Γιώργος Έρτσος: Μερικές σκέψεις για τον πρωτογενή τομέα στο Ληξούρι και την Παλική
Φίλες και φίλοι .
Βρισκόμαστε στα μέσα της προεκλογικής περιόδου και βαδίζουμε προς την τελική ευθεία.
Το τελευταίο διάστημα διάφοροι συνδυασμοί που διεκδικούν το νεοσύστατο Δήμο Ληξουρίου, υπόσχονται τα πάντα. Από τα πιο εφικτά, μέχρι και τα πιο τρελά. Απώτερος σκοπός φυσικά είναι απλά να εντυπωσιάσουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν την διοίκηση του Δήμου.
Κανείς μα κανείς από αυτούς όμως, δεν ασχολείται με σχεδιασμό για την επόμενη μέρα για ένα από τα σημαντικότερα θέματα του τόπου μας, αν όχι το σημαντικότερο, που είναι ο πρωτογενής τομέας.
Η σχέση του πρωτογενή τομέα με την τοπική ανάπτυξη είναι διαχρονική και αλληλένδετη . Οι εμπλεκόμενοι στον πρωτογενή τομέα εκτός του ότι παράγουν τοπικά προϊόντα, συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία και μέσα από την ποιότητα και την ταυτότητά τους, δημιουργούν προστιθέμενη αξία, ιστορία και παράδοση στον τόπο μας. Παράλληλα, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών τοπικά αν συνδεθεί με άλλους τομείς της οικονομίας μας όπως π.χ. ο τουρισμός.
Τον πρωτογενή τομέα σήμερα πρέπει να τον δούμε, μέσα από συνεργασίες του με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή όταν τυποποιηθεί και επεξεργαστεί σε μικρές βιοτεχνικές μονάδες (εν προκειμένω εντός της γεωγραφικής έκτασης του Δήμου Ληξουρίου), μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες ευρύτερης ανάπτυξης, να μειώσουν την ανεργία και να συμβάλλουν σε μικρή έστω αύξηση του πληθυσμού. Θα καταγράφουν έτσι πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη για την τοπική μας οικονομία.
Η οικονομική κρίση στη χώρα μας συνέβαλε ώστε μια μερίδα της κοινωνίας να ξαναδεί την ιεράρχηση των παραγωγικών τομέων, και ιδιαίτερα τον πρωτογενή, με άλλο μάτι και ειδικά στις μικρές-τοπικές κοινωνίες όπως και η δίκη μας ,του Δήμου Ληξουρίου.
Η νέα Δημοτική αρχή του τόπου μας πρέπει είναι «συμμέτοχος» και αρωγός στην κατεύθυνση αυτή. Η Δημοτική αρχή του τόπου μας θα πρέπει να συνεισφέρει με όποιο τρόπο μπορέσει στην ίδρυση ενός κέντρου βοήθειας προς τους εμπλεκόμενους με τον πρωτογενή τομέα, αγρότες , κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους ,αλιείς ,τυποποιητές κ.α. Αυτό το κέντρο μπορεί να ονομαστεί Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης που θα είναι επιφορτισμένο με κάθε τι που έχει να κάνει με την ενίσχυση της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας στην περιοχή ευθύνης του Δήμου Ληξουρίου. Προϋπόθεση γι΄αυτό είναι να απασχολεί μόνιμο Γεωπόνο και ενδεχομένως και στοιχειώδες βοηθητικό προσωπικό. Μερικές βασικές του αρμοδιότητες μπορεί να είναι :
1)Έρευνα, μελέτη και μέριμνα για την ανάπτυξη, προστασία και παρακολούθηση της φυτικής και ζωικής παραγωγής του τόπου μας, σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα και ιδιώτες φορείς.
2)Συνεργασία με Ιδρύματα έρευνας της αγροτικής και ζωικής παραγωγής, ώστε να ενημερώνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους για τις βελτιωμένες μεθόδους παραγωγής ,όπως και τους τρόπους, μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων -γνώσεων , ημερίδων, χρηματοδοτικών προγραμμάτων (δημοσίων επενδύσεων, Ευρωπαϊκών κ.α.).
