Ο Guardian για τον Κασσελάκη: Ένας outsider που θέλει να ξαναδώσει ζωή στην ελληνική Αριστερά
«Ο 35χρονος επιχειρηματίας ήρθε από το πουθενά και κέρδισε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο των εκλογών για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ» γράφει η βρετανική εφημερίδα για τον Στέφανο Κασσελάκη.
Αφιέρωμα στον Στέφανο Κασσελάκη φιλοξενεί σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση του The Guardian, αποκαλώντας τον το «πολιτικό αουτσάιντερ» που «ελπίζει να αναστηλώσει την ελληνική Αριστερά».
Το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας ξεκινάει σκιαγραφώντας το προφίλ του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέροντας ότι είναι πλούσιος, όμορφος, ανοιχτά ομοφυλόφιλος, πρώην έμπορος της Goldman Sachs και εφοπλιστής.
Πριν από τέσσερις εβδομάδες λίγοι στην Αθήνα είχαν ακούσει για τον Στέφανο Κασελάκη. Όπως όμως έδειξε ο Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, ένας μήνας είναι πολύς καιρός στην πολιτική.
Από τότε που ανακοίνωσε απροσδόκητα την υποψηφιότητά του στην κούρσα για να ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ο 35χρονος outsider φώτισε την πολιτική σκηνή της χώρας με τρόπους που λίγοι θα μπορούσαν να φανταστούν. Αυτό που μπορεί κάποτε να φαινόταν παράξενο –ένας Αμερικανός επιχειρηματίας που διεκδικεί την ηγεσία της ριζοσπαστικής δύναμης– φαίνεται ξαφνικά πολύ ρεαλιστικό.
Θα καταφέρει να κερδίσει ο Κασσελάκης την Αχτσιόγλου;
Πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο της Κυριακής, πολλοί αναρωτιούνται εάν ο Κασελάκης, ο οποίος κέρδισε περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε από τους συνυποψήφιούς του στον πρώτο γύρο την περασμένη εβδομάδα, μπορεί τώρα να κάνει το αδιανόητο και να κερδίσει την Έφη Αχτσιόγλου, την επιτυχημένη πρώην υπουργό Εργασίας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εάν το κάνει, θα είναι, λέει ο Κασσελάκης, ένα πρώτο βήμα προς την ήττα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τα καλύτερα αγγλικά του και τις γνώσεις του στα οικονομικά και τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα αμερικανικού τύπου πάρτι «μεγάλης σκηνής».
Στον πρώτο γύρο, ο επιχειρηματίας κέρδισε 45% έναντι 36% που εξασφάλισε η Αχτσιόγλου – διαφορά 12.864 ψήφων.
Μετά την εμφάνιση του αριστερού φοιτητή ακτιβιστή που έγινε πολιτικός, του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατέλαβε την Ευρώπη με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της Ελλάδας, ένας εκλογικός υποψήφιος δεν ευθυγράμμισε εκ νέου τον αστερισμό των Ελλήνων πολιτικών αστέρων.
Όμως, ο Τσίπρας, ο οποίος παραιτήθηκε για να επιτρέψει σε έναν νέο ηγέτη να επιβλέπει τη «βαθιά ανανέωση» του κόμματος μετά τη συντριβή του σε διπλές γενικές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο, είχε προέλθει από τον κομματικό σωλήνα.
Ο Κασελάκης, αντίθετα, δεν είναι καν βουλευτής.
«Ένα σύντομο διάλειμμα»
Σε ένα άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, ο επιχειρηματίας, ο οποίος μετακόμισε στη Μασαχουσέτη ως έφηβος, χαρακτήρισε την απόφασή του να ασχοληθεί με την ελληνική πολιτική «ένα σύντομο διάλειμμα μεταξύ δύο κεφαλαίων στην επιχειρηματική μου καριέρα». Το διάλειμμά του ήρθε όταν ο Τσίπρας του έδωσε την τιμητική θέση να είναι ομογενής υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ευτυχώς, δεδομένης της φύσης της επιχείρησής μου στη ναυτιλία τα τελευταία έξι χρόνια, μπόρεσα να επανασυνδεθώ με την Ελλάδα… και μπόρεσα να διαμορφώσω τις δικές μου απόψεις για τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα», έγραψε. «Αν η πρόθεση είναι να κυβερνήσει ξανά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει απλώς να αντιγράψει τη φόρμουλα των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό [και] να αγκαλιάσει κατηγορηματικά και το πολιτικό κέντρο».
