Παύλος Παπαδάτος : Αμήν και πότε!
Σε 15 χρόνια από σήμερα το 60% των εργαζομένων στον δυτικό κόσμο θα απασχολείται σε νέα επαγγέλματα. Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα πρέπει να σταματήσουν να διδάσκουν αμπελοφιλοσοφίες και να εκσυγχρονιστούν, οι δε κυβερνήσεις να επενδύουν σε νέους που έχουν καινοτόμες ιδέες και σε καινοτόμες, ευέλικτες εταιρίες. Βαριά βιομηχανία… δύσκολο να αποκτήσουμε.
Αλλά και η εναπομείνασα, για να διατηρηθεί, χρειάζεται μια θεαματική μείωση του κόστους ενέργειας. Γενικότερα η οικονομία μας οφείλει να στηριχθεί με άμεσες ενέργειας και όχι ευχολόγια. Δεν μπορεί να περιμένεις ανάπτυξη, όταν όλες οι κυβερνήσεις μιλούν για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και οι κρατικές υπηρεσίες απαιτούν πιστοποιητικό γεννήσεως γιατί δεν τους αρκεί η αστυνομική ταυτότητα! Ούτε μπορεί να έχεις ένα δημόσιο στο οποίο η αξιολόγηση των εργαζομένων θεωρείται ταμπού και μια δικαιοσύνη ουσιαστικά ανύπαρκτη. Και φυσικά αν διατηρηθεί το σημερινό σύστημα ασφαλιστικών εισφορών και η αντιστοιχία 1 εργαζόμενος / 1 συνταξιούχος, οι σημερινές συντάξεις θα φαντάζουν όνειρο θερινής νυκτός - όχι σε λίγα χρόνια αλλά… του χρόνου.
Οι πιστωτές δεν εμπιστεύονταν ούτε την προηγούμενη αλλά ούτε και τη σημερινή κυβέρνηση.
Η προηγούμενη κυβέρνηση, με εξαίρεση τις προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη (αυτή είναι η αλήθεια), δεν έκανε τα αναμενόμενα, ενώ η σημερινή ό,τι καλό προσπαθεί να κάνει, το κάνει μίζερα και με τον χειρότερο δυνατό τρόπο! Οι θεσμοί θέλουν μία κυβέρνηση όπως αυτή που περιέγραψε στο Bloombergo γνωστός μας κύριος Νταλλάρα: Ικανή να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ν’ απαλλάξει τη χώρα από τα κατεστημένα συμφέροντα εντός και εκτός του κρατικού μηχανισμού που την καταδυναστεύουν.
Καλά θα κάνει η κυβέρνηση να περιορίσει την αισιοδοξία της για γρήγορη λήξη της αξιολόγησης και αρχή της συζήτησης για μείωση του χρέους στο τέλος του χρόνου, γιατί ο κύριος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το φθινόπωρο του 2107 έχει εκλογές! Καλό είναι επίσης να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι τον συνταξιούχο και τον μισθοσυντήρητο δεν τον ενδιαφέρει η μείωση του χρέους – πρωτίστως τον ενδιαφέρει η αύξηση του δικού του εισοδήματος, το οποίο καθημερινά μειώνεται.
Θα πρέπει επίσης να προβληματίσει την κυβέρνηση μήπως η απόρριψη, εκ μέρους των θεσμών, των προτάσεών της για εξωδικαστική ρύθμιση των χρεών κάποιων επιχειρήσεων, το πάγωμα των παλιών χρεών με σύγχρονη έκδοση φορολογικής ενημερότητας και την ομαλότερη διαχείριση των εργασιακών αποσκοπεί στο να την εξωθήσουν σε πλήρη υποταγή ή σε εκλογές! Αμήν και πότε!
Σημείωση
Μία τεχνική λύση για τη μείωση του ελληνικού χρέους που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές, είναι τα μέτρα που θα παρουσιαστούν ως ένα εσωτερικό πρόγραμμα διαχείρισης του κινδύνου των δανείων του ESM προς την Ελλάδα… και ως φαίνεται εκεί θα καταλήξουμε.