Συνεργασία Δήμου Κεφαλονιάς με την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη
Ψηφίστηκε ομόφωνα στο δημοτικό συμβούλιο της 18ης Νοεμβρίου η συμμετοχή του Δήμου Κεφαλλονιάς στο σχέδιο επιμορφωτικής δράσης της Δημόσιας κεντρικής Βιβλιοθήκης Ληξουρίου για την λειτουργία της κινητής μονάδας προς τα σχολεία της Επικράτειας του νησιού.
Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ληξουρίου, με έγγραφό του, έκανε αίτημα συνεργασίας με το Δήμο Κεφαλλονιάς για τη λειτουργία της κινητής Βιβλιοθήκης με τη δράση «Βιβλία Παντού – Γνώση Παντού». Έτσι, επιδιώκεται η επαναλειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκης, σύστημα το οποίο περιήλθε στην Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη το 2003 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΠΕΑΕΚ. Το σύστημα αποτελείται από μία κινητή μονάδα – βιβλιοαυτοκίνητο, το οποίο εσωτερικά είναι διαμορφωμένο σε βιβλιοθήκη (με ράφια) με ηλεκτρονική κάλυψη (ηλεκτρονικός υπολογιστής για την παρακολούθηση της διακίνησης) και βιβλιακό και εκπαιδευτικό υλικό 4.800 τίτλων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, εκπαιδευτικά παιγνίδια καθώς και 300 περίπου τεμάχια οπτικοακουστικού υλικού.
Το σύστημα της Κινητής Βιβλιοθήκης έπαυσε να λειτουργεί από το 2010 καθώς δεν υπήρξε δυνατότητα συνέχισης της χρηματοδότησής του από το Υπουργείο Παιδείας. Έως σήμερα το σύστημα παραμένει αναξιοποίητο όπως και όλο το υλικό που διαθέτει.
Με την επαναλειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκη επιδιώκεται η ανάπτυξη επισκέψεων σε περιφερειακά Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού καθώς και σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες που θα ανταποκριθούν σε πρόσκληση του φορέα.
Με τη δράση θα ενισχυθεί ο κοινωνικός ρόλος της Βιβλιοθήκης και θα παρασχεθεί η δυνατότητα σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό μικρών και μεγάλων συμπολιτών μας, που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στον πλούτο της βιλιοθήκης λόγω απόστασης, να δανείζονται βιβλία, να βλέπουν και να ακούν το πλούσιο οπτικοακουστικό της υλικό. Η δράση στοχεύει να συμβάλει στην μείωση των ανισοτήτων ανάμεσα στο αστικό κλοιό και των χωριών, στην σξοικείωση και άλλων κοινωνικών ομάδων με το βιβλίο και τη βιλβιοθήκη. Η νέα δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση νέων πληθυσμιακών ομάδων και μάλιστα απομακρυσμένων περιοχών, θα έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία όπως η άμβλυνση του αποκλεισμού της υπαίθρου και της περιφέρειας, η βελτίωση της φιλαναγνωσίας, η διάχυση της γνώσης σε όλη την κοινωνία και η αύξηση του κύρους του θεσμού της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.