Παραδοσιακά Λαζαράκια από την Σία Λαδά!
Το Σάββατο του Λαζάρου, η παράδοση θέλει ψωμάκια γνωστά ως λαζαράκια.
Τα πεντανόστιμα Λαζαράκια κρύβουν μέσα τους την παράδοση.
Οι νοικοκυρές τα ζυμώνουν και τα ψήνουν το Σάββατο του Λαζάρου. Είναι μικρά, αφράτα, ημίγλυκα ψωμάκια τα οποία έχουν το σχήμα ενός σπαργανωμένου ανθρώπου (όπως αναπαριστάνεται και ο Λάζαρος στις εικόνες) και συμβολίζουν την Ανάσταση του Λαζάρου.
Υλικά :
1 κιλό αλεύρι
½ ποτήρι του νερού σπορέλαιο
½ ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 φακελάκι μαγιά
1 ½ ποτήρι νερό χλιαρό
1 κ.σ κανέλα
Για την γέμιση: καρύδι τριμμένο, σταφίδα ξανθή , κανέλα
Εκτέλεση :
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά την μαγιά με το χλιαρό νερό και λίγο αλεύρι ώστε να έχουμε έναν χυλό πηχτό , το αφήνουμε σε ζεστό μέρος σκεπασμένο ώστε να ζωντανέψει η μαγιά μας, και να φουσκώσει το μείγμα. Σε άλλο μπόλ βάζουμε το αλεύρι την ζάχαρη το σπορέλαιο, την κανέλα και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς που έχει ενεργοποιηθεί , ανακατεύουμε να ενσωματωθούν όλα τα υλικά μας, και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με το χέρι. Αφήνουμε την ζύμη μας περίπου μια ώρα να διπλασιαστεί σε ογκο, στην συνέχεια πλάθουμε σε σχήμα μακρόστενο τα λαζαράκια μας, και τα γεμίζουμε με το καρύδι την κανέλα και τις σταφίδες. χρησιμοποιούμε πρόκα γαρύφαλο για τα μάτια.
Απολαύστετα! Αρωματικά και αφράτα!