Τ. Ε. Ι. Ληξουρίου και Βαλλιάνειος Επαγγελματική Σχολή Ληξουρίου
damoulianata.blogspot.gr
Γράφει ο Μάκης Θεοτοκάτος...
Οι δεσμοί μου με την Βαλλιάνειο Επαγγελματική Σχολή ( Β. Ε. Σ.) Ληξουρίου, περνούν από τρείς σημαντικές φάσεις:
Πρώτον ότι είμαι απόφοιτος της Σχολής Υπομηχανικών, που πριν από 60 χρόνια λειτουργούσε στη Β. Ε . Σ. Ληξουρίου.
Δεύτερον ότι το 1983 ως Δήμαρχος Ληξουρίου , έβαλα επιτακτικά το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής Υπομηχανικών στο Ληξούρι (Κ. Α.Τ.Ε), στον τότε υπουργό παιδείας Απόστολο Κακλαμάνη του οποίου δύο μεγαλύτερα αδέλφια είχαν αποφοιτήσει από τη Σχολή Υπομηχανικών Ληξουρίου.
Τρίτον ότι επί δικής μου Δημαρχίας αγοράστηκαν όλες οι κτηριακές και λοιπές εγκαταστάσεις του Βαλλιάνειου Κληροδοτήματος και απετέλεσαν Δημοτική περιουσία , πού αργότερα παραχωρήθηκαν από το Δήμο στο Υπουργείο Παιδείας προκειμένου να λειτουργήσει Τ.Ε.Ι. (πρώην Κ.Α.Τ.Ε.Ε.) στο Ληξούρι .
Από τότε λοιπόν άρχισε να μπαίνει σοβαρά η ίδρυση Τ.Ε.Ι. στο Ληξούρι , γι’ αυτό και εστάλει από το Υπουργείο Παιδείας ομάδα εμπειρογνωμόνων να καταγράψει την υπάρχουσα υποδομή και να συντάξει έκθεση στον Υπουργό.
Να σημειωθεί ότι τότε δεν υπήρχε ούτε σαν υποψία γιά ίδρυση αντίστοιχων τμημάτων Τ.Ε.Ι. στο Αργοστόλι, Κέρκυρα, Ζάκυνθο και Λευκάδα.
Από τότε τα χρόνια περνούσαν, μέχρι πού επί Υπουργού Παιδείας αείμνηστου Γερ. Αρσένη, ιδρύονται τμήματα Τ.Ε.Ι. στα Νησιά μας υπαγόμενα κατ’ αρχή στο Τ.Ε.Ι. Ηπείρου και μετέπειτα Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων.
Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι η Β.Ε.Σ. πρωτολειτούργησε ως Κληροδότημα το έτος 1927-1928 και ήταν η δεύτερη Τεχνική Σχολή στην Ελλάδα μετά τη Σιβιτανίδειο Αθηνών. Στελεχώνονταν με καθηγητές από διάφορες χώρες της Ευρώπης ( Γερμανούς , Ιταλούς ,κ.λ.π.), είχε μαθητές από όλη την Ελλάδα και παρείχε Ευρωπαϊκή εκπαίδευση.
Κάλυψε τις ανάγκες για τεχνοεπαγγελματική εκπαίδευση και γνώρισε μια αξιόλογη εκπαιδευτική και κοινωνική άνθιση.
Τή δεκαετία του 1940 το Υπουργείο Παιδείας με εισήγηση της Συγκλήτου του Ε.Μ.Π. ίδρυσε 6 Σχολές Υπομηχανικών σε όλη την Ελλάδα εφάμιλλες του Μικρού Πολυτεχνείου Αθηνών(Θε σ/νίκη, Πάτρα, Βόλος, Ιωάννινα, Χανιά και Ληξούρι.)
