Αντώνης Καλλιβωκάς: «Από την Εμπορική στην Αχαϊκή και τώρα τι;»
Άρθρο του Αντώνη Καλλιβωκά
Πάντα έλεγα και έγραφα ότι πρέπει να θωρακιστεί ο Δ.Σάμης σε επίπεδο μελετών, έργων, υπηρεσιών, εσόδων (σπήλαια), πριν παραδοθεί βίαια στον «Καλλικράτη». Κάτι τέτοιο δεν έγινε και τώρα εισπράττει η περιοχή τα αποτελέσματα της απραξίας.
Δεν χαίρομαι για την επιβεβαίωση της εκτίμησής μου, αλλά προβληματίζομαι μαζί με αρκετούς συμπολίτες, για το τι μας επιφυλάσσει το μέλλον, ειδικά τώρα που επιβαρύνεται από το μνημόνιο.
Το πρώτο πλήγμα που δέχθηκε η περιοχή της Σάμης σε επίπεδο υπηρεσιών ήταν το κλείσιμο της Εμπορικής Τράπεζας (ακολούθησαν και άλλα). Τα δυσμενή αποτελέσματα έγιναν άμεσα αισθητά για την ευρύτερη περιοχή Σάμης-Πυλάρου και αφορούν όχι μόνο της εξυπηρέτηση των κατοίκων, αλλά και την οικονομική ζωή της Σάμης.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες που πρέπει να τονισθούν, όχι για να κάνω μόνο ιστορική αναδρομή ή καταλογισμό, αλλά επειδή βλέπω ότι τα ίδια επαναλαμβάνονται με αποτέλεσμα την αποψίλωση από υπηρεσίες της περιοχής χωρίς καμία αντίδραση.
Στις 9/7/2009 έτυχε να πληροφορηθώ τις προθέσεις τις Εμπορικής Τράπεζας να κλείσει το υποκατάστημα της Σάμης στις 31/10/2009. Αμέσως δημοσιοποίησα το θέμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς (να θυμίσω ότι τότε υπήρξαν ειρωνικά σχόλια για το πρόσωπό μου). Έγινε έκτακτο Δ.Σ. στη Σάμη όπου ομόφωνα πήραν αποφάσεις σε δύο κατευθύνσεις:
Α) Να κάνει ο Δήμος επαφές ώστε να μην κλείσει η τράπεζα ή να έρθει η Εθνική ή η Αγροτική Τράπεζα, όπως και να γίνουν συντονισμένες ενέργειες με ανώτερους παράγοντες του Νομού.
Β) να γίνουν κινητοποιήσεις για να πετύχουμε τα παραπάνω.
Η τότε Δημοτική Αρχή θεώρησε ότι οι κινητοποιήσεις δεν προσφέρουν και αρκέστηκε στις επαφές ή στις υποσχέσεις. Το ίδιο έγινε στο Δ.Σ. στις 11/10/2009. Άρα έχει ευθύνη.
Ευθύνη έχουν, ίσως μεγαλύτερη, οι τότε κυβερνήσεις, γιατί παρά τις υποσχέσεις των εκπροσώπων τους δεν βρέθηκε λύση. Να τονίσω ότι το κράτος είναι μέτοχος στην Εθνική και την Αγροτική Τράπεζα.
Έτσι έμεινε η βορειοανατολική Κεφαλονιά χωρίς τράπεζα με άμεσες επιπτώσεις στις εξυπηρέτηση και την οικονομία.
Μετά από λίγους μήνες ήρθε στη Σάμη η Αχαϊκή Τράπεζα. Τότε πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολίτες, όπως και εγώ, διατηρήσαμε τις επιφυλάξεις μας για την εμβέλεια της τράπεζας και το μέλλον της. Η ζωή μας δικαίωσε.
Το ζήτημα όμως δεν είναι ποιος δικαιώθηκε, αλλά που οι κάτοικοι θα υποφέρουν στον τομέα της εξυπηρέτησης περισσότερο και θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό.
Και τώρα τι κάνουμε;
Από το 2009 οι τράπεζες έχουν ενισχυθεί ή θα πάρουν από τις κυβερνήσεις και το δάνειο πάνω από 100 δις ευρώ. Άρα απαιτούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση των κομμάτων του μνημονίου:
-Να δώσει αξιόπιστη λύση για Τράπεζα στη Σάμη. Μπορεί ή πρέπει να αναγκαστεί να το πράξει.
-Να βρει άμεση λύση ώστε να μπορεί να γίνει άμεση ανάληψη των καταθέσεων που έχουν οι πολίτες στην Αχαϊκή.
-Το κράτος μπορεί και πρέπει να αναβαθμίσει με εξειδικευμένο προσωπικό και συστήματα πληροφορικής το ταχυδρομικό ταμιευτήριο.
Μια επισήμανση με αφορμή το κλείσιμο της τράπεζας.
Όσο περνάει ο χρόνος η περιοχή της Σάμης ερημώνει. Πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να μείνουμε θεατές στην απογύμνωση της περιοχής και το κλείσιμο των υπηρεσιών. Η περιοχή της Σάμης που είναι βασική πηγή εσόδων του Δήμου Κεφαλονιάς πρέπει να διεκδικήσει σε τοπικό επίπεδο έργα και υπηρεσίες που θα δώσουν πνοή στην περιοχή π.χ. μουσείο, σπηλαιολογικό πάρκο, κ.λπ.
Σε γενικό επίπεδο πρέπει να αντισταθούμε και να καταδικάσουμε αυτή την αδιέξοδη μνημονιακή πολιτική, της οποίας τα αποτελέσματα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στους πολίτες και μαραζώνουν τον τόπο μας.
*Ο Αντώνης Καλλιβωκάς είναι Εκπαιδευτικός, πρώην Δ.Σ. Σάμης