόλις μολύνθηκαν, λόγω του χρόνου που χρειάζεται για να εμφανιστεί ο κορωνοϊός. Ωστόσο, οι εταιρίες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση έχει υπερεκτιμήσει τον αριθμό αυτών των ατόμων.
Πηγή: money-tourism.gr