Ο γ.γ. Δήμου Αργοστολίου Νίκος Φραντζής στον Inkefalonia 103,9 για ζητήματα της επικαιρότητας

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2021 14:26

Ο γ.γ. Δήμου Αργοστολίου Νίκος Φραντζής στον Inkefalonia 103,9 για ζητήματα της επικαιρότητας

Στην εκπομπή “Μέρα Μεσημέρι” στον Inkefalonia 103,9 καί στον Γιώργο Χαλαβαζή μίλησε ο Γ.Γ του Δήμου Αργοστολίου Νίκος Φραντζής .

Μάρτιος 2021,η θέσπιση έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας ανά πεδίο δραστηριότητας και επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσης ξιφουλκεί κατά της κανονικότητας,
ο φόρτος της αξιολόγησης των προβλημάτων που προκύπτουν από την πανδημία τεράστιος,
η διασφάλιση της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου προς όφελος των πολιτών της τοπικής κοινωνίας, ηθική υποχρέωση.

Για τα παραπάνω ,αλλά και για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας του στον Δήμο Αργοστολίου μίλησε ο κ. Νίκος Φραντζής.

'Όσον αφορά την διαχείριση της Πανδημίας απο την Δημοτική Αρχή,ο κ. Φραντζής,ανέφερε ότι είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος για την οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου,η Δημοτική Αρχή ακολούθησε κατά γράμμα ότι οι οδηγίες απαιτούσαν δίνοντας έμφαση στην ουσία του πράγματος.

“Βγάλαμε πρωτόκολλο διαχείρισης της πανδημίας σε ενδεχόμενο κρούσμα μέσα στον Δήμο και ήμασταν από τους πρώτους και τους λίγους Δήμους πανελλαδικά που το επιχείρησαν.
Όταν μας προέκυψαν δύο κρούσματα τα αντιμετωπίσαμε αμέσως αποτελεσματικά και εκ του αποτελέσματος δικαιώνεται αυτή η ενέργεια. Δεν υπήρχε καμία διασπορά.

Ο δεύτερος άξονας στο οποίο δώσαμε ιδιαίτερη βαρύτητα ήταν τα σχολεία.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Τσιλιμιδός οργάνωσε με τον καλύτερο τρόπο την λειτουργία τους.

Όσον αφορά ευρύτερα την κοινωνία,έχουν αρχίσει να γίνονται rapid test σε δημόσιους χώρους και αυτό θα επεκταθεί τις επόμενες ημέρες.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι η πανδημία στην Κεφαλονιά και στον Δήμο Αργοστολίου είναι σε ελεγχόμενη κατάσταση.

Πάμε καλά, αρκεί να προσέχουμε. Χρειάζεται ψυχραιμία, υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων”.

Ερωτηθείς για το “Μουσείο Σκλάβου”,αφού ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά τα αδέλφια του παγκοσμίου φήμης γλύπτη για την πραγματικά μεγάλη δωρεά που ενεχείρησαν στον Δήμο Αργοστολίου,εξιστόρησε τα γεγονότα .

“Πήραμε την πρωτοβουλία ως Δήμος ,προσεγγίσαμε την οικογένεια προ ενός έτους,είχα την τιμή και την τύχη να αναλάβω την επικοινωνία μαζί τους,αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα,ήδη τα έργα βρίσκονται στην Κεφαλονιά, η ψυχή του καλλιτέχνη επέστρεψε στην πατρίδα του και είμαστε στην επόμενη σημαντική φάση.

Εντός της εβδομάδας θα υποβληθεί η πρόταση σε μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης,έχουν γίνει ήδη οι σχετικές και απαραίτητες επαφές με ενέργειες του Βουλευτή κ. Καππάτου, του Δημάρχου κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου και άλλων που βλέπουν με πολύ θετικό τρόπο αυτή την πρωτοβουλία και νομίζω ότι το εμβληματικό κτήριο της πρώην Τράπεζας της Ελλάδος στο κέντρο της πόλης του Αργοστολίου,σύντομα θα έχουμε την χαρά να ανακοινώσουμε ότι εντάσσεται και θα φιλοξενήσει το “Μουσείο Γεράσιμος Σκλάβος”,όπως η οικογένεια απαιτεί.

Ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα σύγχρονο μουσείο ,το οποίο θα έχει αναφορά τον γλύπτη και το έργο του,αλλά θα είναι και ένας χώρος που θα δίνει την δυνατότητα μελέτης του 'έργου του απο επιστημονικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ένας χώρος δημιουργίας ,ένας χώρος πολιτισμού και ανάδειξης ενός έργου που είναι άγνωστο στην χώρα,αλλά παγκοσμίως γνωστό.

Ένας χώρος αντάξιος της πάλαι ποτέ ένδοξης πολιτισμικής μας παράδοσης.

Έχοντας την εικόνα του πως θα διαμορφωθεί,είμαι σίγουρος ότι και το λειτουργικό του κόστος θα υπερκαλύπτεται απο την μεγάλη επισκεψιμότητα του.

Στο κέντρο του Αργοστολίου, με το “Μουσείο Γεράσιμου Σκλάβου”,το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο δρομολογείται και το Θέατρο,θα δημιουργηθεί,ένας άξονας ο οποίος θα προσδώσει στην πόλη πολιτισμική και περιβαλλοντική αξία.

