Νίκος Γκισγκίνης για την κόντρα με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τον χιονιά: «Η πραγματικότητα δεν κρύβεται, γιατί περάσαμε οι ίδιοι από τα σημεία και είδαμε τα προβλήματα…»

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 09:40

Νίκος Γκισγκίνης για την κόντρα με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τον χιονιά: «Η πραγματικότητα δεν κρύβεται, γιατί περάσαμε οι ίδιοι από τα σημεία και είδαμε τα προβλήματα…»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέριστον Inkefalonia 89,2 με την Ελευθερία Κουλουριώτου μίλησε o Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα Ιόνια Νησιά Νίκος Γκισγκίνης, αναλύοντας τα όσα κοινοποίησε η παράταξη του για το εγκαταλελειμμένο στο χιονιά κεντρικό δίκτυο της Κεφαλονιάς.

Ο κ. Γκισγκίνης ανέφερε σχετικά: «Κατ αρχήν εμείς κάναμε Σάββατο και Κυριακή (22-23 Ιανουαρίου) μια περιοδεία ξεκινώντας από Αργοστόλι προς Διλινάτα για να φτάσουμε στην Πύλαρο και μετά πήγαμε και στο οδικό Δίκτυο από Σάμη προς Αργοστόλι μέχρι την διασταύρωση του Αίνου και αυτό γιατί μας παίρνανε τηλέφωνα από τις 8:30-9:00 το πρωί κάτοικοι της περιοχής ότι ο δρόμος είχε χιόνι, είχε πάγο και ήταν ακαθάριστος. Επιστρέψανε κάτοικοι της περιοχής που πηγαίνανε να εμβολιαστούν στο Αργοστόλι ανεβαίνοντας τον δρόμο προς τον Αίνο λόγω παγετού και μετά από αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε μία επιτόπια περιοδεία για να δούμε τι συμβαίνει. Περάσαμε γύρω στις 10:00πμ από την περιοχή και έχω και φωτογραφίες από εκεί που πηγαίναμε. Από Αργοστόλι προς Πύλαρο μέσω Φάλαρης, δεν υπήρχε ούτε μία πινακίδα, ούτε κάποιο μηχάνημα, ούτε κάποια σήμανση που να λέει είναι επικίνδυνο το οδικό δίκτυο.

Εμείς οριακά ανεβήκαμε, υπήρχε ένα φορτηγό σταματημένο, υπήρχαν άλλα αυτοκίνητα, όντως ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο και φαίνεται από τις φωτογραφίες που δεν θέλουμε να τις βγάλουμε τώρα στη δημοσιότητα γιατί υπάρχουν και βίντεο με τα χιόνια στο δρόμο στο οδικό δίκτυο. Υπάρχει ένα βίντεο που έχει τραβήξει κάποιος από drones που φαίνεται ακριβώς στην περιοχή εκεί στο παλιό λατομείο ,στα σφαγεία στη Φάλαρη και σε πολλά σημεία ,ότι το οδικό δίκτυο είναι από χιόνι και με πάγο, άρα αυτή ήτανε η πραγματικότητα μέχρι τις 1200 το μεσημέρι. Μετά πήγαμε στο οδικό δίκτυο προς τον Αίνο. Αποφασίσαμε να επικοινωνήσουμε μέσω εμένα γύρω στις 12:30 με τον Αντιπεριφερειάρχη , να του πούμε ότι υπάρχει αυτή η πραγματικότητα και αυτές οι διαμαρτυρίες κ.λπ. Μου είπε ότι έχει το πρόβλημα με τον κορονοιό και μάλιστα μου είπε να πάρω εγώ τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας, του λέω εγώ δεν έχω καμία δουλειά να πάρω τον διευθυντή Πολιτικής Προστασίας, εσείς είστε Αντιπεριφερειάρχης, εσείς πρέπει να τον πάρετε, αυτή είναι η πραγματικότητα. Άρα λοιπόν η πραγματικότητα από το πρωί μέχρι τις 12:30 είναι αυτή που έχουμε καταγράψει εμείς, που καταγράψανε οι κάτοικοι, που υπάρχει και στα βίντεο. Μετά την παρέμβαση μας γύρω στις 12:30 με 01:00 πρέπει να έφυγε συνεργείο και προφανώς από Διλινάτα προς Φάλαρη. Μετά από 1-1,30 ώρα, μόλις φτάσανε εκεί τα μηχανήματα αρχίσαμε και ρίχναμε τα βιντεάκια στα site.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τα πρόβαλε προφανώς μετά που πήγανε. Η πραγματικότητα δεν κρύβεται γιατί περάσαμε οι ίδιοι, δεν είναι ότι μας το πανε και βγάλαμε μια ανακοίνωση με βάση τις πληροφορίες, το ξέρει κι ο κόσμος, αναφέραμε σημεία ,υπάρχει κι αυτό το drones που παίζει και φαίνεται ότι έχουν τραβηχτεί πριν και οι φωτογραφίες οι δικές μας βέβαια. Εμείς δε λέμε ψέματα, απλώς θεωρήσαμε ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο το δίκτυο και έπρεπε να υπάρχει σήμανση στα ανάλογα σημεία που να λέει ότι μόνο με αλυσίδες περνάει. Το ίδιο και στη Σάμη.

