Πολύωρες διακοπές νερού στη Χαλκιδική. Τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό.
Πολύωρες διακοπές νερού στο Πευκοχώρι και άλλες περιοχές της Χαλκιδικής. Τεράστιο πλήγμα στον τουρισμό.
Αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας βρίσκεται η Χαλκιδική και μάλιστα στην αιχμή της τουριστικής σεζόν, γεγονός που αποτελεί βαρύ πλήγμα στον τουρισμό μιας περιοχής που σφύζει από επισκέπτες αυτήν την περίοδο.
Κάθε ημέρα φαντάζει και χειρότερη από την προηγούμενη για τις επιχειρήσεις της περιοχής, τους κατοίκους και τους ταξιδιώτες που την επισκέπτονται, οι οποίοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού κατά τη διάρκεια της μέρας και φέτος το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η καθημερινότητά τους -εν μέσω καύσωνα- σε εξελίσσεται σε μαρτύριο.
Ωστόσο, δεν πρόκειται για κάποιο νέο φαινόμενο. Ανάλογα προβλήματα καταγράφονται κάθε χρόνο στη Χαλκιδική και οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι η περιοχή δεν έχει γνωρίσει κανένα έργο υποδομής εδώ και δεκαετίες.
Η ήδη προβληματική κατάσταση έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω φέτος καθώς οι βροχοπτώσεις ήταν ελάχιστες, ενώ τα περί βλάβης που κατά καιρούς διακινούνται αποτελούν μόνο μία «κουρτίνα» για να κρυφτεί ένα διαχρονικό πρόβλημα.
Ειδικά στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και τις περιοχές του δήμου Κασσάνδρας που στηρίζονται κυρίως στον τουρισμό έχουν αρχίσει να βλέπουν τους τουρίστες να αποχωρούν. Επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ και ξενοδοχεία που δεν διαθέτουν δικές τους δεξαμενές φαντάζουν καταδικασμένες.
Η ζημιά, λοιπόν, και στην οικονομία της περιοχής μόνο αμελητέα δεν είναι, ενώ και στον υγειονομικό τομέα οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει είναι πολλαπλοί, καθώς οι ελάχιστες ώρες υδροδότησης ανά ημέρα -εδώ και περίπου έναν μήνα- δεν αρκούν για τις ανάγκες των χιλιάδων ανθρώπων που βρίσκονται εκεί.
Ενδεικτικά και μόνο, δεν είναι λίγες οι καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες ακόμα και τα καζανάκια στεγνώνουν από νερό, ενώ ο κόσμος διαμαρτύρεται πως στερείται ακόμα και το μπάνιο, την ώρα που οι θερμοκρασίες βρίσκονται στο ζενίθ εδώ και εβδομάδες.
«Έχουμε φτάσει σε οριακή κατάσταση» - Τι λέει ο δήμος Κασσάνδρας
Ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου Κασσάνδρας, το πρόβλημα μεγεθύνεται επειδή ιδιοκτήτες κυρίως εξοχικών κατοικιών κάνουν κατάχρηση στο πότισμα των κήπων τους και, παρότι είναι γνωστό το ζήτημα που ταλανίζει κάθε καλοκαίρι την περιοχή, χρησιμοποιούν για άρδευση νερό που προορίζεται πρωτίστως για οικιακή χρήση.
«Έχουμε φτάσει σε οριακή κατάσταση», τονίζει στη Voria.gr η δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά, που κάνει έκκληση σε όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
Σύμφωνα με την ίδια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι οικισμοί Πευκοχωρίου, Χανιώτης και Παλιουρίου, γίνεται μεταφορά νερού από Καλάνδρα και Κασσανδρινό, στερώντας έτσι ποσότητες νερού από μόνιμους κατοίκους.
«Ποτίζουν γκαζόν και πλένουν αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να γεμίσουν οι δεξαμενές. Εδώ και λίγα χρόνια δεν έχουμε επαρκείς βροχές τον χειμώνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επάρκεια για το καλοκαίρι, κάτι που σε συνδυασμό με τον καύσωνα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα», τονίζει η δήμαρχος Κασσάνδρας.
Οι καταγγελίες για τις πισίνες
Ερωτηθείσα για τις καταγγελίες κάποιων κατοίκων ότι το πρόβλημα προκαλείται από τη χρήση νερού για τις πισίνες σε σπίτια και κυρίως σε ξενοδοχεία, η κ. Χαλκιά επισημαίνει ότι οι δεξαμενές των πισίνων γεμίζουν μια φορά στην αρχή της σεζόν, όπου τραβάνε πολύ νερό, και στη συνέχεια η ανακύκλωσή τους δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού.
Έρχονται πρόστιμα και νερό με... το δελτίο
Σύμφωνα με την κ. Χαλκιά, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να βεβαιώνονται πρόστιμα σε όσους χρησιμοποιούν για άρδευση νερό που προορίζεται για οικιακή χρήση, το οποίο θα είναι μάλιστα τσουχτερό σε όσους είναι υπότροποι.
«Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προχωρήσουμε σε τμηματική διακοπή του νερού για λίγες ώρες ανά περιοχή ώστε να μην αντιμετωπίσουμε περαιτέρω προβλήματα», λέει χαρακτηριστικά η δήμαρχος.
Μάλιστα, όταν θα τοποθετηθούν έξυπνα υδρόμετρα, όπως λέει η ίδια, οι διακοπές νερού θα είναι μέθοδος που θα γίνεται πιο εύκολα.
«Διαφορετικά θα πρέπει η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας και καταλαβαίνετε τι οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την περιοχή μας», αναφέρει η κ. Χαλκιά.
Για να λυθεί το πρόβλημα υδροδότησης ο δήμος Κασσάνδρας έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ύψους 70 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τρία έτη, ώστε να εξυπηρετούνται οι μεγάλες ανάγκες σε νερό τη θερινή περίοδο.