Ευχόμαστε αυτό το έργο το οποίο είναι μια συλλογική προσπάθεια, να ολοκληρωθεί με την σημερινή Δημοτική Αρχή,αλλά ανεξάρτητα από αυτό,θα πρέπει όλοι να το αγκαλιάσουν και να είναι έξω από οποιαδήποτε αντιπαράθεση”.

Για την αναβάθμιση και αξιοποίηση του αγκυροβολίου τουριστικών σκαφών της “Αγίας Πελαγίας”, ο κ. Φραντζής είπε ότι γι αυτόν αποτελεί προσωπικό καημό απο την στιγμή που εντάχθηκε το 2006 στο Γ ΚΠΣ,επι θητείας του ως δημάρχου Λειβαθούς, άρχισε να εκτελείται το 2007 επι θητείας του κ. Θεόφιλου Μιχαλάτου,το 2009 το έργο ολοκληρώθηκε και απο το 2010 έως σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί.

“Το συγκεκριμένο αγκυροβόλιο πέραν των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τουρισμό,θα αναβαθμίσει την ίδια την περιοχή με την έννοια ότι ένα τέτοιο αγκυροβόλιο προσελκύει και επενδυτές μονάδων υψηλών προδιαγραφών με ότι αυτό σημαίνει για την προσέλκυση του “καλού' τουρίστα.

Έχει όλες εκείνες τις προδιαγραφές,για να λειτουργήσει και να αποδώσει τα μέγιστα.

Το αγκυροβόλιο της Αγίας Πελαγίας ανήκε στο Υπουργείο Τουρισμού στο Ανάπτυξης τότε και το 2003 παραχωρήθηκε με ειδική διάταξη στον Δήμο Λειβαθούς, στην συνέχεια στον Δήμο Κεφαλονιάς και σήμερα στον Δήμο Αργοστολίου.

Είναι πλέον στην χρήση του Δήμου και ο Δήμος πληρώνει στο Υπουργείο Τουρισμού ετήσιο μίσθωμα”.

Στο εύλογο ερώτημα ,γιατί δεν το “δουλεύει” ο Δήμος,παρέθεσε ως απάντηση τα εξής:

“Στην πάροδο του χρόνου έχει υποστεί φθορές και έχει μείνει ένα τμήμα του ανολοκλήρωτο.
Στο ανολοκλήρωτο τμήμα απαιτείται απο το master plan του λιμένα να τοποθετηθεί πλωτή εξέδρα ,το κόστος της οποίας ανέρχεται σε 130-150.000 ευρώ,μαζί με τα έργα αναβάθμισης που επιβάλλεται να γίνουν για να γίνει λειτουργικό,το επενδυτικό κόστος υπολογίσθηκε περί τις 200.000 ευρώ.

Ο Δήμος δεν είχε την δυνατότητα να το εντάξει σε άλλο πρόγραμμα ,γιατί ήδη είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα,και απο τα 'έσοδά του δεν είχε την δυνατότητα να διαθέσει αυτό το ποσό.

Αλλοίμονο δε στον Δήμο που θα επιχειρήσει το 2021,να κάνει τον επιχειρηματία.

Η τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να δημιουργεί υποδομές και απο κει και πέρα η σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα να είναι διαφανής και υγιής για να φέρει αποτέλεσμα.

Έτσι λοιπόν είμαστε στην διαδικασία προκήρυξης εντός των ημερών για την εκδήλωση ενδιαφέροντος ιδιώτη επενδυτή.

Υπάρχει ενδιαφέρον και θέλω να πιστεύω ότι πολύ γρήγορα το αγκυροβόλιο θα αναβαθμιστεί.

Έχει δημιουργηθεί ένα θέμα με τους αλιείς της περιοχής,αλλά νομίζω ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Θα πρέπει να τονιστεί όμως ότι το αγκυροβόλιο είναι τουριστικό και θα πρέπει να λειτουργήσει ως τουριστικό.

Λόγω της εγκατάλειψης που υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργήθηκε 'ένα θέμα που είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Κάποιοι επαγγελματίες αλιείς, κυρίως της περιοχής της Λειβαθούς, βρήκαν την ευκαιρία και καλά έκαναν, αφού δεν υπήρχε άλλος χώρος και χρησιμοποιούν τον χώρο για τα αλιευτικά τους σκάφη.

Είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω,ότι το 2006 και το 2007,είχε γίνει πρόταση και είχε γίνει και μελέτη, επί των ημερών μου ως Δήμαρχος Λειβαθούς να γίνει αλιευτικό αγκυροβόλιο στον Κλιματσιά στα Σπαρτιά,όμως το έργο δεν προχώρησε γιατί το μισό χωριό το ήθελε και το άλλο μισό όχι.

Σήμερα όμως και αυτό το θέμα μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Υπάρχει τρόπος και διέξοδος - ο Δήμαρχος το έχει εκφράσει ήδη στους επαγγελματίες αλιείς- να μην φύγουν οι αλιείς από εκεί ,αλλά και να μην αλλάξουμε την φυσιογνωμία του αγκυροβολίου για να έχει την πρέπουσα λειτουργικότητα.

Ακολουθεί το ηχητικό της συνέντευξης

{https://soundcloud.com/user-46829938/frantzis-inkefalonia-1039}

 




336 X 280

16122257999808197650 2

 

 

00 inkefalonia general ad 300X250