Γιώργιος Μεταξάς: Ο πλούτος των κρυμμένων θησαυρών της Αρχαίας Ελλάδος
Το εντυπωσιακό μνημείο της αρχαιότητας και τα νέα ευρήματα στην Αμφίπολη σε αφήνει άφωνο μπροστά σε τέτοιο επιβλητικό μνημείο . Τα σενάρια πάνε και έρχονται, το μεγάλο ενδιαφέρον παγκοσμίως από τους αρχαιολόγους, καθώς και η μεγάλη αγωνία του κόσμου , την πίεση που ασκεί το υπουργείου πολιτισμού προς στου αρχαιολόγους σε ένα τέτοιο μεγαλείο αναμένοντας τις ανακοινώσεις , ποιες προσωπικότητες της αρχαιότητας να είναι θαμμένες κάτω από τόνους χώμα; Νομίζω πάντως ότι ο Θαυμασμός παραμένει ο ίδιος μπροστά σε τέτοιο θησαυρό της αρχαίας Ελλάδος.
Εντύπωση όμως προκαλεί γιατί το υπουργείο πολιτισμού δεν έδηξε με τον ίδιο ζήλο και δεν πίεσε τους αρχαιολόγους να μας ανακοινώσουν για τα αρχαιολογικά ευρήματα που είχαν έρθει στη επιφάνια κατόπιν ανασκαφές εδώ και εικοσαετίες στο νησί μας. Γιατί αυτή η αδιαφορία για τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχή μας;
Η μήπως δεν είναι σημαντικά; όταν η αρχαιολογική επιστήμη τα ορίζει σε μια περίοδο 7.000 χρόνια π.χ .
Η μήπως πρέπει να καλέσουμε τον αξιότιμο κύριο υπουργό πολιτισμού να επισκεφτεί το νησί μας για να διαπιστώσει και ο ίδιος τους θησαυρούς της αρχαίας μας κληρονομιάς, αντικείμενα από το πλούσιο ρωμαϊκό νεκροταφείο στο Φισκάρδο, από το νεκροταφείο των Κοκκολάτων και των Μεταξάτων, από τις περιοχές της Κράνης των Πρόννων, τον θολωτό Μυκηναϊκό τάφο στα Τζαννάτα που αποτελεί έναν από τους πιο επιβλητικούς τάφους της Κεφαλονιάς.
Καθώς και το σπήλαιο της Δράκαινας, στο Πόρο, για την οποία ανυπομονούμε να γνωρίσουμε περισσότερα στοιχεία με αφορμή τις ανασκαφές.
Την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομίας και όλα αυτά θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του νησιού μας. Αντί αυτού τα περισσότερα παραμένουν εκτός πρόσβασης
Γεώργιος Μεταξάς
επ/ πρόεδρος