Η ημερίδα της Περιφέρειας στο Αργοστόλι για τον πρωτογενή τομέα, την αγροδιατροφή και τη γαστρονομία
Του Χρήστου Λαμπράκη Σειρά ημερίδων στα Ιόνια Νησιά, διοργάνωσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στα πλαίσια της «έξυπνης εξειδίκευσης» για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 με βασικό σκοπό να υπάρχει διαρκής ανατροφοδότηση προτάσεων και δράσεων από τους ίδιους τους πολίτες.
Βασικός κορμός των ημερίδων αποτελούν οι στοχευμένες θεματικές ενότητες ανά νησί , βάσει των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της τοπικής οικονομίας και παραγωγής.
Στην Κεφαλονιά επελέγη η θεματική ενότητα «Πρωτογενής Τομέας, Αγροδιατροφή & Γαστρονομία» , στη Ζάκυνθο «Τουρισμός- Περιβάλλον & Πράσινη Οικονομία», στην Κέρκυρα Τουρισμός, Πολιτισμός & Δημιουργική Οικονομία» και τέλος στη Λευκάδα «Θαλάσσια οικονομία».
Κατά την έναρξη της ημερίδας το απόγευμα της Τετάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς κ. Σωτήρης Κουρής εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του προγράμματος και τόνισε το γεγονός ότι οι ίδιοι οι πολίτες καθίστανται παράγοντας συνδυαμόρφωσής του.
«Στα προηγούμενα προγράμματα, σκέφτονταν οι φορείς για τους πολίτες, τώρα πλέον ο ρόλος αυτός έχει αναστραφεί» , υποστήριξε.
Ο Αντιφερειάρχης στάθηκε στην ανάγκη ο τομέας παραγωγής στα Ιόνια Νησιά να αποκτήσει εξειδίκευση αλλά παράλληλα να υπάρξουν συλλογικές προσπάθειες οργανωμένης διάθεσης των προϊόντων σε εσωτερικό και εξωτερικό και οι επιδοτήσεις να στραφούν στην παραγωγή και όχι στο προϊόν.
Στον κύριο κορμό των ομιλητών, την πρώτη εισήγηση πραγματοποίησε ο κ. Γ. Στρογγυλόπουλος, συνεργάτης της Περιφέρειας και της Διαχειριστικής Αρχής.
Ο κ. Στρογγυλόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στην έξυπνη εξειδίκευση σε εθνικό επίπεδο και τους βασικούς της άξονες, οι οποίοι σταχυολογούνται ως εξής :
- Μπλε οικονομία : Η οικονομία όλου του εύρους των θαλάσσιων δραστηριοτήτων της χώρας
- Πράσινο οικονομία : Βιωσιμότητα κάθε τομέα δραστηριοποίησης
- ΤΠΕ και άλλες ΚΕΤ : Υποδομές πληροφορικής στην ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας
- Κοινωνική και Οικονομική Ανάλυση και Πρόγνωση :Η επιρροή όλων των παραπάνω στον άνθρωπο.
Ο κ. Στρογγυλόπουλος μεταξύ άλλων ανέλυσε το σχέδιο της έξυπνης εξειδίκευσης στην Περιφέρεια , το ρόλο των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών στην παραγωγή, τη σημασία αναζωογόνησης του ανθρώπου δυναμικού μέσω της εξειδίκευσης και της κατάρτισης.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Π. Βισβάρδης , Διευθυντής της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών Ζακύνθου.
Ο κ. Βισβάρδης αναφέρθηκε στην ταυτότητα της ένωσης και τα παραγόμενα προϊόντα του νησιού (λάδι, σταφίδα, κρασί) και υποστήριξε τη σημαντικότητα του πρωτογενούς τομέα στην τοπική οικονομία.