Μεταξύ των προτεραιοτήτων πολιτικής που πρότεινε ο επιχειρηματίας ήταν οι «δραστικές» φορολογικές ελαφρύνσεις για τους υπαλλήλους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ο διαχωρισμός εκκλησίας και κράτους, οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις, η ιθαγένεια για τα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα και η νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Αλλά η αποτυχία του να παράγει ένα λεπτομερές πρόγραμμα έχει επικριθεί ως ενδεικτική μιας προσέγγισης τόσο αδιαφανούς όσο και γενικής.
«Αν κερδίσει, θα είναι μια επιλογή που θα κάνει πιο δύσκολο τον στόχο να εκδιώξει τη δεξιά και θα απομακρύνει τον ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερά», είπε ο Νίκος Φίλης, πρώην υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια της θητείας των αριστερών 2015-19.
Αλλά ο Κασσελάκης, ένας φωνητικός υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων που εμφανίστηκε στην τοπική τηλεόραση με τον Αμερικανό σύντροφό του Tyler McBeth, έχει επικροτηθεί για την νικητήρια προσωπικότητά του και θεωρείται από ορισμένους ως ο διαταράκτης που χρειάζεται για να βάλει το κόμμα σε νέο δρόμο.
Από τους σχεδόν 149.000 που ψήφισαν την περασμένη Κυριακή, σχεδόν 40.000 ήταν νεοεγγραφέντα μέλη, με τη συντριπτική πλειοψηφία να πιστεύεται ότι υποστήριξε τον Κασσελάκη. Αυτή την εβδομάδα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Παππά, συνυποψηφίου που συγκέντρωσε το 9%, δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον Κασσελάκη, του οποίου η ευελιξία με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει απήχηση στους νεότερους ψηφοφόρους.
«Ο κόσμος ήθελε να στείλει ένα μήνυμα»
«Ο κόσμος ήθελε να στείλει ένα μήνυμα [στον πρώτο γύρο]», είπε ο Γιώργος Τσίπρας, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ξάδερφος του πρώην ηγέτη, αναφερόμενος στην αποφασιστική νίκη του Κασσελάκη στον πρώτο γύρο. «Δεν μπορούμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Ο κόσμος θέλει άλλο κόμμα, άλλα πρόσωπα… το κόμμα μπορεί να γίνει πιο επιθετική αντιπολίτευση και να αγκαλιάσει περισσότερο κόσμο [μετακομίζοντας] προς το κέντρο».
Είκοσι πέντε μέρες έχουν περάσει από τότε που ο πολιτικός νεοφερμένος μπήκε στην κούρσα, δηλώνοντας: «Ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε το ελληνικό όνειρο που τόσο χρειαζόμαστε».
Μέχρι την Πέμπτη – όταν υπέπεσε σε λάθος, αναφερόμενος στην τουρκοκρατούμενη βόρεια Κύπρο ως «το βόρειο τμήμα» του νησιού– η εκστρατεία του ήταν άψογη. Το ολίσθημα προκάλεσε αμέσως κατηγορίες για πολιτική αφέλεια. Το πρωί της Παρασκευής ο Κασσελάκης απάντησε, ρίχνοντας την ευθύνη στην κούραση, λέγοντας: «Κατά καιρούς πρέπει να ψάξω για τη σωστή λέξη στα ελληνικά».
Σε ένα κλίμα ανοιχτού πολέμου στον ΣΥΡΙΖΑ –και συζήτησης για διάλυση του κόμματος– μένει να φανεί αν το αποτέλεσμα της Κυριακής θα φέρει τον νεοφερμένο ως πεφταστέρι ή την ενσάρκωση της ανανέωσης στα αριστερά του πολιτικού τοπίου της Ελλάδας.
Με πληροφορίες από The Guardian - ieidiseis.gr