Η παράταξη "ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΝΗΣΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ" σχολιάζει συνέντευξη του Δημάρχου Αργοστολίου Θ. Μιχαλάτου
Με τον επιβλητικό τίτλο «Θεόφιλος για όλα», η ιστοσελίδα inkefalonia (που ανήκει στο δήμαρχο) καλύπτει συνέντευξη του ιδίου στο ραδιοφωνικό σταθμό inkefalonia 89,2, (που και αυτός ανήκει στο δήμαρχο). Η συνέντευξη αποτελεί έναν απολογισμό της έως τώρα θητείας του Θ. Μιχαλάτου ως δήμαρχος Αργοστολίου και είναι πραγματικά αποκαλυπτική. Ή μάλλον… απογυμνωτική.
Ξεκινά εντοπίζοντας το βασικότερο πρόβλημα της δημοτικής αρχής στην έλλειψη επικοινωνίας. Και ναι, αποτελεί πρόβλημα και για εμάς το ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση της αντιπολίτευσης για σημαντικά ζητήματα που αφορούν το Δήμο, όμως σίγουρα δεν είναι το πρώτο (ούτε το μοναδικό) πρόβλημα της διοίκησης Μιχαλάτου αυτό.
Η δικαιολογία της διάσπασης του Δήμου
Στη συνέχεια παραθέτει τη γνωστή σε όλους δικαιολογία της διάσπασης του Δήμου. Θυμίζουμε όμως στο δήμαρχο πως συμμετείχαμε - όλες οι παρατάξεις- στις εκλογές, γνωρίζοντας τα προβλήματα της διάσπασης. Εμείς μάλιστα είχαμε καταθέσει μια σειρά προτάσεων ακριβώς για τη διαχείριση αυτών των προβλημάτων. Αφ’ ετέρου, το καλοκαίρι του 2019, όταν καταθέταμε αυτές τις προτάσεις και κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου για όσα βλέπαμε ότι έρχονταν, ο δήμαρχος δήλωνε ότι «όλα θα λειτουργούν ρολόι την 1η Σεπτεμβρίου» (του 2019). Φαίνεται όμως πως το ρολόι έχει μείνει αρκετά πίσω…
Για τη διάλυση της ΚΕΔΗΚΕ την οποία αναφέρει στο ίδιο σημείο, από τη στιγμή που ο ίδιος τοποθετεί τον Πρόεδρο σε μια τέτοια επιχείρηση και υπό τη διοίκησή του διαλύεται, είναι ξεκάθαρο πως έχει και την ευθύνη για αυτό. Το τι θα μπορούσε να έχει ή να μην έχει γίνει το έχουμε καταθέσει υπό μορφή προτάσεων σε διάφορες χρονικές στιγμές και ουδέποτε εισακουστήκαμε.
Τα «φάουλ» του δημάρχου
Ως πρώτο και κυριότερο έργο αναδεικνύει το e-argostoli. Συμφωνούμε πως είναι πολύ χρήσιμο έργο για το δημότη -ήμασταν άλλωστε η παράταξη που κατέθεσε ως πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο τη δημιουργία μιας τέτοιας πλατφόρμας, αν και αποκρύπτεται από το δήμαρχο- αλλά δεν μπορεί παρά να αποτελεί μόνο την αρχή σε μια σειρά πολλών βημάτων για να υποστηριχθεί ένας «ψηφιακός δήμος». Θυμίζουμε πως στην πρότασή μας καταθέσαμε ως αναγκαία τη δημιουργία μιας σύγχρονης πλατφόρμας ψηφιακής διαβούλευσης με τους πολίτες, αλλά και την υλοποίηση έξυπνων συστημάτων και εφαρμογών για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την κινητικότητα, την κυκλοφορία, την υποστήριξη του τουρισμού, την ανάδειξη του πολιτισμού κλπ.
