Νίκος Μεταξάς: «Σε άλματα και σπριντ η Κεφαλονιά πάει καλά»
Είναι όμορφο οι νέοι να στρέφονται στον αθλητισμό. Να μπορούν να αθλούνται και να «γεμίζουν» ψυχικά, νοητικά και σωματικά. Η Κεφαλονιά δουλεύει προς αυτή την κατεύθυνση και προσπαθεί να «βγάλει» παιδιά που έχουν ταλέντο στον στίβο. Συναντήσαμε τον καθηγητή Φυσικής Αγωγής και προπονητή στίβου Νίκο Μεταξά, στο ΔΑΚ Αργοστολίου και είχαμε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα όσα συμβαίνουν στο ταρτάν του στίβου. Συνέντευξη στον Γιώργο Χαλαβαζή Η κουβέντα μας ξεκίνησε από το πρόσφατο σχολικό πρωτάθλημα στίβου. «Στο σχολικό πρωτάθλημα στίβου, συμμετείχαν πάνω από 350 παιδιά σε γυμνάσια και λύκεια, μεγάλη συμμετοχή, καλή οργάνωση και θεωρώ ότι υπήρχαν και κάποιες καλές επιδόσεις. Από τις επιδόσεις που ξεχώρισαν ήταν αυτή στο τριπλούν όπου ο Σωτήρης Καγκαράς έκανε 13.98 μ., ο Σταύρος Μπελτσώνιας με την επίδοσή του στα 100 μέτρα και από τα Γυμνάσια ο Γεράσιμος Μουίκης στο ύψος που επικράτησε σε έναν σπουδαίο αγώνα με τον Ντόμινικ Ντιήλ. Γενικά το επίπεδο είναι πάρα πολύ καλό».
Για το τι πρέπει να κάνει αν κάποιος θέλει να στραφεί στο στίβο, ο προπονητής Νίκος Μεταξάς μας απαντά:
«Εμείς έχουμε Γυμναστική Εταιρία Κεφαλληνίας, που ιδρύθηκε το 1987 και είναι το μόνο σωματείο στίβου στο νησί. Το ίδρυσαν δύο γυμναστές, ο Νίκος Αγγελόπουλος και ο Περικλής Κακουράτος, με τον κ. Αγγελόπουλο να ασχολείται ακόμα με τα διοικητικά του σωματείου. Σίγουρα μπορούν τα παιδιά που θα θελήσουν να ασχοληθούν με το στίβο να το κάνουν. Για μικρότερα παιδιά υπάρχει μία ακαδημία την οποία δουλεύει η γυμνάστρια Κατερίνα Μπαλτσαβιά, δύο φορές την εβδομάδα. Εμείς ασχολούμαστε περισσότερο με τις αγωνιστικές κατηγορίες.
Προπονητές επίσης στο σύλλογο είναι ο Βασίλης Μεταξάς που ασχολείται κυρίως με τους δρόμους, ενώ στο κομμάτι των ρίψεων είναι ο Διονύσης Μεταξάς. Ο Σύλλογός μας κατεβαίνει κάθε χρόνο σε αγώνες και στα πανελλήνια πρωταθλήματα και έχουμε και κάποιες διακρίσεις. Με τον Σωτήρη Καγκαρά στο τριπλούν είχε βγει τρίτος στο πανελλήνιος πρωτάθλημα παμπαίδων, ενώ ο Γεράσιμος Μουίκης είχε βγει πρώτος στο ύψος σε μία ημερίδα κλειστού στίβου που είχε γίνει στο ΣΕΦ.
Δείτε εδώ απόσπασμα από την συνέντευξη του Νίκου Μεταξά
https://www.youtube.com/watch?v=NnDnH__OUoY
Το ΔΑΚ Αργοστολίου έχει εδώ και έναν μήνα ένα ολοκαίνουργιο στρώμα για το ύψος.
Ο Νίκος Μεταξάς, αναφερόμενος στο νέο απόκτημα τονίζει: «Το ύψος είναι από τα αγωνίσματα στην Κεφαλονιά που υπάρχει ταλέντο. Αποκτήσαμε τον τελευταίο μήνα ένα ολοκαίνουργιο στρώμα για το ύψος. Για την απόκτησή του βοήθησαν κυρίως η οργανωτική επιτροπή του Λειβαθώνιου, σε ένα μικρότερο μέρος εμείς σαν σωματείο και σαν ιδιώτης βοήθησε ο Θανάσης Μουίκης. Περιμένουμε έμπρακτα και τη στήριξη της ΚΕΔΗΚΕ που μας έχει πει ότι θα βοηθήσει επειδή το στάδιο είναι δημοτικό. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την "Ξυλεμπορική" τον κ. Παπαναστασάτο και τον Καλογηράτο που μας έφτιαξαν ωραία βάση να το ακουμπήσουμε πάνω και μας την έκαναν δώρο. Το νέο στρώμα το έχουν χαρεί πάρα πολύ τα παιδιά».
