Αντώνης Λουβερδής: Θηναίας, το «αναπτυξιακό ανάγνωσμα»...
Η χωροταξική αναδιάταξη και η σύσταση του νέου Δήμου Αργοστολίου, δημιουργεί νέα δεδομένα...
Η χωροταξική αναδιάταξη και η σύσταση του νέου Δήμου Αργοστολίου, δημιουργεί νέα δεδομένα και αναδεικνύει νέες προκλήσεις για τον τόπο μας. Όλοι όσοι πιστεύουμε στην ανάταξη της φθίνουσας πορείας των χωριών που απαρτίζουν την γεωγραφική Θηνιά (Ζόλα - Αγκώνας - Νύφι - Πετρικάτα - Καρδακάτα - Ρίζα - Κοντογουράτα) οφείλουμε να καταθέσουμε τις θέσεις μας για το πώς κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
Την προσεχή διετία αναμένεται να συσταθεί επιτροπή για την χωροταξική ανασυγκρότηση των Δήμων της χώρας. Προσωπική μου άποψη -όπως επανειλημμένα έχω υποστηρίξει- είναι ότι σε αυτή την επιτροπή θα ΠΡΕΠΕΙ να προτάξουμε τη ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ της Θηνιάς (Ζόλα, Αγκώνας, Νύφι, Πετρικάτα, Καρδακάτα, Ρίζα, Κοντογουράτα) σε ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ του δήμου Αργοστολίου. Με αυτή την άποψη ευθυγραμμίζεται ο υποψήφιος Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος.
Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα έχουμε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε στοχευμένες αναπτυξιακές δράσεις στα χωριά μας. Πιο συγκεκριμένα:
● Άμεση διεκδίκηση των οικονομικών και αντισταθμιστικών οφελών που προκύπτουν από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων και του ΧΥΤΥ στην περιοχή μας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί από την παρούσα δημοτική Αρχή, υπονομεύοντας με αυτό τον τρόπο την προοπτική για ισόρροπη ανάπτυξη.
● Άμεση μελέτη του λιμανιού της ΑΓΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ και του δρόμου της παραλίας μέχρι την ΠΛΑΤΙΑ ΑΜΜΟ.
● Αξιοποίηση της παραλίας ΒΟΥΤΙ και δημιουργία ομαλής πρόσβασης στη σπηλιά όπου βρίσκεται ο παλαιός ιερός ναός του ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ.
● Προώθηση δυνατοτήτων τουριστικής περιήγησης από θαλάσσης με δραστηριοποίηση των επαγγελματιών αλιέων της περιοχής μας στις παραλίες ΚΑΜΑΡΙ, ΦΤΕΡΗ, ΑΜΙΔΙ, ΓΙΑΝΝΙΣΚΑΡΙ κ.α.
● Ανάδειξη της παραλίας του ΣΩΤΗΡΑ με παράλληλη προσπάθεια επισκευής του ιστορικού του λιμανιού και προσβασιμότητα στην παραλία του ΚΟΥΜΑΡΙΑ.
● Ανάδειξη των περιπατητικών διαδρομών στον πανέμορφο ορεινό όγκο των χωριών μας, όπως είναι το «Μονοπάτι του Ανέμου» στον ΑΓΚΩΝΑ, το «Μονοπάτι της Φτέρης» στα ΖΟΛΑ και η διαδρομή που συνδέει τα τρία πολύ καλά διατηρημένα και μοναδικά πηγάδια με αναβαθμούς στο ΝΥΦΙ κ.α.
● Ανάδειξη του μετώπου του κόλπου ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ - ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ (στο τμήμα που ανήκει διοικητικά στον δήμο Αργοστολίου) και του υδροβιότοπου στο ΛΙΒΑΔΙ.
