Ηλίας Μπεριάτος: "Το συγκρότημα δημοτικής αγοράς και η μετασεισμική κληρονομιά"
Με αφορμή δημοσιεύματα στα ΜΜΕ (δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Αργοστολίου κ. Δ. Μινέτου) επανερχόμαστε στο θέμα της δημοτικής αγοράς, που αφορά στην εξυγίανση και αναγέννηση ενός σημαντικού χώρου της πόλης.
Όπως είχαμε τονίσει σε ομιλία μας στις 11-1-2020 στη Βιβλιοθήκη (σε εκδήλωση της Δημοτικής Κοινότητας Αργοστολίου και της κίνησης «Φάρος») η ορθή αντιμετώπιση δεν είναι άλλη από τον χαρακτηρισμό του συγκροτήματος ως διατηρητέου και η ενδεδειγμένη τεχνικά και αρχιτεκτονικά αποκατάστασή του για χρήσεις φιλικές με το περιβάλλον (πολιτισμού, αναψυχής, εστίασης κλπ.).
Ήδη, από το 2019, το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) με ανακοίνωσή του στον τύπο (2-12-2019) για τη κτισμένη κληρονομιά της πόλης, είχε προτείνει : «Όσον αφορά το Συγκρότημα της Αγοράς θα πρέπει με σεβασμό στη μετασεισμική κατασκευή αλλά και τις λειτουργικές ανάγκες της πόλης, να γίνει η οικοδομική και μορφολογική του αποκατάσταση και να αποκτήσει χρήσεις πολιτιστικές, εστίασης, αναψυχής κλπ. καθώς επίσης και νέα οικονομική διαχείριση από τη δημοτική αρχή, ώστε να πάψει να υφίσταται υποβαθμισμένο το περιβάλλον στην κεντρικότερη θέση της παραλίας».
Η Αγορά, είναι το κτηριακό συγκρότημα το οποίο σχεδίασε, μετά τους σεισμούς του ’53, ο γνωστός καθηγητής αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ Διονύσιος Ζήβας (από τη Ζάκυνθο) ο οποίος απεβίωσε πριν λίγα χρόνια. Η στατική μελέτη έγινε από τον πολιτικό μηχανικό Δ. Παυλάτο. (Για την ιστορία, ας σημειωθεί ότι ο Δ. Ζήβας είχε εκπονήσει την περίφημη μελέτη αποκατάστασης της ιστορικής συνοικίας της Πλάκας, στην Αθήνα, την οποία θεσμοθέτησε ο Αντώνης Τρίτσης το 1982).
Πολύ σωστά, η τωρινή δημοτική αρχή προέβη στην εκπόνηση μελέτης για τον έλεγχο ης στατικής επάρκειας του κτηρίου της Αγοράς . Όμως η στατική και οικοδομική διάσταση δεν αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού πρόκειται περί ενός απλού ισογείου κτίσματος. Το κυρίως πρόβλημα είναι η διοικητική, νομική και οικονομική διαχείριση, σε σχέση με τους επαγγελματίες και εμπόρους ενοικιαστές, η οποία απαιτεί διαδικασίες και χρόνο και γι’ αυτό πρέπει να αρχίσει σύντομα. Είναι ένα ζήτημα καίριο, που όσο δεν επιχειρείται (γιατί είναι επώδυνο πολιτικά), η θλιβερή υπάρχουσα κατάσταση θα διαιωνίζεται. Επί πλέον, η διαδικασία πρέπει να γίνει με πλήρη διαφάνεια, βασική προϋπόθεση της χρηστής διαχείρισης του ακινήτου από το δήμο.
Η αντιμετώπιση που έχουμε προτείνει είναι πιστεύουμε η καταλληλότερη από κάθε άποψη. Είναι η πλέον συμφέρουσα οικονομικά και χρονικά και ικανοποιεί την ανάγκη ανάδειξης της μετασεισμικής κτισμένης κληρονομιάς του Αργοστολιού. Τα σενάρια περί δημιουργίας χώρου σταθμεύσεως στο συγκεκριμένο χώρο, ούτε ως μαύρο χιούμορ δεν μπορεί να εκληφθούν...
Όσον αφορά δε τα περί πάρκου επισημαίνουμε α) ότι οι υπαίθριοι χώροι μεταξύ των κτηριακών πτερύγων της αγοράς μπορούν να γεμίσουν με χαμηλό πράσινο (όπως είχε προβλεφθεί αρχικά) αντί να γεμίζουν με αυτοκίνητα και β) ότι λίγο πιο πέρα, χάνεται, εντελώς άδικα, το οικόπεδο της πρώην εμπορικής τράπεζας, που είχε χαρακτηριστεί κοινόχρηστος χώρος από το ΓΠΣ της ΕΠΑ του Α. Τρίτση και το οποίο θα μπορούσε να είχε ήδη αποκτηθεί χρόνια πριν...
Ακόμα και σήμερα όμως, υπάρχει δυνατότητα, (με νομικά, διοικητικά και οικονομικά εργαλεία) αρκεί να το ψάξει ο δήμος και να μη κλείνει το θέμα αδιαμαρτύρητα (χωρίς να πέσει «ντουφεκιά»), με δικαιολογία κάποια δικαστική απόφαση. Γιατί ο δημόσιος χώρος είναι προτεραιότητα και αντικείμενο αγώνων των περισσότερων δήμων της χώρας… (βλέπε και μήνυμα ΙΚΙ 31-10-2021).
Ελπίζουμε και ευχόμαστε η σημερινή δημοτική αρχή να ακολουθήσει το δρόμο της πολεοδομικής δεοντολογίας, αλλά και της κοινής λογικής και να μην πράξει όπως έπραξε με το αρχαιολογικό μουσείο.
Φωτό: Το κτηριακό συγκρότημα της αγοράς σήμερα