Ο Νίκος Μεταξάς μας ενημερώνει για το πόσα παιδιά συμμετέχουν στο αγώνισμα: « Είναι ωραίο αγώνισμα το ύψος και πλέον το άθλημα έχει και συμμετοχή, καθώς καθημερινά στο στάδιο έρχονται πάνω από 30 παιδιά, ενώ με τις ακαδημίες υπάρχουν περί τα 50-60 παιδιά που έρχονται μέσα στην εβδομάδα».
Αναφορικά με τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει κάποιος για να ασχοληθεί με αυτό τονίζει: «Το ύψος για να διακριθεί θα πρέπει να έχει κάποιες προϋποθέσεις για να ασχοληθεί όχι. Τα παιδιά έρχονται σε μία ηλικία σχετικά μικρή και περνούν από όλα τα αθλήματα. Τα περνάμε από όλα και βλέπουμε πιο ταιριάζει περισσότερο».
Όσο για τα προβλήματα που υπάρχουν ο Νίκος Μεταξάς δηλώνει:
«Ένα πράγμα που θα μας έλυνε τα χέρια είναι στεγασμένη αίθουσα τον χειμώνα. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, καθώς δεν έχουμε έναν στεγασμένο χώρο τον χειμώνα που βρέχει, ώστε να μπορεί να γίνει προπόνηση. Εμείς είχαμε κάνει μία πρόταση να δημιουργηθεί ένας χώρος δίπλα στις κερκίδες του σταδίου, αλλά λόγω των δυσκολιών στα οικονομικά δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα. Επίσης δεν έχουμε έναν βοηθητικό χώρο για τις ρίψεις και αυτό φάνηκε και στους σχολικούς που δεν έγινε ο δίσκος».
Ο Νίκος Μεταξάς αναλύει τα οφέλη που έχει κάποιος όταν είναι προπονητής στίβου: «Ο προπονητής στίβου παίρνει περισσότερο αυτό που παίρνει και ο αθλητής. Δεν το κάνει για βιοποριστικούς λόγους, είναι καθαρά θέμα ευχαρίστησης και αν δεν το αγαπά δεν θα μπορέσει να κρατήσει. Πρέπει να έχει μεγάλη αγάπη γι' αυτό που κάνει και να αρέσει η διάκριση γιατί και εσύ μέσα από τους αθλητές παίρνεις μία διάκριση. Εμείς κοιτάμε να πηγαίνουμε τα παιδιά στους αγώνες και να μπορούμε να λειτουργούμε».
Για την ηλικία που κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με τον στίβο.
«Πέρσι έγιναν τα «Τρίτσεια» και είχε συμμετοχή. Όσο για τη ηλικία είναι δύσκολο να πάρεις κάποιον που δεν έχε κάνει αθλητισμό και να τον βάλεις στον στίβο. Αλλά ότι μπορεί να ξεκινήσει κάποιος σιγά σιγά και με λίγη παρακολούθηση να βελτιωθεί, σίγουρα μπορεί να γίνει».
Ο Νίκος Μεταξάς δεν παραλείπει ανθρώπους που βοηθούν τον στίβο: «Θέλω να ευχαριστήσω τον υπεύθυνο του σταδίου Άγγελο Νεόφυτο, καθώς σε ότι τον έχουμε χρειαστεί έχει βοηθήσει και με το παραπάνω. Συγχαρητήρια στους συναδέλφους γυμναστές που βοήθησαν στην διεξαγωγή των σχολικών αγώνων».
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τον στίβο ελκυστικό; Ο Νίκος Μεταξάς απαντά: «Η αντικειμενικότητα στην επίδοση που είναι μετρίσιμη είναι σημαντικό και αυτό τον κάνει ελκυστικό. Και το γεγονός ότι έχει προέλευση από την Ελλάδα».
Όσο για το δυνατό άθλημα της Κεφαλονιάς τονίζει: «Το δυνατό άθλημα της Κεφαλονιάς είναι τα άλματα. Έχουμε αρχίσει και βγάζουμε άλτες και είναι σημαντική η προσθήκη που έγινε με το στρώμα. Και στα σπριντ πάμε καλά. Σπριντ και άλματα λοιπόν είναι το δυνατό σημείο».
Για το αθλητικό Γυμνάσιο που σιγά σιγά σβήνει τονίζει:
«Το αθλητικό Γυμνάσιο τροφοδοτούσε με αθλητές όχι μόνο το στίβο, αλλά και άλλα αθλήματα στο Αργοστόλι και το Ληξούρι. Όμως τα τελευταία χρόνια με την κατάργηση των αθλητικών σχολείων σε όλη την επικράτεια, παιδιά κυρίως από απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και του νησιού δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στον αθλητισμό γενικότερα. Αυτό έχει δημιουργήσει προβλήματα γιατί πολλά ταλέντα δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στο Αργοστόλι για να γυμναστούν».
Καταλήγοντας αναφέρεται στα άμεσα σχέδια του στίβου:
«Μέσα στον Απρίλιο έχουμε τους διασυλλογικούς με συμμετοχή παιδιών από την Κεφαλονιά περίπου 20 παιδιά από τους παίδες και άλλους τόσους στους παμπαίδες. Η Ελλάδα έχει στίβο και υπάρχουν ταλέντα από πίσω που θα βγουν στην πορεία».