Περιφερειακό Συμβούλιο: Περίληψη της εισήγησης του Επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης Γιώργου Καλούδη για το θέμα των διεκδικούμενων Γερμανικών Αποζημιώσεων

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 07:56

Περιφερειακό Συμβούλιο: Περίληψη της εισήγησης  του  Επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης Γιώργου Καλούδη για το θέμα των διεκδικούμενων Γερμανικών Αποζημιώσεων

Η Περίληψη της εισήγησης του Επικεφαλής της Επτανησιακής Αναγέννησης Γιώργου Καλούδη για το θέμα των διεκδικούμενων Γερμανικών Αποζημιώσεων.σήμερα βράδυ 16-10-2013 στη συνεδρίαση του Π.Σ.Ι.Ν. με ... τηλεδιάσκεψη. « H συζήτηση του θέματος μετά από 8 μήνες που έχει διανεμηθεί η εισήγηση του Γιώργου Καλούδη, μετά από κάθε μήνα πιεστική γραπτή και προφορική υπενθύμιση να αναγραφεί στην ημερήσια διάταξη και να συζητηθεί, η αναγραφή του (μετά τις δικαιωματικές μας πιέσεις) επί 8 μήνες στην ημερήσια διάταξη αλλά να μην...συζητείται αλλά και σε μία συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη και χωρίς καν ιντερνετική μετάδοση, αδικεί τη βαρύτητα του θέματος, τη σπουδαιότητα του θέματος.Ένα θέμα που αναδεικνυόμενο και διεκδικούμενο έχει πτυχές επτανησιακές, ελληνικές αλλά και ευρωπαικές, με επιρροές και επιπτώσεις στην ευρωπαική πολιτική. Το 2000 ο αείμνηστος Σταμούλης ως δικηγόρος των απογόνων των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, έχοντας μία δικαστική απόφαση (ερήμην του γερμανικού κράτους κατέσχεσε το γερμνικού κράτους ιδιοκτησία του Ινστιτούτου Γκαίτε. Το ίδιο βράδυ ο Πρωθυπουργός Σημίτης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Πετσάλνικος πέρασαν μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ακύρωνε τη κατάσχεση και απαγόρευαν κάθε άλλη στο μέλλον. Το 1998 είχα τη τιμή ως δικηγόρος, και πάντα αφιλοκερδώς και με τα έξοδα της δίκης πληρωμένα να ασκήσω για λογαρισμό των απογόνων των βομβόπληκτων αγωγή αποζημίωσης κατά του Γερμανικού Κράτους, το οποίο τελικά ερημοδίκησε.

Εκδόθηκε θετική για εμάς απόφαση του Δικαστηρίου αλλά πλέον μετά τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Σημίτη δεν είχε νόημα καμμία συνέχεια δικαστική.
Το θέμα είχε συνέχεια με τη παρεμβολή Ιταλικών Δικαστηρίων τα οποία καταδίκασαν το Γερμανικό κράτος αλλά το θέμα κρίθηκε πρόσφατα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το οποίο έκρινε ότι δεν μπορεί ένα κράτος ή δικαιοδοτικά του όργανα, όπως τα Δικαστήρια, να καταδικάσει ένα άλλο κράτος. Κατά συνέπεια το θέμα είναι ανοιχτό στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη ως έγκλημα πολέμου και η κυβέρνηση της Αθήνας δεν μπορεί να ολιγωρήσει πλέον.

Untitled copy copy

Η καταστροφή των πόλεων της Κέρκυρας και του Αργοστολίου στις 14 Σεπτέμβρη 1943 από τους βάρβαρους Γερμανικούς βομβαρδισμούς ήταν μία βάρβαρη πράξη, με χιλιάδες αθώα θύματα. Υπάρχουν ακόμα οι σφαγές γυναικόπαιδων στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, και 500.000 θύματα.

