Παύλος Παπαδάτος: Αέρας αισιοδοξίας
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η Ελλάδα κατατάσσεται στη χαμηλότερη θέση των ευρωπαϊκών χωρών ως προς τη δυνατότητά της να ακολουθήσει την τρέχουσα βιομηχανική επανάσταση και αυτό όχι γιατί δεν έχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό ή τους φυσικούς πόρους, αλλά λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου και επενδύσεων στην τεχνολογία, αλλά και απουσίας των βασικών παραμέτρων της παραγωγικής διαδικασίας.
Μια δεύτερη έρευνα που έγινε μεταξύ των διευθυντικών στελεχών των μεγαλύτερων ελληνικών επιχειρήσεων έδειξε ότι το 65% εξ αυτών θεωρούν απολύτως αναγκαία τη διατήρηση της επιτήρησης της χώρας μας και μετά τα μνημόνια, το 30% ότι κάποια μορφή επιτήρησης είναι αναγκαία και ότι μόλις το 5% θεωρούν ότι η συνέχιση της επιτήρησης δεν είναι αναγκαία. Τι σημαίνει αυτό; Απλούστατα ότι τα κορυφαία στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων δεν εμπιστεύονται το πολιτικό προσωπικό της χώρας και έχουν κάθε λόγο να μην το εμπιστεύονται, όταν βλέπουν τις καθημερινές παλινδρομήσεις και μεταλλάξεις της κυβέρνησης και φυσικά όχι μόνο αυτό
Πάντως το 75% των κορυφαίων στελεχών είναι αισιόδοξα για την οικονομική πορεία της χώρας το 2018, αισιοδοξία που ενισχύεται και από την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% όταν φυσικά σχηματίσει κυβέρνηση.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν έστω και κατά 1.5%, όπως επίσης και η βιομηχανική παραγωγή, αλλά και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κατέγραψαν αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας. Από την άλλη όμως πλευρά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο αυξάνουν σταθερά και ξεπέρασαν τα 100 δις, ενώ τα 30 δις που ‘κρύβονται’ στα στρώματα δεν επιστρέφουν στις τράπεζες. Μάλλον τζίφος οι θετικές προβλέψεις, αν μάλιστα κάποιος λάβει υπόψη του και την απρόβλεπτη Τουρκία…
Πάντως το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε ανοδική πορεία και όσοι επενδύσουν σε αυτό θα βγουν κερδισμένοι. Η σημερινή κεφαλαιοποίηση όλων των εισηγμένων εταιριών αποτελεί μόλις το 32% του ΑΕΠ, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 85% και επειδή αργά ή γρήγορα τη διακυβέρνηση της χώρας θα αναλάβει μία κυβέρνηση φίλα προσκείμενη στις επενδύσεις, η άνοδος του χρηματιστηρίου και κυρίως η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Σύντομα ο αέρας της αισιοδοξίας θα αρχίσει να γίνεται αισθητός.
Σημείωση
Πότε θα γίνουν εκλογές κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, όπως εξ άλλου κανείς δεν μπορούσε να είχε προβλέψει τις μεταλλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά το γεγονός ότι δεν θα βρισκόταν ούτε ένας από τους 153 κυβερνητικούς βουλευτές με φιλότιμο, που να απηυδήσει από τα ασύστολα ψεύδη του κυρίου Τσίπρα. Γεγονός άξιον μεγάλης απορίας.