Ερχονται αλλαγές στη θητεία – Τι ανακοίνωσε ο Δένδιας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2024 16:42

Ερχονται αλλαγές στη θητεία – Τι ανακοίνωσε ο Δένδιας

Στους επόμενους 24 μήνες, στο πλαίσιο της υλοποίησης της «Ατζέντας 2030» η στρατιωτική θητεία αλλάζει. «Θα αποτελεί μια ολοκληρωμένη διαδικασία απόκτησης εκτεταμένων βασικών επιχειρησιακών γνώσεων αλλά και ανάπτυξης ειδικών δεξιοτήτων», τόνισε ο Νίκος Δένδιας στην ορκωμοσία της 2024 Ε’ ΕΣΣΟ στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού Θήβας.

Υπογράμμισε επίσης πως «θα αλλάξει και η στολή και ο εξοπλισμός του μαχητή και θα περιλαμβάνει σύγχρονο κράνος, προστατευτικά γυαλιά, επιγονατίδες, επιαγκωνίδες, εξαρτύσεις και διαφορετικό υδροδοχείο. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι θα ξεκινήσει η υλοποίηση ενός προγράμματος εθελοντικής στράτευσης γυναικών.

«Ο οπλίτης θα μπορεί αν ο ίδιος το επιλέξει να μετακαλείται από τις Ενοπλες Δυνάμεις σε τακτά χρονικά διαστήματα», ανέφερε στην ομιλία του.

Ο υπουργός παρατήρησε ότι ο στρατός της Ελλάδας δεν είναι επαγγελματικός, όπως σε άλλες χώρες, σχολιάζοντας πως οι διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες «δημιουργούν και νέες απαιτήσεις».

«Η θητεία λοιπόν, δηλαδή η προσφορά χρόνου από τους νέους ανθρώπους στην πατρίδα τους, πρέπει να εξελιχθεί, ώστε να υπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες ασφάλειας της πατρίδας μας. Και, επίσης, να είναι χρήσιμη για τους νέους ανθρώπους. Γι’ αυτό προωθούμε σημαντικές αλλαγές, τόσο στη θητεία όσο και στην εφεδρεία», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι από αγγαρεία «πρέπει να μετατραπεί σε μια θητεία με ουσία».

«Ο οπλίτης θα μπορεί να αποκτά δεξιότητες χρήσιμες για τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά χρήσιμες και για τον ίδιο. Αυτό συνιστά ευκαιρία για να έχουμε έναν άρτια εκπαιδευμένο οπλίτη, ο οποίος μάλιστα θα μπορεί αν ο ίδιος το επιλέξει, δηλαδή σε εθελοντική βάση, να μετακαλείται από τις Ενοπλες Δυνάμεις σε τακτά χρονικά διαστήματα (…) Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε οι δεξιότητες που θα αποκτούν οι νέοι στον στρατό να είναι αντίστοιχες με τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς».

Οπως είπε, εκτιμάται πως θα χρειαστούν περίπου 36 μήνες για να αλλάξει και η εφεδρεία και να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του προγράμματος εθελοντικής στράτευσης γυναικών. Ο υπουργός προανήγγειλε ειδικές παρουσιάσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 




 

336x280px6

 

00 inkefalonia general ad 300X250