Εμείς εφόσον κάνουμε την παρέμβαση, βεβαίως βγάλαμε και μια ανακοίνωση να το επικοινωνήσουμε αυτό στον κόσμο και να πιέσουμε την Περιφέρεια. Κατόπιν της πίεσης, βγήκαν τα μηχανήματα και βγήκε και το βιντεάκι. Αλλά εμείς στην ανακοίνωση δε λέμε μόνο αυτό, επειδή ξαναπεράσαμε από το σημείο του Αίνου, γύρω στις 5 το απόγευμα, δεν είχε παραμείνει κανένα όχημα εκεί. Λέμε συγκεκριμένα πράγματα γιατί αυτή η κακοκαιρία κρατάει 2-3 μέρες και δεν είναι μόνο το χιόνι, λόγω του ότι είναι πρωτοφανείς οι θερμοκρασίες, διατηρείται ο πάγος και είναι επικίνδυνος στα σημεία αυτά. Εμείς είπαμε να διατηρηθούν στα σημεία αυτά συνεργεία, να υπάρχει αλάτι που να ρίχνουνε, μια σειρά από μέτρα, για χώρους προστασίας σε συνεργασία με τον Δήμος Σάμης, μιλήσαμε για το αγροτικό δίκτυο, μια σειρά ζητήματα που δεν είχαν απαντηθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα ,τα υπόλοιπα που λέει ότι δεν τα είδαμε, περί λάσπης κ.λ.π. δεν θέλουμε να πέσουμε σ αυτό το επίπεδο ,γιατί δε χρειάζεται μια κακοκαιρία που ήταν προγραμματισμένη μάλιστα να γίνει, βλέπετε τα χάλια του οδικού δικτύου, οι λάμπες οι καμένες στην Κρανιά είναι από τις 140 οι 92 ,είναι στην ευθύνη του Υπουργείου αλλά το διαχειρίζεται η Περιφέρεια. Το έχουμε θέσει τόσες φορές, είναι η βραχοπροστασία στο Μύλο του Πετρία που πέσανε τα δέντρα πάνω σε επαγγελματία και κοντεύανε να σκοτωθούνε, τα δέντρα από το Περιαστικό Δάσος που είχε αναλάβει η Περιφέρεια έκανε ενάμιση χρόνο να τα μαζέψει, λακκούβες στο οδικό δίκτυο, δεν έχει μπάρες, ένα σωρό ζητήματα.»

