ΟΑΚΑ: Πώς ήρθε το «λουκέτο», τι συμβαίνει με το στέγαστρο Καλατράβα
Για πόσο χρονικό διάστημα αναμένεται να μείνει κλειστό το κεντρικό στάδιο και το ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ - Τι συμβαίνει με το πρόβλημα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα
Δεν υπήρχε περίπτωση να γινόταν οποιαδήποτε εκδήλωση στο ΟΑΚΑ εν γνώσει κάποιου ότι υπήρχε μελέτη που έθετε θέμα ασφάλειας, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μιλώντας σήμερα για το πρόβλημα στο στέγραστρο Καλατράβα, το οποίο οδήγησε στο προσωρινό «λουκέτο»
Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, «η εν λόγω ανακοίνωση βγήκε από την διοίκηση του ΟΑΚΑ και βασίζεται στη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι μία στατική μελέτη από ιδιωτική εταιρεία που βασίζεται σε συγκεκριμένη έρευνα που έκανε η εταιρεία αυτή. Θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη για να διαπιστωθεί αν και εφόσον ισχύουν αυτά τα πορίσματα που έχουν βγει. Την Δευτέρα θα γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό αθλητισμού. Μέχρι να γίνουν οι περαιτέρω έρευνες, το ΟΑΚΑ καλείται να εφαρμόσει όσα αναφέρουν οι ειδικοί. Το κράτος δε μπορεί διαψεύσει ή να αμφισβητήσει μία επιστημονική μελέτη. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να επαναξιολογήσει την κατάσταση για την ασφάλεια των πολιτών».
Μιλώντας στο Mega πρόσθεσε: «δεν έχω τα στοιχεία για να αναλύσω πότε προέκυψε το πρόβλημα, ούτε είμαι καθ’ ύλην αρμόδιος, ωστόσο η κυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία αναβάθμισης του ΟΑΚΑ, του ελέγχου των κτιρίων και στο να βάλει "τάξη" στο κράτος. Δεν πρόκειται να μπει σε αμφισβήτηση η ασφάλεια των πολιτών. Είναι δεδομένο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να έγινε οποιαδήποτε δραστηριότητα και να είχε οποιοσδήποτε σε γνώση του μία μελέτη η οποία να πιστοποιεί ότι δεν είναι ασφαλής η λειτουργία οποιουδήποτε κτιρίου. Το ίδιο έχει γίνει και για άλλα γήπεδα συμπεριλαμβανομένων και αυτών του μπάσκετ για ζητήματα πυρασφάλειας και άλλα».
Σημειώνεται ότι κατόπιν της απόφασης του ΟΑΚΑ, που σε συνεννόηση με τον Γιάννη Βρούτση, ανέστειλε τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν από αυτή την αναγκαία απόφαση.
«Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων», επισήμανε ο κ. Βρούτσης, ο οποίος την προσεχή Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, θα προβεί σε ανακοινώσεις για τις περαιτέρω ενέργειες αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν στη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας.
Τo 2009 παραδόθηκε οριστικά και πλήρως στο ελληνικό Δημόσιο το στέγαστρο Καλατράβα και το 2019 εστάλη επιστολή στον τότε υφυπουργό Αθλητισμού από την κατασκευάστρια εταιρεία, που υπεδείκνυε ακόμη και ποια σημεία έπρεπε να ελεγχθούν.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος, ο οποίος όπως ανέφερε ανέλαβε πρόεδρος του ΟΑΚΑ το 2011-2012 και ήταν πρόεδρος για περίπου 4,5 χρόνια, μίλησε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα στέγαστρα τόσο στο γήπεδο ποδοσφαίρου, όσο και στην «Αγορά» και άλλους χώρους.
«Όταν ανέλαβα την προεδρία του ΟΑΚΑ, ήρθαν οι τεχνικοί και μου είπαν ότι έχει λήξει η σύμβαση ελέγχου του στεγάστρου Καλατράβα», ανέφερε αρχικώς. «Έμπαιναν βίδες στα σίδερα που έπεφταν! Στην στοά Καλατράβα, η γέφυρα στηρίζεται σε μπετά, δεμένα στις άκρες με βίδες. Με τους σεισμούς και με τον αέρα κάποιες βίδες "έκοβαν". Κάποια ημέρα κρέμασε και έμεινε 60 πόντους από το έδαφος, από εκεί που περνούσε ο κόσμος!», είπε ο κ. Γαλακτόπουλος.
Αντίδραση από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός
H ΠΑΕ Παναθηναϊκός εκφράζει τη λύπη της για τις εξελίξεις και το «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ. Παραλλήλα, θέτει ορισμένα καίρια ερωτήματα για την εξέλιξη της έρευνας που οδηγεί σε αυτές τις αποφάσεις.
«Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.
Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…
Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai;
Υ.Γ.2 Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου; Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις.»
Εν αναμονή της δεύτερης μελέτης που θα γίνει για τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα οι “πράσινοι” είναι υποχρεωμένοι να αναζητήσουν νέα έδρα για τα παιχνίδια στο Europa League όπου έχει δηλώσει ως έδρα το ΟΑΚΑ.
Υπάρχει βέβαια η λύση της φυσικής του έδρας, στο “Απόστολος Νικολαΐδης” , εφόσον δώσει όμως έγκριση η UEFA, αλλιώς θα πρέπει να αναζητήσει ως έδρα για τα παιχνίδια με Ρεν (26/10) και Μακάμπι Χάιφα (14/12), αλλά και για τα επόμενα παιχνίδια σε περίπτωση πρόκρισης, κάποιο από τα γήπεδα της Αττικής ή σε άλλη περιοχή.
dikaiologitika.gr