Δ. Στανίτσας: «Κάποιοι μπερδεύουν τα πράγματα – Η συνεργασία Α' και B' βαθμού αυτοδιοίκησης με την Κυβέρνηση είναι επιβεβλημένη - Αυτά που γίνονταν παλιά, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί»

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022 09:35

Δ. Στανίτσας: «Κάποιοι μπερδεύουν τα πράγματα – Η συνεργασία Α' και B' βαθμού αυτοδιοίκησης με την Κυβέρνηση είναι επιβεβλημένη - Αυτά που γίνονταν παλιά, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί»

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 89,2 με τον Γιώργο Χαλαβαζή και την Ελευθερία Κουλουριώτου, μίλησε ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσης Στανίτσας για την παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη στην Ιθάκη αλλά και για άλλα θέματα που αφορούν τον Δήμο Ιθάκης.

Ο κ. Στανίτσας ενημέρωσε αρχικά για το περιπολικό σκάφος ,το κατάλληλα διαμορφωμένο με υγειονομικό εξοπλισμό, που εντάχθηκε στο στόλο του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με έδρα την Ιθάκη παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, ότι θα χρησιμοποιείται παράλληλα και για περιπολίες και δράσεις και δεν παρέλειψε να σταθεί στην έως τώρα συμβολή των τουριστικών σκαφών στις διακομιδές ασθενών . Ευχαρίστησε επίσης και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες και την ΙΟΝΙΑΝ P. του κ. Λιάτου που πολλάκις επέστρεψε με το ΙΟΝΙΟΝ ΠΕΛΑΓΟΣ για να μεταφέρει ασθενοφόρο από την Ιθάκη στην Κεφαλονιά.

Το νέο περιπολικό σκάφος είναι ένα υπερσύγχρονο σκάφος, το οποίο αποκτήθηκε με χρήματα της Περιφέρειας μαζί με ένα ακόμη στην Κέρκυρα, και όσον αφορά το τελετουργικό της ημέρας ο κ.Στανίτσας ανέφερε ότι έγινε συνάντηση στο Δημαρχείο παρουσία του Υπουργού ,του Γ. Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κουτουλάκη, πολλών υπηρεσιακών παραγόντων, του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος με τον οποίο μίλησαν για τη λειτουργία του σκάφους και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν ζητήσει έκτακτο προσωπικό. Το 3μελές πλήρωμα του από το Λιμεναρχείο Ιθάκης έχει ήδη εκπαιδευτεί ,η ιατρική βοήθεια θα παρέχεται από τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Ιθάκης. Όσο για τη φύλαξη του σκάφους ήδη έχει συνομιλήσει με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου ο οποίος παρευρέθη τη Πέμπτη στην Ιθάκη.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που προκύπτουν ενίοτε με την διακοπή του δρομολογίου Ιθάκη –Σάμη-Πάτρα,ο κ. Στανίτσας σημείωσε: « Το ΙΟΝΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ (εκτελεί το δρομολόγιο Σάμη-Ιθάκη-Αστακός) όταν πηγαίνει για λίγες μέρες για συντήρηση αντικαθίσταστε από άλλο πλοίο. Το θέμα με τις θαλάσσιες συγκοινωνίες από το 2014 που εκλέχθηκα Δήμαρχος το έχω πάρει προσωπικά. Με πολλά παράπονα και εγώ ,γιατί πολλές φορές δεν στηριχτήκαμε όσο έπρεπε να στηριχτούμε και από πολιτικούς για την επαναλειτουργία της γραμμής της Πάτρας. Η επαναλειτουργία της Πάτρας ξεκίνησε από το 2017 και αυτή τη στιγμή συνεχίζει κανονικά με διακοπή ενάμιση μήνα το χρόνο. Αν με ρωτάτε εμένα βεβαίως, δεν θα θελα να λείπει ούτε μία μέρα, αυτό τόνισε και ο Υπουργός χθες με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που μας είπε ότι πλέον η γραμμή αυτή θα επιχορηγείται μέσω του ΕΣΠΑ και θα μπούνε και κάποιοι ειδικοί όροι μέσα, έτσι ώστε να μην σταματάει , να διασφαλίζεται η ακτοπλοϊκή σύνδεση. Έχουμε μιλήσει πολλές φορές και με τη εταιρεία που έχει τη γραμμή, βέβαια ο διαγωνισμός που θα γίνει τώρα θα είναι 5ενταετής αν κατάλαβα καλά και θα είναι πιο δεσμευτική αυτή η ιστορία. Θα είναι πολλοί όροι μέσα, οι οποίοι θα βοηθούν και για σύγχρονο πλοίο, αυτά δεν θα ισχύουν μόνο για την γραμμή της Ιθάκης, αλλά πανελλαδικά. Από κει και πέρα αυτό που θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι , είναι ότι θέλουμε ακτοπλοϊκές συνδέσεις όλο το χρόνο, θέλουμε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μόνιμα, εμένα δε με απασχολεί ποια εταιρεία θα έχει τη γραμμή, αυτό που με απασχολεί και με απασχολούσε τόσα χρόνια από το 2014 που δεν υπήρχε η γραμμή της Πάτρας με αποτέλεσμα να έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, είναι να έχουμε ακτοπλοϊκή γραμμή. Και επειδή θέλω να είμαι δίκαιος , παρ όλο που έχω πολεμηθεί πολλές φορές και από τον Ηλεκτρονικό Τύπο της Κεφαλονιάς για τη ακτοπλοϊκή σύνδεση της Πάτρας, είναι ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μέχρι τώρα αδιάκοπα στηρίζει την Ιθάκη και την Κεφαλονιά –γιατί οι εταιρίες αυτές δεν έρχονται μόνο στην Ιθάκη, όταν λειτουργεί η Πάτρα, λειτουργεί και για την Κεφαλονιά- όπως και το πλοίο του Αστακού, που ο κ. Μιχάλης Λιάτος όποια ώρα και στιγμή σηκώσουμε το τηλέφωνο, είναι δίπλα μα ς και μας βοηθάει και όχι μόνο το Δήμο, αλλά και τα Σωματεία της Ιθάκης και τον κόσμο. Αυτό που ξεκαθαρίστηκε χθες ήταν και για το λιμάνι του Αετού,(σε αυτό το σημείο ο κ. Στανίτσας στάθηκε στα πρόσφατα δημοσιεύματα για το λιμάνι που το καθιστούν άχρηστο όπως είπε και τα οποία δυσφημούν την Ιθάκη) όσα θα γίνουν ακόμα στο Λιμάνι.

