Μελιτζάνες παπουτσάκια από την Σία Λαδά
Ένα πεντανόστιμο παραδοσιακό ελληνικό πιάτο!
Υλικά για τις Μελιτζάνες :
4 μελιτζάνες φλάσκες
Ελαιόλαδο αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Υλικά για τον κιμά :
400 γραμμ. Κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδια ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1/2ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κ.σ πελτέ ντομάτας, 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
1 πρέζα ζάχαρη, 3 κ.σ κονιάκ, 1 φύλλο δάφνης
1 ξύλο κανέλας, 3-4 πρόκες γαρύφαλλο
Για την μπεσαμέλ :
3 κ.σ βούτυρο, 3 κ.σ αλεύρι
1 αυγό, 500 γραμμ. Γάλα, αλάτι πιπέρι
Λίγο μοσχοκάρυδο, κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση :
Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες στην μέση κατά μήκος, χαράζουμε σταυρωτά την σάρκα και τις τοποθετούμε στο ταψί μας, προσθέτουμε το ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε τις μελιτζάνες μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Στην συνέχεια σοτάρουμε τον κιμά , προσθέτουμε το κρεμμύδια το σκόρδο την ζάχαρη και τον πελτέ ντομάτας, σβήνουμε με το κονιάκ. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τις ψιλοκομμένες ντομάτες αλάτι πιπέρι, μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι ο κιμάς να πιει τα υγρά του. Προς το τέλος του μαγειρέματος αρωματίζουμε τον κιμά μας με το ξύλο κανέλας τις πρόκες γαρύφαλλο και την δάφνη. Ετοιμάζουμε την κρέμα μπεσαμέλ, λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα το αλάτι το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να έχουμε μια λεία πηχτή κρέμα αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε στην κρέμα μας το αυγό και το κεφαλοτύρι, ανακατεύουμε και η κρέμα μας είναι ετοιμη. Στην συνέχεια γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα του κιμά, και καλύπτουμε την επιφάνεια κάθε μελιτζάνας με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με κανέλα κεφαλοτύρι και φρυγανιά. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά μερί να ροδίσουν.
Καλή απόλαυση!