Κοινή πρόταση Μουζακίτη - Γαλιατσάτου για συζήτηση, με θέμα την προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2024 13:46

Κοινή πρόταση Μουζακίτη - Γαλιατσάτου για συζήτηση, με θέμα την προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

ΚΟΙΝΗ Πρόταση για συζήτηση θέματος ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ : «Να αρθεί το αδιέξοδο με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου»

Το ΠΣ με την 43-6/25/02/2024 ομόφωνη απόφαση του εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητούσε από την κυβέρνηση την παράταση της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο μέχρι 31/12/2024.

Σήμερα διαπιστώνεται ευρέως ότι και η ατύπως δοθείσα παράταση μέχρι την 30/11/2024 δεν επαρκούσε για την υλοποίηση σειράς πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών που προ απαιτούνται της τελικής δήλωσης.

Τούτο έχει ως αποτέλεσμα οι υποβληθείσες δηλώσεις στην Κέρκυρα να βρίσκονται λιγότερο από το 20% του συνόλου, γεγονός που καθιστά απαραίτητη έως και υποχρεωτική την νέα παράταση , σε συνεννόηση με τους συμπράττοντες στο όλο έργο συλλόγους των δικηγόρων και των μηχανικών.

Δοθέντος ότι ( σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΤΕΕ/τμήμα Κέρκυρας )

Η κτηματογράφηση του μεγαλύτερου μέρους της Π.Ε. Κέρκυρας άρχισε με τεράστια καθυστέρηση σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας (Απρίλιος 2023), εξαιτίας ενστάσεων στην διαδικασία ανάθεσης, χωρίς να έχουν καμία ευθύνη για την καθυστέρηση αυτή, οι πολίτες. Έτσι, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας η διαδικασία δήλωσης των ιδιοκτησιών άρχισε αρκετά χρόνια πριν (2016) και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, στην Κέρκυρα ξεκίνησαν μόλις πριν ένα περίπου χρόνο.

Η ιδιοκτησία στην Κέρκυρα είναι κατά βάση μικρή, ασκείται στη γη σε συνέχεια άτυπων κληρονομικών διαδοχών και ως εκ τούτου οι ιδιοκτήτες δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας. Οπότε η καταγραφή των δικαιωμάτων απαιτεί διάφορες διαδικασίες, που προϋποθέτουν τη συνεργασία διάφορων επιστημονικών ειδικοτήτων (μηχανικός, δικηγόρος, συμβολαιογράφος, κ.α.).

Ο ορθός εντοπισμός των ιδιοκτησιών αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σύνταξη ενός κτηματολογικού χάρτη με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα. Τον ορθό εντοπισμό των ιδιοκτησιών μπορούν να πραγματοποιήσουν οι διπλωματούχοι μηχανικοί, μέλη μας, και οι τεχνολόγοι με τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Έχει διαπιστωθεί στην πράξη ότι στις περιοχές του νησιού που ήδη λειτουργεί κτηματολογικό γραφείο απαιτούνται χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες προκειμένου να διορθωθούν αρχικές εγγραφές που εμπεριέχουν σφάλματα.

Η  καταληκτική προθεσμία  για τη δήλωση της ακίνητης περιουσίας πρέπει να παραταθεί. Η παράταση πρέπει να καλύπτει το χρονικό διάστημα που αντικειμενικά απαιτείται προκειμένου η καταγραφή των δικαιωμάτων να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν τεχνικά άρτια και με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες.

Πρέπει να παραταθεί η προθεσμία για την υποβολή αμφισβήτησης για τη διόρθωση ανακριβών πρώτων εγγραφών του κτηματολογικού γραφείου Ιονίων Νήσων που επίσης εκπνέει την 30η Νοεμβρίου». 

Προτείνουμε κλιμάκιο αποτελούμενο από Περιφερειάρχη, πρόεδρο ΠΕΔ-ΙΝ, ΤΕΕ, Δικηγορικό Σύλλογο να συναντηθεί με την κυβέρνηση σε ανώτατο επίπεδο ώστε να δοθεί ταχεία και αξιόπιστη λύση.

Οι προτείνοντες περιφερειακοί σύμβουλοι

Γαλιατσάτος Θεόδωρος π. Περιφερειάρχης

Μουζακίτης Νικόλαος π. Πρόεδρος ΠΣ




 

336x280px6

 

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250