Κριτήρια για την επιλογή να στεγαστεί η Σχολή Υπομηχανικών στη Β.Ε.Σ. Ληξουρίου , απετέλεσαν η παράδοση και η ιστορία της Β.Ε.Σ. , η υψηλού επιπέδου τεχνική εκπαίδευση πού παρείχε , καθώς και η υποδομή της σε κτηριακές και εργαστηριακές εγκαταστάσεις.
Έρχεται λοιπόν σήμερα η αριστερή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ , χωρίς κανέναν σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου και ζητούν να κλείσει το τμήμα του Τ.Ε.Ι. Ληξουρίου. Ζητούν να θέσουν σε αχρηστία μια αξιόλογη και σπάνια κτηριακή και υλικοτεχνική υποδομή πού θα την ζήλευαν ακόμη και στην Ευρώπη και να μεταφέρουν το Τ.Ε.Ι. στη Κέρκυρα.
Μήπως κύριοι Κυβερνώντες πρέπει να το σκεφτείτε πολύ , προτού προβείτε σε μια τέτοια ενέργεια?
Μήπως πρέπει να δείξετε σεβασμό στην ιστορία και παράδοση αυτής της Σχολής, πού επί σειρά ετών λειτούργησε ως Ανωτέρα Σχολή Υπομηχανικών, όταν παρόμοια της δεν υπήρχε ούτε στη Κέρκυρα, αλλά ούτε και σε κανένα άλλο νησί της Ελλάδας.?
Μήπως οφείλετε να δείξετε κάποια ευαισθησία και λίγο ενδιαφέρον σ’ ένα τόπο πού τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τους καταστρεπτικούς σεισμούς?
Μήπως πρέπει να λάβετε υπόψη σας, ότι η κρίση και οι σεισμοί έχουν αναγκάσει τους νέους μας να μεταναστέψουν και τον τόπο να μαραζώνει?
Μήπως πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη σας ότι οι σπουδαστές του Τ.Ε.Ι. Ληξουρίου, έχουν ενταχθεί πλήρως στη κοινωνία μας , εκφράζουν την αγάπη τους για τον τόπο και διαδηλώνουν ότι δε πάνε πουθενά ?
Και τέλος μήπως πρέπει να λάβετε υπόψη σας την περσινή έκθεση του Υπουργείου , που αξιολογεί το Τ.Ε.Ι. Ληξουρίου μεταξύ των πρώτων Τ.Ε.Ι. της Ελλάδας ?
Τα τελευταία χρόνια ο τόπος μας βιώνει την πλήρη εγκατάλειψη και αδιαφορία Δήμου Περιφέρειας και Κυβέρνησης. Το Ληξούρι υπήρξε κάποτε μια μικρή πολιτειούλα πού τα είχε σχεδόν όλα και έσφυζε από ζωή και δράση. Σήμερα μέρα με τη μέρα μαραζώνει. Ολες οι δημόσιες υπηρεσίες σήμερα έχουν μεταφερθεί στο Αργοστόλι με συνέπεια ένας πληθυσμός 6500 κατοίκων πού το καλοκαίρι διπλασιάζεται , να ταλαιπωρείται και να πρέπει να μεταβεί στο Αργοστόλι για την έκδοση ενός απλού χαρτιού.
Τα μόνα που μας απέμειναν είναι το Νοσοκομείο και το Τ.Ε.Ι. ΄Αν τα πάρουν και αυτά ας μας βάλουν και μια ταφόπλακα μ’ ένα μεγάλο σταυρό. Εμείς πάντως δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ και πάντα θα θυμόμαστε πώς τη Β.Ε.Σ. την έκλεισε η Κυβέρνηση της Δεξιάς το 1962, τα Τ.Ε.Ι. τα άνοιξε ο ΑΡΣΕΝΗΣ το 2003 επί Κυβέρνησης Π.Α.Σ.Ο.Κ. και τα έκλεισε η αριστερή Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ .
Ληξούρι 11/12/17
Μάκης Θεοτοκάτος