Για την ανακήρυξη του κ. Πλακιωτάκη σε επίτιμο δημότη Ιθάκης ο κ. Στανίτσας ανέφερε: « Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με το Υπουργείο Ναυτιλίας από το 2014 και δω και επειδή διάβασα και κάποια δημοσιεύματα, θέλω να πω κάτι ,γιατί κάποιοι ξεχνούν, ότι ο Δήμος Ιθάκης έχει τιμήσει όχι ως επίτιμο δημότη ,αλλά έχει τιμήσει και στο παρελθόν Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, το 2018 τον κ. Σαντορινιό. Ο κ. Σαντορινιός είχε έλθει στην Ιθάκη με την επαναλειτουργία της γραμμής , είχε εγκρίνει και τα χρήματα για το εργοστάσιο αφαλάτωσης του Σταυρού και σε εκδήλωση που έγινε στο Δημαρχείο , τιμήθηκε τότε κα η κ. Θεοπεφτάτου για τη βοήθεια της και ο κ. Σαντορινιός. Αυτή τη στιγμή με το Υπουργείο Ναυτιλίας και τα τελευταία δυο χρόνια και αν δείτε τα νούμερα που ανακοινώσε ο Υπουργός, οι χρηματοδοτήσεις ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ όσον αφορά τον Δήμο Ιθάκης από το ίδιο το Υπουργείο ναυτιλίας και μέσα στη βδομάδα θα ανακοινώσω και άλλα 2 μεγάλα έργα τα οποί τρέχει το Υπουργείο Ναυτιλίας για τη Ιθάκη. Από κει και πέρα τρέχουμε ήδη με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας δύο project που δεν έχουν οικονομικό ενδιαφέρον και να ξέρετε ότι θα γίνει κάτι πολύ μεγάλο στη Ιθάκη. Όπως είπα και χθες, εμένα με ενδιαφέρει , ότι ειδικά ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανά πάσα ώρα και στιγμή που τον πήραμε τηλέφωνο και χρειαστήκαμε κάτι δε ήταν μόνο παρόν , σήκωσε το τηλέφωνο και μας έδωσε λύση. Έδειξε το ενδιαφέρον σε πάρα προβλήματα εδώ στο νησί. Την Δευτέρα το πρωί έχουμε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας κ .Στυλιανίδη που τρέχουμε κι ένα πολύ καλό πρόγραμμα για την Ιθάκη μέσω της Πολιτικής Προστασία».