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι τα χωριά μας βρίσκονται γεωγραφικά στο κέντρο του νησιού, δίνοντας στον επισκέπτη εύκολη δυνατότητα προσβάσεως στις ομορφιές των όμορων δήμων, γεγονός που τα καθιστά κατάλληλα για ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων. Στο σημείο αυτό θεωρώ απαραίτητο να σταθώ σε ένα μεγάλο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχής μας. Αναφέρομαι στο τεράστιο ζήτημα της έλλειψης αρδευτικών πόρων. Πιστεύω ακράδαντα πώς ο μόνος τρόπος επίλυσης του αρδευτικού προβλήματος του τόπου μας είναι η κατασκευή ΥΔΡΟΜΑΣΤΕΥΣΗΣ σε συνεργασία με την Περιφέρεια, στις περιοχές από τον ΑΓΙΟ ΣΩΣΤΗ μέχρι τις ΚΑΡΑΒΗΧΕΣ, την ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ και τους ΜΗΝΑΔΕΣ. Ένα μεγάλο έργο σαν και αυτό θα δημιουργήσει οργανωμένες, παραγωγικές, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αποφέροντας ταυτόχρονα νέες θέσεις απασχόλησης. Επιπλέον, μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει την προοπτική αξιοποίησης των κάμπων στις περιοχές των ΠΕΤΡΙΚΑΤΩΝ, ΚΑΡΔΑΚΑΤΩΝ, ΝΥΦΙΟΥ και ΑΓΚΩΝΑ για αγροτοτουριστικές επιχειρηματικές δράσεις.
Είναι εξίσου σημαντικό να επισημάνω ότι η περιοχή μας είναι βάσει του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου (Π.Χ.Π.) πρώτη σε εκτάσεις και άρα ιδανική για την ανάπτυξη κτηνοτροφικών πάρκων, τα οποία με τις νέες μορφές «επιχειρείν» θα βοηθήσουν τους ήδη υπάρχοντες, αλλά και νέους κτηνοτρόφους. Άλλωστε, η μορφολογία του εδάφους και οι κλιματικές συνθήκες προσφέρονται για αειφόρο ανάπτυξη και ήπιες μορφές επιχειρηματικότητας. Είναι αναγκαίο να αναδείξουμε έτι περαιτέρω τα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα μας όπως είναι τα αμνοερίφια, τα βοοειδή, τα τυροκομικά είδη, το θυμαρίσιο μέλι και το κρασί.
Ταυτόχρονα με τα παραπάνω θεωρώ ότι πρέπει να στοχεύσουμε στην ποιοτική αναβάθμιση του τόπου μέσα από τη στήριξη των δράσεων των πολιτιστικών συλλόγων, την ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών και την εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνω τη συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων των χωριών μας για τη δημιουργία Πνευματικού Λαογραφικού Κέντρου με σκοπό την καταγραφή και την ανάδειξη της ιστορικής πορείας της Θηνιάς. Σε αυτό το εγχείρημα θα μπορούσαν να συμβάλλουν οι επαγγελματίες του τουρισμού της περιοχής μας. Για τη στέγαση μιας τέτοιας προσπάθειας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα σχολεία που είναι στην αρμοδιότητα του δήμου ή ακόμη και το κλειστό Ιατρείο στα ΠΕΤΡΙΚΑΤΑ που σήμερα «ρημάζει».
Αυτές είναι οι δράσεις που θα πρέπει να σχεδιάσουμε σε βάθος τετραετίας ώστε να πετύχουμε όλα όσα αγαπάμε για τον τόπο μας και τα παιδιά μας.
Γιατί οι νέοι παραμένουν στον τόπο τους όταν αποκτούν σε αυτόν βιοποριστικό εισόδημα. Όταν μπορούν να σχεδιάζουν και να κάνουν όνειρα για τη ζωή τους, βασιζόμενοι σε στέρεες βάσεις, ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ.
Αντώνης Λουβερδής
Καρδακάτα Θηναίας
Υ.Γ. Για τα υπόλοιπα χωριά του δήμου Αργοστολίου θα επανέλθω σε επόμενο άρθρο μου.