Ακολουθεί ένα ακόμη σημαντικό «φάουλ» του δημάρχου, όταν λέει πως άλλαξε τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και «μπορεί πλέον, ο κάθε δημοτικός σύμβουλος να κάνει ερωτήσεις, να βάλει θέματα στο δημοτικό συμβούλιο». Να θυμίσουμε και εδώ πως ο κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου που έφερε προς ψήφιση ήταν ακριβώς ο ίδιος με αυτόν του Δήμου Κεφαλονιάς, χωρίς να έχει καν εναρμονιστεί στο νέο πλαίσιο λειτουργίας των δήμων. Ακολούθησε μια διαδικασία συνεπεξεργασίας από τον δημοτικό σύμβουλο Μάκη Φόρτε και την παράταξή μας, προϊόν της οποίας ήταν ο κανονισμός που έχει σήμερα το δημοτικό συμβούλιο και προβλέπει όλα όσα αναφέρει ο δήμαρχος ως «δική του αλλαγή».
Συνεχίζει ο δήμαρχος κάνοντας και ένα «αστείο» πως τα περισσότερα θέματα περνούν με την βοήθεια των άλλων παρατάξεων. Είναι γνωστό σε όλους πως τα θέματα περνούν εξαιτίας μια «υβριδικής πλειοψηφίας» που έχει δημιουργηθεί: 1ον με την τοποθέτηση συμβούλων άλλων παρατάξεων σε θέσεις διοίκησης με σαφές αντάλλαγμα την τυφλή ψήφο υπέρ όλων των εισηγήσεων της δημοτικής αρχής και 2ον με την συστηματική αποχή άλλων συμβούλων της αντιπολίτευσης. Έτσι «περνούν» τα θέματα. Το αν υπερψηφίζουν κάποια θέματα παρατάξεις της αντιπολίτευσης επειδή συμφωνούν, ή καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις, ή καταψηφίζουν γιατί διαφωνούν, ποσώς ενδιαφέρει το δήμαρχο και το έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές.
Τα έργα και η μέθοδος της «αναγκαίας διαχείρισης»
Και πάμε τώρα στα έργα τα οποία δεν κατάφερε να «επικοινωνήσει». Μετά από ακόμη μια δικαιολογία, ότι δηλαδή «δεν βρήκαν μελέτες» που σε αυτό οφείλουμε να του δώσουμε ένα δίκιο -μην ξεχνάμε και την ανεπάρκεια των προηγούμενων- ακολουθεί μια σειρά από «θα»: «θα» ξεκινήσει το έργο στο δρόμο του Φαγιά, «θα» γίνει η γεώτρηση στη Λάμπη, «θα» φτιαχτούν οι δρόμοι που οδηγούν στα Σπαρτιά, δεν «θα» υπάρχει αμίαντος στο δίκτυο υδροδότησης, «θα» δημοπρατηθεί η ανάπλαση του Αργοστολίου κλπ. Τελικά δεν καταλάβαμε ποια είναι τα έργα που έκανε και δεν κατάφερε να επικοινωνήσει...
Μένουμε λίγο στη φράση «δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ το οποίο να βγαίνει και να μην το διεκδικούμε» που έχει γίνει καραμέλα στο στόμα του δημάρχου και δείχνει την πραγματική πολιτική κατάσταση στο δήμο Αργοστολίου. Οι μελέτες που γίνονται, τα έργα που προωθούνται, δεν γίνονται στην πραγματικότητα βάσει σχεδίου και μιας συγκεκριμένης αναπτυξιακής κατεύθυνσης, αλλά «με ότι υπάρχει διαθέσιμο».
Ο κύριος Θ. Μιχαλάτος λοιπόν, είναι ως φαίνεται ένας καλός διαχειριστής, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να τον κάνει και έναν επιτυχημένο δήμαρχο. Καλούς διαχειριστές είναι εύκολο να βρει κανείς, δημάρχους με όραμα όχι.
Με αυτή τη μέθοδο της «αναγκαίας διαχείρισης», δεν θα γίνουν ποτέ σημαντικά έργα, τα οποία έχουμε θέσει ως προτεραιότητα και τα ζητάμε ξανά και ξανά, όπως ο βιολογικός της Λειβαθούς, η αποχέτευση του Κατελειού και δεκάδες άλλα τα οποία δεν «χωράνε» στο τεχνικό πρόγραμμα Μιχαλάτου.
Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται έως το κλείσιμο της «συνέντευξης», ο πολιτισμός, το νοσοκομείο, ο τουρισμός κλπ, εντάσσονται και αυτά στο καθεστώς της «αναγκαίας διαχείρισης». Με αυτά και πολλά άλλα θα ασχοληθούμε σε επόμενες παρεμβάσεις μας, προκειμένου να μην κουράσουμε τον αναγνώστη.