Σε ότι αφορά τον κυκλώνα «Ιανό» ενημέρωσε ότι για τον Δήμο έχουν κλείσει οι αιτήσεις και απομένει η Περιφέρεια για τον δρόμο Φρίκες Κιόνι που σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τραυλό έχουν τελειώσει τα Τεχνικά Δελτία, τα χρήματα υπάρχου και το επόμενο διάστημα δημοπρατείται η επισκευή του δρόμου. Σε ότι αφορά την κακοκαιρία «Μπάλλο», το Υπουργείο Ναυτιλίας όπως είπε «ξύπνησε» το λιμάνι των Φρικών, μια πολύ παλιά ιστορία. Τα λιμάνια Φρικών και Κιονιού ανήκουν στα «ορφανά» λιμάνια και ήδη χρηματοδοτήθηκε το Λιμενικό Ταμείο με 30.000 ευρώ να γίνει ανάθεση όλων των διαδικασιών και των μελετών για να ενταχθούν στο Λιμενικό Ταμείο. Παύουν να είναι «ορφανά» λιμάνια ,που αυτό σημαίνει ότι πλέον την διαχείριση θα την έχει το Λιμενικό Ταμείο, που σημαίνει ότι θα έχουμε έσοδα, σημαίνει ότι οι μαγαζάτορες στο Κιόνι θα μπορούν νόμιμα να πληρώνουν για τα τραπεζοκαθίσματα τους και όχι να πληρώνουν πρόστιμα στην Κτηματική Υπηρεσία, που σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε αποκατάσταση του μόλου στο Κιόνι, που σημαίνει ότι με τα 2εκατομμύρια που έχει βγάλει το Υπουργείο Ναυτιλίας θα μπορέσουμε να φτιάξουμε το λιμάνι των Φρικών που ήδη στις τουριστικές αφίξεις είναι στο κόκκινο λόγω της ακαταλληλότητας που έχει. Τρέχουν πράγματα και τρέχουν από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Ο Υπουργός έχει έλθει δυο φορές στην Ιθάκη και ο Γ. Γραμματέας τρεις ,για να δουν την πορεία των έργων. Να θυμίσω ακόμη το 1 εκ. ευρώ για το εργοστάσιο αφαλάτωσης που έχει λύσει το πρόβλημα της υδροδότησης. Μιλάει κάποιος που πολιτικά δεν ανήκει στον χώρο της Ν.Δ, επειδή κάποιοι μπερδεύουν τα πράγματα, η συνεργασία του Α, ΄Β΄, βαθμού αυτοδιοίκησης, της Κυβέρνησης, είναι υποχρεωτική, είναι δεσμευτική και πρέπει να γίνεται. Όταν δεν πάει καλά αυτή η συνεργασία χάνει ο πολίτης κι ο τόπος. Η συνεργασία τα προηγούμενα χρόνια με την κ. Θεοπεφτάτου ήταν πάρα πολύ καλή, το ίδιο γίνεται αυτή τη στιγμή με τον Παναγή Καππάτο και θα γίνεται με όποιον είναι αύριο το πρωί στη θέση τη δική μου η στη θέση του Παναγή, γιατί έτσι πρέπει να γίνεται. Αυτά που γίνονταν παλιά, έχουν περάσει πολλά χρόνια πριν».

Τέλος ο κ. Στανίτσας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Θεόφιλος Μιχαλάτος πρόκειται να ανακοινώσει το τι μέλλει γενέσθαι με το λιμάνι στο Βαθύ και απαντώντας σε όσους καυτηριάζουν τα χρήματα που αντλεί η Ιθάκη από το Λιμενικό Ταμείο, ενημέρωσε ότι πριν το 2014 δεν έπαιρνε τα χρήματα που της αναλογούσαν και εξήρε την καλή συνεργασία που υπάρχει με το Λιμενικό Ταμείο.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/inkefalonia-89-2-796318810?si=8f9c186cadde4b44928fe76bf4fc3e60&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing}

  




16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250