Συνάντηση Κράτσα - Μονιά - Τι συζητήθηκε
Το Δελτίο Τυπου της ΠΙΝ για τη συνάντηση
Επίσκεψη στο Δημαρχείο της Σάμης πραγματοποίησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου όπου συνάντησε τον Δήμαρχο Σάμης κ. Γεράσιμο Μονιά – Νέτη από τον οποίο ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν στις αναγκαίες παρεμβάσεις σε υποδομές στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας αλλά και εν γένει για την συνεργασία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τον Δήμο Σάμης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Κατερίνα Μοθωναίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαος Ρασσιάς, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Αντώνης Καλλιβωκας καθως και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Ο Αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τραυλός ήταν απών λόγω προληπτικής καραντίνας.
Η Περιφερειάρχης αντάλλαξε απόψεις αναφορικά με τα υπό ένταξη στο ΕΣΠΑ έργα του Δήμου Σάμης, τις προτάσεις οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα και οι οποίες θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά την Πυλαρο η οποία σε πολλές περιοχές υποφέρει από ακραία καιρικά φαινόμενα με επιπτώσεις στην ασφάλεια και την περιουσία των πολιτών αλλά και σε δημόσια περιουσία, όπως και στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον.
Η Περιφερειάρχης ζήτησε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας να καταρτιστεί αναλυτικό σχέδιο δράσης με τις άμεσες και έμμεσες παρεμβάσεις και ακολούθως να διαμορφωθεί μνημόνιο συνεργασίας με τον Δήμο Σάμης για την εφαρμογή του σχεδίου στην Αγία Ευφημία και σε άλλες ευάλωτες περιοχές. Τόνισε ότι η Πύλαρος αποτελεί την πιο κρίσιμη περιοχή της Περιφέρειας.
Διαπιστώθηκε η ανάγκη για τον καθαρισμό των ρεμάτων στα Πουλάτα και τον Καραβόμυλο και στον ποταμό της Σάμης ο οποίος αντιμετωπίζει υπερχείλιση με πλημμύρες στη γύρω περιοχή και ο οποίος έχει να καθαριστεί 12 και πλέον χρόνια και του οποίου η μελέτη του 1988 ουδέποτε υλοποιήθηκε, ούτε επικαιροποιήθηκε.
Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκαν, επίσης, οι αναγκαίες παρεμβάσεις για έργα οδοποιίας στον άξονα Αγία Ευφημίας – Καραβόμυλος, οι πόροι που απαιτούνται για κοινοτική οδοποιία λόγω του παλαιωμένου οδικού δικτύου, η ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης των σχολείων, ο εξηλεκτρισμός κτηνοτροφικών μονάδων, η υποβολή της μελέτης για την είσοδο της Σάμης και το τεράστιο πρόβλημα της αντικατάστασης των αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης αλλά και του αμιάντου σε οικίες από τον οποίο έχουν κατασκευαστεί και υφίστανται ακόμα και σήμερα οι στέγες 160 οικιών.