3) Συνεργασία με τη διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου μας για την εκτέλεση μελετών και έργων τεχνικής υποδομής,
- • δρόμοι προσβασιμότητας, έργα βελτίωσης βοσκοτόπων, κατασκευή και λειτουργία αλιευτικού καταφυγίου π.χ. στην Κουνόπετρα και Αθέρα, υποδομές για αλιευτικά σκάφη στο λιμάνι στα Λεγατάτα κ.α.
- • Κατασκευή φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών για την εκμετάλλευση των επιφανειακών νερών για ύδρευση και άρδευση Π.χ. να υλοποιηθεί ο παλαιότερος σχεδιασμός για τα φράγματα της Κατωγής, του λιχνιά κ.α.
4)Σεμινάρια και ημερίδες ειδικά για αμπελοκαλλιέργεια και έλαιοκαλλιέργεια με όλα τα θέματα που αφορούν την φύτευση, προστασία, συλλογή παραγωγής και τυποποίηση των προϊόντων τους.
Ενημέρωση και τεχνική βοήθεια για των εκσυγχρονισμό των ελαιοτριβείων και κτηνοτροφικών μονάδων της περιοχής μας. Συμβολή στην προσπάθεια ίδρυσης τράπεζας σπόρων με απώτερο σκοπό την διατήρηση της τοπικής ποικιλίας σπόρων όπως ντομάτας, πεπόνι ,καρπούζι κ.α.
5)Συμβολή στον εκσυγχρονισμό των Δημοτικών σφαγείων προκειμένου να λειτουργήσουν επιτέλους με σύγχρονες προδιαγραφές, προκειμένου να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι.
6) Μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα (περισυλλογή ,δημιουργία και λειτουργία καταφύγιου κ.λ.π)
7)Συνεργασία με άλλους δημόσιους η περιφερειακούς οργανισμούς ώστε να συνδεθεί η παραγωγή κρασιού, με τον σύγχρονο τρόπο ζωής των κατοίκων των μεγάλων πόλεων που ανακαλύπτουν την αγροτική ζωή και τη φύση σε συνδυασμό με την τοπική γαστρονομία.
Είναι αλήθεια, ότι γενικά τα καθεστώτα προϊόντων ονομασίας προέλευσης ΠΟΠ δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν για τους εγχώριους μικρομεσαίους παραγωγούς κατώτερες εγγυημένες τιμές και προστασία τους από τη δράση των μονοπωλίων του χώρου, αλλά και από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων. Επιπλέον οι αλλαγές που επιχειρούνται τελευταία, θα τους επιφέρουν ακόμη πιο ισχυρό πλήγμα ( προσπάθεια της ευρωπαϊκής επιτροπής να καταργήσει τους όποιους περιορισμούς υπάρχουν στον τόπο εμφιάλωσης των αλκοολούχων ποτών). Ωστόσο η περιοχή μας έχει ήδη τρία πολύ αξιόλογα οινοποιεία με ποικιλίες ΠΟΠ που με μικρές παρεμβάσεις μπορεί να εξασφαλίσουν τα συμφέροντα μικροοινοποιών και παραγωγών και να καταστήσουν την περιοχή μας ελκυστικό προορισμό των ταξιδιωτών του κρασιού .
Επίσης μπορεί να γίνεται σε ετήσια βάση Φεστιβάλ γαστρονομίας και έκθεση αγροτικών-παραδοσιακών προϊόντων που παράγει ο τόπος μας.
Φίλοι και φίλες. Αυτά και άλλα πολλά που μπορούν να γίνουν- μπορούν να αποτελέσουν την αρχή, για να πάρουν ανάσα οι μικροί παραγωγοί και οι μικρές μονάδες τυποποίησης στον πρωτογενή τομέα.
Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης διεκδικούμε όσα μας ανήκουν.
Έρτσος Γιώργος
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Ληξουρίου με το συνδυασμό Λαϊκή Συσπείρωση .