Μικέλης Μαφρέδας: Αφιέρωμα στον Σπαρτινό ήρωα πολέμου Δρόσο Μωραίτη
Στα δύσκολα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και της κατοχής της χώρας μας από τις φασιστικές δυνάμεις του άξονα υπήρξαν άνθρωποι που αλύγιστοι στους κινδύνους πολέμησαν τους εισβολείς με όλα τα μέσα στις πόλεις στα βουνά και στις θάλασσες. Κάποιοι μετέφεραν την καρδιά και την ψυχή τους ακόμη και στο εξωτερικό αγωνιζόμενοι μέχρι την τελική νίκη. Ένας από αυτούς ήταν και ο συγχωριανός μας Δρόσος Μωραίτης που γεννήθηκε στα Σπαρτιά το 1918 και υπηρέτησε στο Αντιτορπιλικό Βασίλισσα Όλγα. Με το πλοίο αυτό έκανε δεκάδες πολεμικές αποστολές στην Μεσόγειο. Στις 26-9-1943 το πλοίο βυθίστηκε από τους Ναζί στην Λέρο παίρνονται στον υγρό τάφο του δεκάδες μέλη του πληρώματος αλλά και πολίτες. Ο Δρόσος τραυματισμένος κατάφερε κολυμπώντας να βγει στην στεριά. Πήγε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και από εκεί στην Βορειοανατολική Αγγλία όπου εκπαίδευσε νέους τηλεγραφητές. Ταυτόχρονα ήταν μέλος πληρωμάτων συμμαχικών πλοίων συνοδείας. Έλαβε μέρος στην απόβαση της Νορμανδίας.
Με το τέλος του πολέμου με διάταγμα για τους εφέδρους παρέμεινε ακόμη στο πολεμικό ναυτικό αλλά 4 χρόνια. Απολύθηκε το 1949 έχοντας συμπληρώσει 118 μήνες θητείας. Η ελληνική πολιτεία του απένειμε το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων δεν του αναγνώρισε όμως έστω την θητεία του κατά την διάρκεια του πολέμου και αναγκάσθηκε αργότερα να εξαγοράσει την εφεδρεία του ώστε να αποκτήσει πλήρες συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ακολούθησε το επάγγελμα του ασυρματιστή του Εμπορικού Ναυτικού. Παντρεύτηκε την Ντίνα Φραγκοπούλου και απέκτησαν δύο παιδιά την Μαρία και τον Διονύση. Βαθιά δημοκράτης κατά την διάρκεια της 7χρονης δικτατορίας έκρυβε στο υπόγειο του τον Νίκο Λυκιαρδόπουλο, φοιτητή τότε της Ιατρικής που τον κυνηγούσε η Χούντα για την αντιδικτατορική του δράση. Ασχολήθηκε και με τα κοινά. Το 1990 έλαβε μέρος στις Κοινοτικές εκλογές και εξελέγη σύμβουλος και αντιπρόεδρος στην τότε κοινότητα Σπαρτιών. Ενώ είχε και μια επιτυχημένη θητεία ως πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σπαρτιών. Ο Δρόσος Μωραίτης έφυγε από τη ζωή του 2002. Έγραψα αυτό το αφιέρωμα με την ευκαιρία της επετείου Βύθισης του Αντιτορπιλικού Βασίλισσα Όλγα για να τιμήσω την μνήμη ενός συγχωριανού μας που αφιέρωσε τα καλύτερα του χρόνια πολεμώντας για την πατρίδα. Ενώ και εμένα προσωπικά με βοήθησε με την εμπειρία του στα πρώτα χρόνια της ενασχόλησης μου με τα κοινά.
Ο Δρόσος Μωραίτης αριστερά με συνάδελφο του
Νεκροταφείο Καίρου στην Αίγυπτο. Ο Δρόσος Μωραίτης αριστερά με τον συμπολεμιστή του στο Μνημείο Πεσόντων του Ελληνικού στρατού
Το πλήρωμα του Βαίλισσα Όλγα τραγουδά μαζί με την Σοαφία Βέμπο. Ο Δρόσος Μωραίτης πρώτος από αριστερά
Μαφρέδας Μικέλης
Σπαρτιά