11 Νοεμβρίου 1918 - Lest we forget!
Γράφει ο Ανδρέας Κολαΐτης (Τεχνολόγος Εφαρμογών Τουρισμού)
Η 11η Νοεμβρίου έχει αναχθεί κυρίως από τις Αγγλοσαξωνικές Χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Η.Π.Α, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, κ.λπ) ως ιδιαίτερη ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμών στους πεσόντες στρατιώτες τους στα διάφορα πεδία μαχών. Η ορισμένη από τα εμπόλεμα μέρη του Α' παγκοσμίου πολέμου διαδικασία για την επίσημη λήξη του στις 11 το πρωί της 11ης Νοεμβρίου 1918, σηματοδότησε έκτοτε στο διάβα της ιστορίας την τήρηση αυτής της επετείου.
Μολαταύτα στην Ελλάδα δεν έχει καθιερωθεί ένας τέτοιος εορτασμός, παρότι ο Α' παγκόσμιος πόλεμος άφησε -έως και τις ημέρες μας- ανεξίτηλα τα σημάδια του με τον συντελεσθέντα "εθνικό διχασμό" του 1915-16. Η συμβολή της Ελλάδας στο πεδίο των μαχών από το 1917 που εισήλθε στον "μεγάλο πόλεμο" υπήρξε -κατά κοινή παραδοχή των μερών της "Εγκάρδιας Συμμαχίας"- στο ανατολικό μέτωπο με την Βουλγαρία και την Οθωμανική αυτοκρατορία, θετικά καταλυτική. Το επιστέγασμα αυτής υπήρξε η υπογραφή της συνθήκης ανακωχής του Μούδρου στην Λήμνο στις 30.10.18 επάνω στο βρετανικό Θ/Κ "Αγαμέμνων" με την οποία η Οθωμανική πλευρά αποδέχονταν την ήττα της!
Άλλωστε υπό τη αιγίδα της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας στις 07 Νοεμβρίου 2018 θα εορταστεί πανηγυρικά στο νησί της Λήμνου η εκατονταετηρίδα αυτού του γεγονότος.
Θαρρώ πως κι εμείς οφείλουμε στους δικούς μας προγόνους που πολέμησαν στον Α' παγκόσμιο πόλεμο* -έστω νοητά με τη σκέψη μας- ν' αποθέσουμε το συμβολικό για την περίσταση λουλούδι της παπαρούνας στην μνήμη τους !
Lest we forget! Αιωνία (τους) η μνήμη!
Η Ελλάδα, κατά τη διάρκεια του, είχε συνολικές απώλειες 27.000 ανδρών στα πεδία των μαχών (6.000 νεκρούς και αγνοούμενους και 21.000 τραυματίες)
( Πηγή photo www.army.gr )
Πηγές:
1) http://www.history.com/this-day-in-history/world-war-i-ends
2) https://lemnosgallipolicc.blogspot.gr/2017/10/remembering-armistice-of-mudros-lee.html
3) https://www.timeanddate.com/holidays/canada/remembrance-day
4) https://www.youtube.com/watch?v=CKnQGZHams4