Όσον αφορά και την ατομική ευθύνη κατά την διάρκεια τέτοιων καιρικών φαινομένων ο κ. Γκισγκίνης απάντησε: « Σίγουρα υπάρχει ατομική ευθύνη, αλλά πρέπει τα πρόσωπα που είναι πολιτικά και διαχειρίζονται τις τύχες του κόσμου, έχουν την συλλογική ευθύνη, γι αυτό ο κόσμος τους ψηφίζει, γι αυτό τους δίνει τους προϋπολογισμούς του κράτους, γι αυτό διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Πρώτα θα πρέπει να φροντίσουν να έχουν γιατρούς και εμβολιαστικά κέντρα κοντά στα μέρη που μένει ο κόσμος, πρώτα θα πρέπει να φροντίσουν να υπάρχουν όλες οι υποδομές να μην χρειάζεται ο κόσμος να κατεβαίνει, η να παίρνουν τα μέτρα που να λένε ότι από το Αργοστόλι είναι επικίνδυνο και μόνο με αλυσίδες, η απαγορεύεται και μετά θα ζητάμε από τον κόσμο ευθύνες .Το πρώτο που κάνουμε είναι όχι εμείς, αυτοί και να ζητάνε τις ατομικές ευθύνες γιατί δεν έχουν πάρει καμία συλλογική ευθύνη».

Για την επάρκεια της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης ο κ. Γκισγκίνης, σημείωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή και ο Αντιπεριφερειάρχης ρίχνει τις ευθύνες στους άλλους, στον Προϊστάμενο, και στους εργολάβους όμως η Πολιτική Προστασία στην Κεφαλονιά έχει έναν υπάλληλο, τον Προϊστάμενο, της Ζακύνθου έναν, της Λευκάδας έναν, και της Κέρκυρας δύο, χειριστές μηδέν, μηχανήματα μηδέν , όμως δαπανώνται εκατομμύρια και θα μπορούσαν να έχουν προσωπικό και εξοπλισμό. Δαπανώνται χρήματα όταν γίνεται το γεγονός και όχι για να προλάβουν τα γεγονός. «Με 150.000 ευρώ που βάλανε στην πολιτική Προστασία στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη τι να καλύψουν; Αν δείτε τις αναθέσεις που βγήκαν στο Διαύγεια για αυτό το χιονιά νομίζω είναι 6-7-8 χιλιάδες για τη μία μέρα τώρα που ξεκινήσαμε. Είναι πολιτική επιλογή Κυβέρνησης και Περιφερειακών Αρχών παρ όλο που στα λόγια δακρύζουν και κάνουνε και δηλώσεις ο Αντιπεριφερειάρχης της Πολιτικής Προστασίας. Διορίσανε και Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας τον κ. Σουρβίνο, έχουν και Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας, οι μισθοί μονό αυτών είναι γύρω στις 60-70 χιλιάδες το χρόνο ,αλλά πολιτική επιλογή είναι να μην υπάρχει στελέχωση και χρηματοδότηση και να δίνονται σε ιδιώτες και να δρούνε κατασταλτικά και όχι προληπτικά. Υπάρχει διαγράμμιση στο δρόμο της Φάλαρης, υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο σ αυτό το δρόμο, έχουνε φτιάξει το δρόμο Σάμη Αγία Ευφημία; Για τα άλλα ζητήματα για τις ανεμογεννήτριες, για τα υδατοδρόμια, για ότι έχει να κάνει με το επιχειρηματικό συμφέρον είναι πρώτοι και δίνουνε κονδύλια κλπ.

Εμείς για το οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και τον προηγούμενο Δεκέμβρη το φέραμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ως επερώτηση με αφορμή το περιστατικό στο Μύλο του Πετρία και την απορρίψανε και το μετατρέψαμε σε θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης με όλα τα θέματα. Το απορρίψανε και με την ψήφο και των Συμβούλων της Κεφαλονιάς με την δικαιολογία που είπε η κ. Περιφερειάρχης, ότι είναι μια χαρά το οδικό δίκτυο της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Τώρα το έχουμε ξαναβάλει ως επερώτηση πάλι στο αμέσως επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εμείς δε μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο πέραν των επερωτήσεων, από κει και πέρα ο κόσμος ,τα σωματεία και τα Τοπικά Συμβούλια να διεκδικήσουν αυτά τα πράγματα. Μόνο έτσι καταλαβαίνουνε».

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/mera-meshmeri-10?si=4cce38b2ab1048ef9e4fa5fcb5353730&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250