Ηλ. Μπεριάτος: «Χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα για το διατηρητέο δημοτικό σχολείο Ληξουρίου»
Μετά την πρόσφατη ανακίνηση του θέματος του δημοτικού σχολείου Ληξουρίου θεωρώ σκόπιμη μια παρέμβαση. Το 2001,χρηματοδοτήσαμε από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ την αρχιτεκτονική και στατική μελέτη του κτιρίου που εκπονήθηκε από το Ε.Μ. Πολυτεχνείο με αξιόλογους και ειδικευμένους αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς.
Δυστυχώς,ο τότε δήμος Ληξουρίου δεν κατάφερε (δεν ενδιαφέρθηκε;)για να ενταχθεί το έργο σε κάποιο περιφερειακό ή κεντρικό πρόγραμμα παρά την ύπαρξη οικονομικών πόρων που ήσαν αρκετοί την εποχή εκείνη. Για το λόγο αυτό η τότε δημοτική αρχή φέρει μεγάλη ευθύνη για όσα έκανε σε λάθος κατεύθυνση αλλά και για όσα δεν έκανε (όπως δεν έκανε τίποτα και για το ιστορικό σπίτι του Λασκαράτου, αν και είχε την πλήρη οικονομική στήριξη του Υπουργείου).
Το γεγονός είναι πράγματι λυπηρό: Υπάρχει ένα ιστορικό κτίριο σε κεντρικό σημείο της πόλης, του οποίου η αποκατάσταση αποτελεί όχι μόνο διάσωση μιας ιστορικής κληρονομιάς του τόπου αλλά κυρίως απόδοση στην πόλη μιας απαραίτητης υποδομής κατάλληλης για εκπαιδευτική, πολιτιστική ήδιοικητική χρήση και για το οποίο υπάρχει από χρόνια μελέτη (και μάλιστα -όπως μαθαίνω- πρόσφατα επικαιροποιημένη από την τεχνική υπηρεσία) πλην όμως δεν υπήρξε και δεν υπάρχει καμία σοβαρή μέριμνα για αξιοποίηση της υποδομής αυτής.
Πριν από μερικούς μήνες επανέφερα το θέμα στην περιφέρεια ως παράταξη ('Ιόνιο Αρχιπέλαγος'), τονίζοντας την σημασία του και ζητώντας την άμεση ένταξή του,ως ώριμου έργου, στο περιφερειακό πρόγραμμα που είχε επαρκείς πιστώσεις για την πλήρη -και όχι λειψή- χρηματοδότηση του. Δυστυχώς, η νυν δημοτική αρχή είχε άλλους σχεδιασμούς και άλλες προτεραιότητες.
Πρόσφατα πληροφορήθηκα από τον τοπικό τύπο ότι ο δήμος αποφάσισε να επισκευάσει το κτίριο και να διαμορφώσει τον εσωτερικό χώρο γιατί κρίθηκε κατάλληλο προς χρήση... Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν: Με τι προϋπολογισμόθα γίνουν αυτά; Με το 1/10 των απαιτουμένων πιστώσεων;Υπάρχει άδεια της αρμόδιας αρχής λόγω διατηρητέου; Με τις όψεις μόνο θα ασχοληθούμε; Δεν πρέπει να ξεκινήσουμε από τη δομή του κτιρίου; Εσωτερικά πότε θα χρησιμοποιηθεί; Δεν θα πρέπει να γίνουν πρώτα και ΠΡΙΝ ΑΠ' ΟΛΑ οι απαραίτητες ενέργειες για τον έλεγχο και την ενίσχυση της στατικής του επάρκειας; Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση; Θα προχωρήσουμε πάλι ανάποδα,χωρίς προγραμματισμό, με 'πασαλείμματα' και προχειρότητες για να δείξουμε δήθεν ότι κάτι κάνουμε;Ειλικρινά ελπίζω και εύχομαι να μην είναι έτσι τα πράγματα... γιατί αλλιώς θα σπαταλάμε τα λεφτά απ' έξω γι' 'αρώματα' και από μέσα...
Είναι επομένως ανάγκη ο δήμος, ή όποιος άλλος αρμόδιος, να δει επιτέλους το έργο αυτό με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τόσο απέναντι στην ιστορική πόλη του Ληξουρίου όσο και απέναντι στο ιστορικό κτίριο που σχεδιάστηκε από τον πρωτοπόρο Κεφαλλονίτη αρχιτέκτονα Θ. Βαλεντή, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου προγράμματος ανέγερσης σχολικών κτιρίων στην Ελλάδα, σε μια σημαντική περίοδογια την ελληνική παιδεία.
Ηλίας Μπεριάτος