Η παραγωγική ανασυγκρότηση της Επτανήσου επί ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει με την καταδίκη του ΤΕΙ /ΤΗΜΟ στο Ληξούρι;
Γράφει ο Ν. Σολωμός, Πρώην Δημοτικού Συμβούλου Ληξουρίου Πάλης Κεφαλληνίας
Η σοβαρότατη υπόθεση με την περαιτέρω ενίσχυση της ευστάθειας του μέχρι πρότινος εσωτερικά κλυδωνιζόμενου πανεπιστημίου στην Κέρκυρα από τις σάρκες του σκοπίμως παραμένοντος καχεκτικού ΤΕΙ Ιονίων, αποτελεί χαρακτηριστικότατο παράδειγμα πολιτικού παρασκηνίου περί του πώς μεθοδεύεται και πως συντηρείται η άδικη και ανισόρροπη ανάπτυξη μιάς Περιφέρειας και πως υπονομεύεται το μέλλον των τοπικών κοινωνιών μέσω πολιτικής ανεπάρκειας και αποστέρησης καίριων μοχλών ανάπτυξης και προόδου.
Το Υπουργείο Παιδείας της Αριστεράς, ως γνωστόν, σέβεται πολύ το λαό και τη λαική θέληση. Περιμένουμε λοιπόν να τεκμηριώσει με βάση τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία, τις μελέτες σκοπιμότητος που έχει στη διάθεσή του και τις κατα καιρούς πολιτικές εισηγήσεις , διαβήματα και παρεμβάσεις (εννοείται πάντοτε με αμιγώς «ακαδημαικά κριτήρια» δηλ. «γνώση για τη γνώση» και όχι με τα ταπεινά οικονομίστικα, ευτελή, τύπου «rooms to let» και «φοιτητικών σουβλατζίδικων», «πρότζεκτ και κονδύλια», «θέσεις σε αγορά εργασίας», «προσοδοφόρα αμφοτερόπλευρη συμμετοχή στις περιφερειακές πολιτικές επιδοτήσεων» τα οποία απεχθάνεται ο κ. Υπουργός):
- Γιατί η πολιτεία ίδρυσε και συνεχίζει να διατηρεί Πανεπιστήμιο στην πόλη της Κέρκυρας και δέν το διέσπειρε σε όλα τα Ιόνια Νησιά που είχαν πόλεις όπως έχει κάνει με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο αλλά και το ΤΕΙ Κρήτης και ηπειρωτικά Πανεπιστήμια.
- Γιατί απέστρεψε το πρόσωπό του από την στρατηγική αναπτυξιακή πολιτική των νησιών και τις αρχές ίσης μεταχείρησης των νοτίων νησιωτικών πληθυσμών της Επτανήσου, όταν η παιδεία διαμορφώνει το νέο -βασισμένο στην γνώση- πρόσωπο της χώρας.
- Γιατί ίδρυσε και επιδότησε στην Κέρκυρα επι ΠΑΣΟΚ νέα κοινότοπα τμήματα, με συναφέστατα αντικείμενα σπουδών με εκείνα που θεραπεύονται στα προυπάρχοντα ΑΕΙ Δυτικής Ελλάδος και Ηπείρου και πλήθος άλλα ΑΕΙ (όπως «Επιστήμης Πληροφορίας & Πληροφορικής» το 2004) αλλά και (Τεχνών Ηχου & Εικόνας το 2004) συναφέστατο με το προυπάρχον στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων Τμήμα Τεχνολογιών Ηχου και Μουσικών Οργάνων (1999) ώστε τελικά να το αποδυναμώσει και να το υπονομεύσει σε βάθος χρόνου αντί να το εμπλουτίσει και να το επεκτείνει. Ποιά πρόσωπα τα εισηγήθηκαν, πως σχετίζονται μεταξύ τους και ποιοί κομματικοί κύκλοι της ΠΙΝ και των κυβερνήσεων τα ενέκριναν, τα προώθησαν, τα συντήρησαν.
- Γιατί σχεδιάζει να επεκτείνει το Ιόνιο Πανεπιστήμιο εν έτει 2017 πάλι στην Κέρκυρα και όχι στα νότια νησιά και μάλιστα εν μέσω οικονομικής κρίσης. Ποιός εισηγήθηκε τέτοια υπονομευτική πρός το ΤΕΙ πολιτική δηλαδή ποιος έπεισε να χρηματοδοτηθούν πρόσθετοι μισθοί νέων θέσεων ενός νέου τμήματος (Τουρισμού) στην Κέρκυρα, ενόσω τα αιτήματα του ΤΕΙ Ιονίων για πρόσληψη καθηγητών, επί δεκαετία δέν εγκρίνονται.
- Με ποιά κριτήρια και ποιές δημοκρατικές εσωτερικές διαδικασίες αντιπροσώπευσης κατα την ιστορική αυτή στιγμή που θα καθορίσει το ακαδημαικό μέλλον της Επτανήσου, επελέγη μια τέτοια σύνθεση της επιτροπής διαπραγματεύσεων των δύο μερών στην οποία αφ’ ενός δέν μετέχει κανείς διδάσκων καθηγητής του ΤΕΙ Ιονίου (αλλά μόνο σεβάσμια μέλη της Διοικούσας του Επιτροπής (δηλ. αμοιβόμενοι και από άλλα ιδρύματα)) και αφ ετέρου , όλως τυχαίως, επιτρέπει να οριστεί και να μετέχει ως εκπρόσωπος των ακαδημαικών συμφερόντων του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητής που μετείχε και συνεχίζει ταυτόχρονα να αποτελεί μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ, ασκώντας δηλαδή επιρροή σε δύο κατευθύνσεις!
