Γιάννης Βαρούχας: «Αρχαιολογικό Μουσείο: Βουτιά στο κενό ή σωσμός;»
Ένα απ’ τα μεγαλύτερα πλήγματα που υπέφερε το Αργοστόλι απ’ τους δίδυμους σεισμούς του 2014, ήταν, το δίχως άλλο, η απενεργοποίηση του Αρχαιολογικού Μουσείου. Για πέντε τουριστικές περιόδους, έξι μ’ αυτήν που έρχεται, οι επισκέπτες της πόλης μας θα έπρεπε είτε να γίνουν «Ηρακλής Πουαρώ» για ν’ ανακαλύψουν το λαογραφικό μουσείο στον ακατάλληλο χώρο του υπογείου της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, είτε να αρκεστούν στις φυσικές ομορφιές του τόπου μας που ευτυχώς είναι πολλές!
Κατά τη διεξαγωγή του προσυνεδριακού διαλόγου για το Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης ΙΝ που είχε γίνει στο Αργοστόλι το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017, είχα θέσει δημόσια το θέμα του αρχαιολογικού μουσείου Αργοστολίου. Η απάντηση που πήρα απ’ τον τότε Αντιπεριφερειάρχη, κ, Δρακουλόγκωνα, ήταν ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είχε αναλάβει την οικονομοτεχνική μελέτη για να αποφανθεί αν το κτίριο μπορεί να επισκευαστεί ή αν πρέπει να κατεδαφιστεί. Αυτή η μελέτη κατέληξε στο ευτυχές συμπέρασμα ότι το μουσείο είναι επισκευάσιμο.
Χαρακτηρίζω το συμπέρασμα των υπηρεσιών της ΠΙΝ «ευτυχές», διότι είναι γνωστό στην ελληνική πραγματικότητα τα δημόσια έργα να τραβάνε σε βάθος χρόνου, αστοχώντας στο να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Αντιθέτως, το ενδεχόμενο της επισκευής θα μας έβγαζε σε κάποιο «ξέφωτο» πολύ νωρίτερα.
Στο δελτίο τύπου του βουλευτή κ. Καππάτου(12/2/20), μαθαίνουμε ότι τελικά και παρά τα αποτελέσματα των μελετών της ΠΙΝ, προκρίθηκε ως λύση απ’ την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού η κατεδάφιση του αρχαιολογικού μουσείου Αργοστολίου. Δεν ξέρω αν οι κύριοι Καππάτος, Τραυλός, Μιχαλάτος και Κουρκουμέλης συμφωνούν μ’ αυτήν την επιλογή ή απλώς την αποδέχτηκαν, αλλά θεωρώ ότι αυτός ο δρόμος θα αφήσει το Αργοστόλι για πάρα πολλά χρόνια ακόμη χωρίς αρχαιολογικό μουσείο.
Εδώ βέβαια προκύπτει και μία αντίφαση. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων είχαν καταλήξει στ’ ότι το μουσείο είναι επισκευάσιμο και ότι αυτή η επιλογή συνέφερε καλύτερα από άποψη χρόνου και χρημάτων ενώ η κυρία Μενδώνη μας λέει διά του βουλευτή ότι δεν μπορεί να επισκευαστεί. Σε τι έγκειται αυτή η διαφωνία μεταξύ των τεχνικών υπηρεσιών Περιφέρειας και Υπουργείου; Έγινε ανάλογη μελέτη απ’ την τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού που έβγαλε διαφορετικό συμπέρασμα ή εδώ έχουμε να κάνουμε με πολιτική απόφαση; Οι απαντήσεις αυτών των ερωτημάτων αφορούν άμεσα την τοπική κοινωνία.
Ωστόσο, ο βουλευτής μας ενημερώνει ότι υπάρχει πολιτική βούληση απ’ την Υπουργό για χρηματοδότηση της μεταβατικής περιόδου, προκειμένου το μουσείο να στεγαστεί κάπου αλλού για όσα χρόνια θα διαρκεί η ανέγερση του νέου κτιρίου, και για να μπορεί έτσι να θέτει στη διάθεση του κοινού τα εκθέματά του. Επειδή όμως η κριτική και η παρατήρηση οφείλουν να συνοδεύονται από προτάσεις προκειμένου να είναι στην ουσία τους δημιουργικές και όχι στείρες, θέλω να καταθέσω μία πρόταση βάσει των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται.
Εφόσον η Υπουργός, κ. Μενδώνη, έχει εκφράσει δημόσια τη δέσμευσή της να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες ενός μεταβατικού κτιρίου που θα φιλοξενήσει τα εκθέματα του αρχαιολογικού μουσείου, προκύπτει μια μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη! Προτείνω λοιπόν στον κ. Βουλευτή, στον κ. Αντιπεριφερειάρχη και στον κ. Δήμαρχο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν με αυτά τα χρήματα την επισκευή του κτιρίου της αστυνομίας που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στη μοίρα του. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχουμε δύο σημαντικά επιτεύγματα :
- Την προσωρινή λειτουργία του αρχαιολογικού μουσείου σ’ ένα κεντρικό κτίριο του Αργοστολίου με άφθονες θέσεις στάθμευσης μπροστά του αλλά και πλησίον των αφίξεων των κρουαζιερόπλοιων και
2. Το άνοιγμα του δρόμου για την επιστροφή της αστυνομίας μέσα στην πόλη, στη φυσική της έδρα όπου θα έπρεπε να βρίσκεται, όταν πλέον το νέο κτίριο του μουσείου θα είναι έτοιμο να φιλοξενήσει οριστικά πια τα αρχαιολογικά του εκθέματα. Συγχρόνως θα έχουμε την εξοικονόμηση ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού που σήμερα το ελληνικό δημόσιο καταβάλει για την ενοικίαση του κτιρίου που χρησιμοποιεί η αστυνομική διεύθυνση Κεφαλονιάς. Αλήθεια πόσα πράγματα θα μπορούσε να είχε κάνει η ελληνική πολιτεία με αυτά τα χρήματα; - Ανεξάρτητα απ’ τους χειρισμούς που θα επιλεγούν και απ’ την τύχη που θα έχει η πρότασή μου, θέλω να ξαναπώ ότι η επιλογή της κατεδάφισης του κτιρίου του αρχαιολογικού μουσείου, αν δε συνοδευτεί από μία μεταβατική λειτουργία σε κάποιο άλλο κτίριο όπως δεσμεύεται η Υπουργός, θα διατηρήσει το Αργοστόλι για πολλά ακόμη χρόνια «πολιτιστικά ακρωτηριασμένο». Κι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που νομίζω ότι δεν το θέλει κανείς…
Αργοστόλι, 14 Φλεβάρη 2020
Γιάννης Βαρούχας