Η 40η Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης Παραθαλάσσιων Περιφερειών τα Ιόνια Νησιά
Στη 40η Γενική Συνέλευση της Διάσκεψης των Παραθαλάσσιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπιαλυστόκ της Πολωνίας, στις 3-5 Οκτωβρίου 2012, συμμετείχε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την Περιφερειακή Σύμβουλο, Αλίκη Λούβρου.
Στη CPMR συμμετέχουν συνολικά 160 Περιφέρειες, από 28 χώρες και εκπροσωπούν σχεδόν 200 εκατομμύρια πολίτες.
Στόχος της CPMR είναι η διασφάλιση ότι τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., από κοινού με τις εθνικές κυβερνήσεις, λαμβάνουν υπόψη τα κοινά συμφέροντα των περιφερειών και συνεργάζονται σε συγκεκριμένα σχέδια, προκειμένου να ενισχυθούν τα πλεονεκτήματα και η ανάπτυξη των Παραθαλάσσιων Περιφερειών.
Θέματα που συζητήθηκαν
Τα κύρια θέματα στην ημερήσια διάταξη της Γ.Σ. ήταν η τρέχουσα οικονομική και χρηματοδοτική κατάσταση στην Ευρώπη, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 της Ε.Ε., οι μακρο-περιφερειακές Στρατηγικές της Ε.Ε., τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την Περιφερειακή Πολιτική, η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και η μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
«Μια Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρή και ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι δυνατή χωρίς οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή, δεδομένου ότι το αυξανόμενο χάσμα στην ανάπτυξη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Αυτός είναι ο λόγος που παραμένω πεπεισμένος ότι η πολιτική συνοχής είναι επωφελής όχι μόνο για τις φτωχότερες περιφέρειες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Jarosław DWORZAŃSKI, Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ποντλάσκιε και οικοδεσπότης της Γενικής Συνέλευσης.
Η πολιτική συνοχής δεν είναι μια πολιτική παροχών
«Η πολιτική συνοχής δεν είναι μια πολιτική παροχών. Πρόκειται για μια πολιτική αλληλεγγύης και ενίσχυσης για την ανταγωνιστικότητα», δήλωσε ο Jean-Yves LE DRIAN, Πρόεδρος της CPMR και παράλληλα Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική, Johannes HAHN, δήλωσε ότι είναι υπέρ μιας περιφερειακής πολιτικής για «όλες τις περιφέρειες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των περιφερειών σε μετάβαση (με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ του 75% και 90% του μέσου όρου της Ε.Ε.) και τόνισε ότι οι περιφέρειες «παίζουν ζωτικό ρόλο στην Ευρώπη» υποστηρίζοντας την ιδέα μιας πιο στενής σχέσης με τα κράτη μέλη.
Η Πολωνή Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Elżbieta BIEŃKOSWKA, δήλωσε ότι «η πολιτική συνοχής είναι ένας θεμελιώδης στόχος για την Ε.Ε. στο σύνολό της». Η Υπουργός έδωσε το παράδειγμα της Πολωνίας όπου, «από το 2007, η πολιτική συνοχής δημιούργησε 500.000 θέσεις εργασίας και 100.000 βιώσιμες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να ενισχυθεί η συνοχή στις περιφέρειες ή σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα ανάπτυξης», δήλωσε κατηγορηματικά η Elżbieta BIEŃKOSWKA.
Ο Κύπριος Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πρέσβης, Ανδρέας Μαυρογιάννης, που εκπροσωπεί την Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε., εξέφρασε την υποστήριξή του για «έναν προϋπολογισμό δίκαιο και αποτελεσματικό, που θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση». Ωστόσο, η Προεδρία της Ε.Ε., επισήμανε, «δεν μπορεί να αγνοήσει τα πλούσια κράτη μέλη - καθαρούς πληρωτές που αντιπροσωπεύουν το μισό του πληθυσμού και τα δύο τρίτα του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και τα οποία θέλουν να αναθεωρηθεί προς τα κάτω το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο».
Τέλος, έκανε έκκληση στις περιφέρειες που παρευρισκόντουσαν στη Γενική Συνέλευση: «Βασιζόμαστε σε εσάς για να δώσετε στις κυβερνήσεις σας να καταλάβουν τι ακριβώς διακυβεύεται όσον αφορά την πολιτική συνοχής».
Θεσμοθέτηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στη θάλασσα – Ταμείο για την τόνωση της αλιείας
Η θάλασσα ήταν, επίσης, στο επίκεντρο της συζήτησης. Στην τελική τους δήλωση οι περιφέρειες της CPMR δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη θεσμοθέτηση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής στη θάλασσα, ζητώντας από τα κράτη μέλη να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό των 432 εκατ. ΕΥΡΏ που πρότεινε η Επιτροπή σε μια περίοδο 7 ετών στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Σχετικά με την αλιεία, η CPMR υπερασπίστηκε την ιδέα ενός ταμείου που θα τονώσει ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα.
Συμπεράσματα – Αλίκη Λούβρου: «Το μέλλον μας είναι η Ευρώπη και προς τα εκεί πρέπει να στραφούμε αλλά όχι ως ζητιάνοι»
«Τα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης», δήλωσε η Περιφερειακή Σύμβουλος, Αλίκη Λούβρου, «δείχνουν και την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε ως Περιφέρεια. Η οικονομική κρίση που ζούμε αυτή την περίοδο ως χώρα έχει δυο όψεις: Η μία όψη είναι η μεμψιμοιρία, η γκρίνια και φόβος ότι έρχονται τα χειρότερα και η άλλη όψη είναι η αισιοδοξία, και η ελπίδα ότι σε κάθε κρίση υπάρχει δυνατότητα αξιοποίησης νέων ευκαιριών. Η συμμετοχή της Περιφέρειάς μας σε αυτή την συνάντηση μας δείχνει το δεύτερο δρόμο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες, τη συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας με τις Περιφέρειες της Ευρώπης που έχουν καταφέρει και έχουν ανοίξει νέους δρόμους και να επενδύσουμε στην εξωστρέφεια.
Τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα είναι μια πολύ καλή βάση για να προχωρήσουμε μπροστά. Το μέλλον μας είναι η Ευρώπη και προς τα εκεί πρέπει να στραφούμε. Όχι ως ζητιάνοι που επαιτούν για τη δόση τους αλλά ως ισάξιοι εταίροι που με μεθοδικότητα και πολύ δουλειά μπορούν να κάνουν θαύματα».