Για τη πόλη της Κέρκυρας όταν είχα τη τιμή να είμαι Αντιδήμαρχος και μετά Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κερκυραίων κάναμε δύο σημαντικές δράσεις για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης και θεμελίωση της διεκδίκησης:
1) Με τη συνδρομή του Τεχνικού Επιμεληηρίου Ελλάδας παράρτημα Κέρκυρας, έγινε ακριβής καταγραφή όλων των δημοτικών, δημοσίων και ιδιωτικών κτιρίων με εμδαδομέτρηση και κοστολόγηση όλων των κατεστραμμένων κτιρίων.
2) Το 2000, με ιδέα του αείμνηστου και πρόωρα χαμένου δημοσιογράφου Π. Περιστέρη εκδώσαμε το βιβλιάριο με φωτογραφίες από το γερμανικό βομβαρδισμό και καταστροφή της πόλης της Κέρκυρας. Το βιβλιάριο, με ελάχιστο κόστος, έγινε ανάρπαστο και αποτελεί ένα δυνατό όπλο τεκμηριωμένης διεκδίκησης και από τη Γερμανία και από την Αθήνα.Αλλά και διάσωσης της ιστορικής μνήμης για τόσα πανέμορφα δημοτικά και δημόσια κτίρια που τάκαψαν οι φασίστες.
Για το Αργοστόλι από τον Φλεβάρη προσέθεσα 6 φωτογραφίες που βρήκε ο κ.Φόρτες με προσπάθεια. Είναι χαραχτηριστικές για τη καταστροφή, με ενδεικτική μέχρι και τον βομβαρδισμό της 200 χρόνων γέφυρας Debosset.. Μένει να συμπληρωθεί φωτογραφικό υλικό από τον βομβαρδισμό του Αργοστολίου.
Ήταν πολύ μεγάλη η καταστροφή των δύο πανέμορφων πόλεών μας.
Επειδή:
Η λήθη βοηθά την άγνοια.
Η άγνοια υποστηρίζει τη λήθη.
Λαός που θυμάται την ιστορία του δεν έχει μέλλον !
Ο Λαός της Επτανήσου δεν γνωρίζει την ιστορία μας και ο λαός δεν φταίει ποτέ, οι ομάδες που ηγούνται και διευθύνουν φταίνε.
Οι Επτανήσιοι πρέπει να γνωρίζουν τη πλούσια ιστορία τους, αλλά και τις καταστροφείς και να διεκδικούν αυτά που επιβάλλουν η δικαιοσύνη και το διεθνές δίκαιο.
Οι πρακτικές προτάσεις του Γιώργου Καλούδη για άμεση δράση και διεκδίκηση:

1.Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα και Διαφώτισης αποτελούμενη από τον Περιφερειάρχη ως Πρόεδρο, τους Επικεφαλής των Παρατάξεων, τους Προέδρους των 4 Δικηγορικών Συλλόγων της Επτανήσου, και να είναι ανοικτή σε φορείς για συμμετοχή και κοινή δράση,

2. Επιστολή με το ψήφισμα Διεκδίκησης Αποζημίωσης από το Γερμανικό κράτος για τις πόλεις Κέρκυρας και Αργοστολίου στον Πρωθυπουργό, στους Αρχηγούς των κομμάτων (πλην Χρυσής Αυγής), σε όλους τους βουλευτές και στους ευρωβουλευτές.

3.Επίσκεψη-Διάβημα με επίδοση του ψηφίσματος Διεκδίκησης Αποζημίωσης για τις πόλεις Κέρκυρας και Αργοστολίου στον Πρωθυπουργό και στους Αρχηγούς των κομμάτων και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για τη καθυστέρηση διατύπωσης της γνώμης του για τις διεκδικήσεις της Ελλάδας κατά της Γερμανίας.

4. Έκδοση μέσα σε 2 μήνες βιβλιαρίου με φωτογραφίες με τα κατεστραμμένα κτίρια Κέρκυρας, Αργοστολίου, Λειβαθούς και τους χιλιάδες άμαχους νεκρούς-θύματα.
(το υλικό της Κέρκυρας είναι έτοιμο ως εκδόθηκε από τη συνεργασία EXIT-Περιστέρη Π.-Δήμου Κερκυραίων τo 2000).

5. Ημερίδα Ενημέρωσης των ευρωπαίων, με πρωτοβουλία της Περιφέρειάς Ιονίων Νήσων, στο Στρασβούργο για τους βομβαρδισμούς Κέρκυρας και Αργοστολίου, με το κόστος να καταβληθεί από τους Έλληνες ευρωβουλευτές.

6. Κάθε 14 Σεπτέμβρη εκδηλώσεις Μνήμης σε όλα τα Επτάνησα, με φωτογραφικό υλικό και ομιλίες.

7.Προσφυγή της Περιφέρειας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου των Γερμανών σε βάρος των πόλεων της Κέρκυρας και του Αργοστολίου.»

Το πλαίσιο αυτό δράσης και αγώνα διεκδίκησης , εμπλουτισμένο και με θετικές προτάσεις παρατάξεων, ψηφίστηκε ομόφωνα.




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250