Είναι βέβαιο πως με τέτοια προσεκτικά επιλεγμένη σύνθεση επιτροπών αμοιβαίας διαπραγμάτευσης τα αποτελέσματα ιδίως για το ΤΕΙ και τις τοπικές επτανησιακές κοινωνίες μοχλό προόδου των οποίων αποτελεί, θα είναι ιδιαιτέρως λαμπρά. Και από τη λάμψη αυτή θα φωτιστεί κάθε σκοτεινή πτυχή των επερχομένων εκλογών.
Παρακαλούμε ιδιαιτέρως την κορυφαία πολιτική εκπρόσωπό μας κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, αφού κινητοποιηθεί/ενημερωθεί και συμμετάσχει ενεργότερα και εγκαιρότερα, να μας δώσει από τώρα μιά πρόγευση της λάμψης αυτής και να μας κατατοπίσει γιατί αρνήθηκε/δέν αναμείχθηκε ο Κεφαλλήνας Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Ερνεστοσπυρίδων Τζαννάτος, μέλος της Διοικήσεως του ΤΕΙ Ιονίου και ποιές κατευθυντήριες κυβερνητικές γραμμές καθόρισε διερμήνευσε και διασφάλισε ο συμμετέχων σύμβουλος του κ. Γαβρόγλου, κ. Ερρίκος-Χάιμ Βεντούρα (εξόχως έμπειρος στις συγχωνεύσεις τύπου ΤΕΙ+ΤΕΙ=νέο-Πανεπιστήμιο ως μέλος ενός εκ των 2 συγχωνευομένων ΤΕΙ Αττικής), κατά τις έως σήμερα συσκέψεις των προθύμων διορισμένων «εκπροσώπων» του επτανησιακού ακαδημαικού χώρου.
Επειδή η ισόρροπη γεωγραφική ανάπτυξη τριτοβαθμίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Επτάνησο κυρία Βουλεύτρια Κεφαλληνίας& Ιθάκης, συνυφαίνεται με πολύ πιό σύνθετη συμπερασματολογία αποφάσεων από ένα απλοικό «ναί» ή «όχι», αποτελεί ταυτόχρονα πάρα πολύ σημαντική ιστορικώς υπόθεση για να την εμπιστευθείτε αποκλειστικά στην συγκεκριμένη τόσο καλοπροαίρετη επιτροπή, μέσα στην μνημονιακή αναμπουμπούλα.
Επίσης, κ. Περιφερειάρχα, όπως αντιλαμβάνεστε η καταδίκη του ΤΗΜΟ στο Ληξούρι επ’ ουδενί μπορεί να αντισταθμιστεί από μία «ΟΧΕ Παλικής» γιατί είναι σεισμός που παράγει αναπτυξιακό χάσμα τόσο ευρύ και διαρκές ιστορικά, που καταπλακώνει και κόβει την Ανάσα, δέν αντιμετωπίζεται ούτε με σχέδια τηλεματικής διαχείρησης σεισμικού κινδύνου ούτε με διασπορά εκατομμυρίων ευρώ σε σκυρόδεμα, επισκευές οδών, βραχοπροστασίες και στηρίξεις πρανών.
Αντιθετως, το έλειμμα και το πλήγμα ανάπτυξης αντιμετωπίζεται με αληθινά έξυπνη και εμπνευσμένη Ανάπτυξη. Μέχρι να βρείτε πώς θα γίνει αυτό (παρά τις τόσες εταιρείες συμβούλων που περιτριγυρίζουν την περιφερειακή εξουσία), στείλτε έναν δυναμικό συνταξιούχο Καθηγητή Πανεπιστημίου ή δυναμικό τοπικό πολιτικό από την Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Λευκάδα ως δικό σας εγκάθετο παρατηρητή στις συσκέψεις του ΥΠ-ΠΕΘ, μήπως και προλάβουμε το χάσμα σεισμού. Μην τους αφήνετε μόνους τους. Παρουσιαστείτε. Αλλωστε τους χρηματοδοτείτε αμφότερους.
Η χωροταξική επέκταση και ανάπτυξη ενός ΑΕΙ στην Επτανησιακή περιφέρεια θα ήταν πρωτίστως υπόθεση των δυο ακαδημαικών κοινοτήτων όπως εσείς δηλώνετε, εάν όντως επετύγχανε να διασπείρει προοδευτικά ευεργετήματα στις επτανησιακές κοινωνίες. Η κατ’ ουσίαν προοδευτική διάλυση του έργου του Γ. Αρσένη μέσω συγχώνευσης/προσρόφησης του ΤΕΙ δέν προκύπτει ως εξελικτική τροπή συνεννόησης δύο ακμαζουσών κοινοτήτων ΑΕΙ. Τωρα είναι μια μονομερώς ζημιογόνα ακαδημαική αυτοχειρία της παραμελημένης πλευράς επειδή είναι αδύναμη και δέν έχει ανεξάρτητη ικανή ηγεσία. Αντιμετωπίστε την απαιτώντας αναδιάταξη του «Ιονίου» Πανεπιστημίου πρός νότο και όχι του ΤΕΙ πρός βορράν. Δώστε ανάσα.
Είναι δική σας υπόθεση. Ενα πολυκεντρικό νησιωτικό ΑΕΙ είναι μιά τελευταία ευκαιρία παραγωγικής ανασυγκρότησης στην επτανησιακή ιστορία. Κλασσική υπόθεση και υποχρέωση Τοπικής Αυτοδιοίκησης μιά που η κεντρική διοίκηση έχει το νού της αλλού, στα απειλητικά αστικά κόμματα, μήπως ηττηθεί στην μάχη εναλλαγής των θώκων.