Μήνυμα του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 17:51

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Θ.Γαλιατσάτος: «Σήμερα, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά μας. Eπιτακτικό ζητούμενο και καθήκον μας είναι να μη σταματήσουμε τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία, την ασφάλεια και την ευημερία του τόπου μας»

Στην ανάγκη της ομοψυχίας, της αλληλεγγύης, αλλά και τους αγώνες των νησιωτών του Ιονίου στην εξέγερση του ελληνικού Έθνους, το 1821, αναφέρεται στο μήνυμα του, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Ακολουθεί το μήνυμα του Περιφερειάρχη:

«Η επέτειος της 25ης Μαρτίου υπενθυμίζει σε όλους μας, το χρέος να ανταποκρινόμαστε επάξια στην υψηλή παρακαταθήκη των αγώνων των Ελλήνων και ιδιαίτερα  των αγώνων των Επτανήσιων,  για εθνική ανεξαρτησία, ελευθερία και δημοκρατία.

Τα Επτάνησα, μπορεί να εντάχθηκαν επισήμως στην Ελλάδα, στις  21 Μαΐου του 1864, όμως η ελληνική σημαία ήταν βαθιά υψωμένη στις καρδιές όλων των Επτανήσιων.

Ας μη ξεχνάμε ότι  και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, έμεινε στη Ζάκυνθο για 12 χρόνια, από το Γενάρη του 1809, (το Δεκέμβρη του 1818 κατηχήθηκε και στη Φιλική Εταιρεία της Ζακύνθου) μέχρι και τον Γενάρη του 1821 που επέστρεψε στο Μοριά θέτοντας  τον εαυτό του στην υπηρεσία  της πατρίδας και της επανάστασης και έχοντας  στο πλάι του πολλούς Ζακυνθινούς πατριώτες, όπως ο Νικηταράς.

Ας μη ξεχνάμε ότι  οι Επτανήσιοι  αγκάλιασαν, από την πρώτη στιγμή, τις ιδέες της «Φιλικής Εταιρείας», αγωνίστηκαν στο πλευρό των μαχόμενων Ελλήνων για την Εθνική Ανεξαρτησία και μεριμνούσαν  για την αποστολή πολεμοφοδίων, τροφίμων και χρημάτων στον Αγώνα, όπως έκαναν εμπράκτως οι Λευκαδίτες.

Ας μη ξεχνάμε ότι οι σημαντικότεροι οπλαρχηγοί του ελληνικού Έθνους, την πρώτη κοινή συνάντησή τους, την έκαναν, τον Ιούνιο του 1807, στο Μαγεμένο της Λευκάδας, παρόντος τότε και του Ιωάννη Καποδίστρια.

Ας μη ξεχνάμε  τους  Κεφαλλονίτες και τους Θιακούς που συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821, που παρά την αγγλική κατοχή στα δύο νησιά, η ελληνική συνείδηση τους όπλισε με δύναμη, αποφασιστικότητα και θάρρος, ώστε να μην υπολογίσουν τον Άγγλο κατακτητή και να τρέξουν πρόθυμα για να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στη λευτεριά του υπόδουλου ελληνικού Λαού.

Ας μη ξεχνάμε ότι παρά το γεγονός ότι η Κέρκυρα δεν κατακτήθηκε ποτέ από Τούρκους, οι κάτοικοι βοήθησαν οικονομικά την υπόλοιπη Ελλάδα που τελούσε υπό οθωμανική κατοχή, ώστε να προετοιμαστεί για την Επανάσταση του Γένους

Ας μη ξεχνάμε τον Εθνικό  Ύμνο μας για την Ελευθερία, όπου ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας, ο  Διονύσιος Σολωμός,  που γεννήθηκε στην πόλη της Ζακύνθου και έζησε για πολλά χρόνια, μέχρι την τελευταία πνοή στην Κέρκυρα,  εμπνεύστηκε και έγραψε το Μάιο του 1823,τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν».

Ας μη ξεχνάμε ότι ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ένας από τους ιδρυτές της «Φιλικής Εταιρείας», με την πλούσια  ιστορική και πολιτική δράση του για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους , ήταν  «γέννημα θρέμμα» της Κέρκυρας

«Σήμερα, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά μας. Επιτακτικό ζητούμενο και καθήκον μας είναι να μη σταματήσουμε τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία, την ασφάλεια και την ευημερία του τόπου μας. Να κάνουμε πράξη όλα όσα οραματιζόμαστε, με γνώμονα και πυξίδα τους ηρωικούς αγώνες των προγόνων μας, για την εθνική μας αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη» επισημαίνει  στο μήνυμά του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος , κάνοντας μνεία στα λόγια του εθνομάρτυρα και προδρόμου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Ρήγα Φεραίου  «…ελευθερία είναι εκείνη η δύναμις όπου έχει ο άνθρωπος εις το να κάμη όλον εκείνο, οπού δεν βλάπτει εις τα δίκαια των γειτόνων του…».




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250