Παράλληλα στάθηκε στη συνδρομή του αγροτικού τομέα παραγωγής ώστε να ξεπεραστεί η κρίση και αναφέρθηκε εκτενώς στην παραγωγή ελαιόλαδου.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βισβάρδης υποστήριξε ότι το ελαιόλαδο είναι το μόνο προϊόν που μπορεί να καταστεί ως «εθνικό» και αναφέρθηκε στο ζήτημα των εξαγωγών, όπου η Ελλάδα βρίσκεται στην Τρίτη θέση με την Ισπανία να κρατά τα σκήπτρα και την Ιταλία να ακολουθεί στις εξαγωγές, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία καθιέρωσης του ελληνικού ελαιολάδου, και ιδιαίτερα στην Κινέζικη αγορά.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Κ. Μπαζίγος, Διευθυντής του Συνεταιρισμού της Ρομπόλας ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αποτρέπουν τα τοπικά προϊόντα ώστε να ισχυροποιηθούν , τα προβλήματα παραγωγής και διάθεσης, και τους παράγοντες διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος της Κεφαλονιάς.
Παράλληλα, ο κ. Μπαζίγος μετέφερε στο κοινό την εμπειρία του από την ενασχόλησή του με τη διαδικασία παραγωγής του τοπικού κρασιού και εξήγησε τους λόγους του υψηλού κόστους παραγωγής.
Ακολούθησε η τοποθέτηση του γεωπόνου κ. Γ. Αντζουλάτου , ο οποίος αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τοπικών προϊόντων κάθε περιοχής και την ανάγκη να ισχυροποιηθεί η ταυτότητα τους, καθώς, στα Ιόνια δεν υπάρχει ενιαία εικόνα για την τοπική κουζίνα.
Επιπρόσθετα ο κ. Αντζουλάτος στάθηκε στην συσχέτιση του τόπου ως ενεργού στοιχείου ανάπτυξης ώστε το παραγόμενο προϊόν να ανδειχθεί στη διεθνή αγορά.
Ενδιαφέρον παρουσίασε και η πρόταση του κ. Αντζουλάτου να δημιουργηθεί και στα Ιόνια μια «αγροδιατροφική σύμπραξη» , στα πρότυπα της Κρήτης η άλλων περιοχών.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο κ. Α. Παντελειός ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στο ρόλο του επισιτιστικού τομέα στην προώθηση των τοπικών προϊόντων αλλά και τις μεθόδους ισχρυροποίσης των τοπικών προϊόντων, στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να υπάρξει συνεργασία με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, δημιουργία λογοτύπου ώστε να υπάρχει αναγνωρίσιμη εικόνα στα προϊόντα του «καλαθιού της Περιφέρειας», συμβολή στην προώθηση και την πιστοποίσηη, ενημέρωση για τη διατροφική αξία, δημιουργία δικτύου παραγωγών και επιχειρήσεων αγροδιατροφικού τομέα και σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό.
Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την τοποθέτηση του κ. Γ. Σαμαρά, Προϊσταμένου του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε τον αρμονικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού και της γαστρονομίας ως παράγοντας βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Αναφέρθηκε εκτενώς στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πρωτογενούς τομέα και την συσχέτισή τους με την ταυτότητα της χώρας.
Παράλληλα υποστήριξε την αμφίδρομη σχέση τοπικών προϊόντων και τουρισμού τα οποία μπορούν να διαφημίσουν τον τουρισμό αλλά και να διαφημιστούν από αυτόν, καθώς επίσης και τη σημασία του γαστρονομικού τουρισμού.
Ο κ. Σαμαράς κατέληξε τονίζοντας την ύπαρξη μιας ανάπτυξης ανθρωποκεντρικής και φιλοπεριβαλλοντικής που θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής.
https://www.inkefalonia.gr/aytodioikisi/16957-i-imerida-tis-perifereias-sto-argostoli-gia-ton-protogeni-tomea-tin-agrodiatrofi-kai-ti-gastronomia#sigProId3c4a7a4f28