Ο Μικέλης Μαφρέδας γράφει για τη Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει αυτή την ημέρα με αφορμή τη δολοφονία των αδελφών Μιραμπάλ που έγινε στις 25 Νοέμβρη 1960 από το διεφθαρμένο δικτατορικό καθεστώς Τρουχίγιο στην Δομινικανή Δημοκρατία.
Οι 3 αδελφές Πάτρια, Μινέρβα και Μαρία- Τερέζα Μιραμπάλ, γόνοι ευκατάστατης οικογένειας βλέποντας την αδικία και την καταπίεση του Δικτατορικού Καθεστώτος ίδρυσαν το Κίνημα της 14ης Ιουνίου που σκοπό είχε την ανατροπή του Τρουχίγιο. Στις 25/11 του ’60 άνδρες της μυστικής αστυνομίας τις κατέβασαν από το αυτοκίνητό τους και τις σκότωσαν χτυπώντας τες με καδρόνια. Έγιναν σύμβολο αντίστασης στη χώρα τους και γενικότερα στην Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική.
Η ιστορία των αδελφών Μιραμπάλ, έχει αποτελέσει τη βάση για 2 ταινίες, «In the time of the butterflies» και «Τροπικός του Αίματος» και για το ντοκιμαντέρ «Code name butterflies» (πεταλούδες ήταν το όνομα τους στα χρόνια της παρανομίας). Η ιστορία τους ακόμα και σήμερα προκαλεί θαυμασμό και η 4η αδελφή τους που βρίσκεται εν ζωή, Δεδέ, έχει δημιουργήσει στην επαρχία Σαλσέδο, το μουσείο Ερμάνας Μιραμπάλ.
Όσο για την σημερινή εποχή εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε πολλές χώρες του κόσμου είναι έρμαια αναχρονιστικών και σκοταδιστικών εθιμικών δικαίων. Θρησκευτικές αστυνομίες και τοπικά φυλετικά συμβούλια αποφασίζουν και τιμωρούν γυναίκες για το τίποτα. Γυναίκες ξυλοκοπούνται, βιάζονται, λιθοβολούνται, σκοτώνονται από τους άντρες τους, πατεράδες, αδελφούς ή και γιούς τους, ο οποίοι δρουν ενίοτε βάση απόφασης οικογενειακού συμβουλίου για λόγους τιμής. Πριν λίγες ημέρες είδαμε στην τηλεόραση τους Ισλαμοφασίστες σε Ιράκ και Συρία να προχωρούν σε αγοροπωλησίες γυναικών. Επίσης ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ιδιαίτερα στην Αφρικανική Ήπειρο κατά τη διάρκεια των αντιαποικιακών αγώνων οι γυναίκες υπέστησαν τα πάνδεινα από διάφορα μισθοφορικά στρατεύματα ή τις λεγεώνες των ξένων των Γάλλων , Πορτογάλων και άλλων «πολιτισμένων» συμμάχων μας.
ΥΓ. Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε και στην Χώρα μας καταγγελίες πρωτοφανούς λεκτικής βίας από «νοικοκυραίους » επαγγελματίες του ιδιωτικού τομέα που υβρίζουν με απίστευτες εκφράσεις νέες εργαζόμενες κοπέλες που τόλμησαν να μείνουν έγγυες. Αυτό θέλω να πιστεύω είναι μειοψηφία μέσα στους εργοδότες αλλά η πρακτική αυτή πρέπει να αναφέρεται και να καταδικάζεται από όλους μας.
Μικέλης Μαφρέδας
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σπαρτιών