Παντελής Αμούργης: Μια επιστημονική κόντρα που μόλις άρχισε;
Καμία συμβολή των αιολικών πάρκων στις καταστροφές της Αγίας Ευφημίας στην Κεφαλονιά από τον Ιανό δείχνει νέα μελέτη του Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμη Λέκκα. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις κρίνονται καθοριστικές σε ό,τι αφορά την αποκοπή των ρευμάτων και την έντονη αστικοποίηση κατά μήκος των εκβολών, εκεί όπου άλλωστε παρατηρούνται και τα μεγαλύτερα προβλήματα από τα πλημμυρικά φαινόμενα, σύμφωνα με την ανωτέρω μελέτη.
Από την άλλη, ο Άκης Τσελέντης επιμένει στην επιστημονική του άποψη ότι μεγάλο κομμάτι της ευθύνης ανήκει σαφώς στα αιολικά πάρκα, τα οποία χωρίς να έχουν σεβαστεί τις περιβαλλοντικές μελέτες έχουν διαβρώσει το έδαφος σε τέτοιο σημείο, ώστε να μην υπάρχει κάποιο σοβαρό εμπόδιο στο διάβα των υδάτινων απορροών.
Η υπερβόσκηση και η αυθαίρετη δόμηση αποτελούν σημαντικούς συντελεστές του πλημμυρικού προβλήματος, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα. Ως απάντηση έρχεται η ελαφρώς χιουμοριστική άποψη του κ. Τσελέντη αλλά απολύτως αληθινή κατά την οποία στην Πύλαρο τα ζώα βοσκούν από την εποχή του Ομήρου και κανένα αυθαίρετο σπίτι δεν υπάρχει στη διαδρομή των υδάτων. Ακόμα και η καταστροφή της γέφυρας του Χειμωνικού (που δεν συντηρήθηκε ποτέ και λόγω της κατασκευής της είχε υποστεί και φθορές από τους σεισμούς) και η διάβαση στο Μαρδάρι ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης μεταφοράς νερού και φερτών υλών από τις παρεμβάσεις στην οικοδόμηση στο Αιολικό πάρκο στο Ημεροβίγλι.
Πλέον, βλέπουμε ότι πρόκειται για μία σύγκρουση μεγατόνων από τους δύο επιστήμονες, οι οποίοι αποκλίνουν πλήρως όσον αφορά τα γενεσιουργά γεγονότα των πλημμυρικών φαινομένων. Το γιατί ή το ποιοι λόγοι βρίσκονται πίσω από την επιστημονική αυτή διαφωνία ή την εμμονή ορισμένων ειδικών να μη βλέπουν το αυτονόητο, αργά ή γρήγορα θα φανεί. Το σημαντικότερο, όμως, όλων είναι ότι ο κόσμος όλος διψά για την αλήθεια. Ο λαός της Σάμης δεν μπορεί να εξακολουθεί να ανέχεται το παιχνίδι του «μάντεψε ποιος φταίει» και σίγουρα δεν μπορεί κανείς να κάνει αγωγή στα πρόβατα που τρώνε δυο σπιθαμές χορτάρι.
Πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε, να εντοπιστούν οι πραγματικές αιτίες και αν υπάρχουν ένοχοι να τους καταλογιστεί το αντίστοιχο κόστος από τη ζημία που έχουν υποστεί δεκάδες συνδημότες μας. Τέτοιου είδους προβλήματα θα πρέπει να ακούγονται όσο πιο έντονα γίνεται, προκειμένου οι κάτοικοι του δήμου μας αλλά και του νησιού να ζουν επιτέλους μια καθημερινότητα που τους αξίζει.
Παντελής Αμούργης,
Δημ. σύμβουλος δήμου Σάμης,
Επικεφαλής ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