«Ξεσκονίζουν» τις σχολικές εκδρομές: Ποινολόγιο για μαθητές αλλά όχι ευθύνες εκπαιδευτικών
Ξεχάστε τις σχολικές εκδρομές όπως τις ξέρατε, προσεχώς αυστηρό ποινολόγιο και αποβολές σε μαθητές, τι θα ισχύσει.
Οι εκδρομές αποτελούν ένα από τα «καυτά» ζητήματα της σχολικής κοινότητας καθώς τα παρατράγουδα που έχουν σημειωθεί σε αυτές τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει έντονη δυσφορία στους εκπαιδευτικούς που όπως καταγγέλλουν ότι επωμίζονται τις ευθύνες των μαθητών τους με τις οποίες ποινικές συνέπειες.
Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου εντάσσεται και η απόφαση της ΟΛΜΕ για αποχή τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα της συμμετοχής των καθηγητών στις πολυήμερες εκδρομές ελλείψει ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου που να διέπει τις εκδρομές και άδικης στοχοποίησης τους για ό,τι συμβεί σε αυτές. Όπως χαρακτηριστικά τόνισαν στο Dnews καθηγητές για αυτή τους την απόφαση «Πάμπολλοι συνάδελφοι έχουν συλληφθεί από την αστυνομία και έχουν οδηγηθεί στα δικαστήρια με την κατηγορία της πλημμελούς άσκησης εποπτείας ανηλίκων ή έχει ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη για παραβατικές συμπεριφορές μαθητών».
Η δυσαρέσκεια των εκπαιδευτικών τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας και οι έντονες πιέσεις τους προς το Υπουργείο συνέβαλαν στο να δρομολογηθεί από την ηγεσία του Υπ. Παιδείας η κατάρτιση ενός νέου σχεδίου για το πλαίσιο διεξαγωγής των εκδρομών σε όλες τις βαθμίδες με ιδιαίτερη αναφορά στις ευθύνες των διδασκόντων ώστε να είναι εφεξής απόλυτα σαφές και ξεκάθαρο το μερίδιο τυχόν ευθυνών που τους αναλογεί, ώστε να μην βρίσκονται όπως καταγγέλλουν άδικα υπόλογοι για τις πράξεις των μαθητών.
Το εν λόγω σχέδιο παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους και των δύο εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ) σε ειδική συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας και τώρα αναμένεται από αυτούς να αξιολογηθεί και να κατατεθούν οι δικές τους προτάσεις-παρεμβάσεις ώστε να οριστικοποιηθεί η κατάρτιση του και να δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση.
Πηγές από φορείς ΔΟΕ και ΟΛΜΕ αποκάλυψαν στο Dnews ορισμένα σημεία από τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στις σχολικές εκδρομές σχολιάζοντας ότι για αρχή θεωρείται θετικό ότι το Υπουργείο εισάκουσε τα επανειλημμένα αιτήματά τους για τις ευθύνες των εκπαιδευτικών στις εκδρομές και τις «παγίδες» που αντιμετωπίζουν κάθε φορά οι συνάδελφοι τους για τις πράξεις και τα καμώματα των μαθητών.
Σχολικές εκδρομές: Αποβολή στους απείθαρχους μαθητές και επιστροφή στο σπίτι
Με οδηγό την αυστηροποίηση του ποινολογίου που ήδη έχει υιοθετηθεί στα σχολεία από την έναρξη της χρονιάς, το Υπουργείο προτίθεται να πράξει αντίστοιχα και στις σχολικές εκδρομές. Όπως αποκάλυψαν στο Dnews στο επίκεντρο των αλλαγών στις εκδρομές θα μπουν οι μαθητές που παρουσιάζουν συστηματικά παραβατική συμπεριφορά και οι κινήσεις τους εντός σχολείου κάθε άλλο παρά αρμόζουν σε όσα επιβάλλει η σχολική ζωή. Για τους μαθητές λοιπόν αυτούς όχι μόνο μπαίνει «φρένο» στην απρεπή συμπεριφορά τους με το ποινολόγιο για τις εντός σχολικής μονάδας πράξεις αλλά αυτή τους η συμπεριφορά θα έχει επιπτώσεις και στη συμμετοχή τους στους ημερήσιους περιπάτους και τις λοιπές εκδρομές.
Με απλά λόγια παραβατικός μαθητής δεν θα συμμετέχει με απόφαση των εκπαιδευτικών στις εκδρομές ενώ εφεξής μαθητής που επιδείξει παραβατική συμπεριφορά στον πλαίσιο εκδρομής θα τιμωρείται με αποβολή και δύναται να αποφασιστεί ακόμη και εσπευσμένη επιστροφή του στο σπίτι με έξοδα και ευθύνη της οικογένειας ενόσω η εκδρομή συνεχίζεται κανονικά για τους υπόλοιπους.
Ήδη έχει σταλεί σε Γυμνάσια και Λύκεια εγκύκλιος όπου αναφέρεται ρητά ότι οι Διευθυντές Σχολείων και οι Σύλλογοι Διδασκόντων δύνανται να «ρίχνουν ποινές» στους μαθητές όταν παρουσιάζουν αποκλίνουσα συμπεριφορά και εκτός σχολικής μονάδας. Η εν λόγω προσθήκη παίζει σημαντικό ρόλο γιατί μπορεί ο μαθητής να μην έχει προκαλέσει ζητήματα εντός σχολείου αλλά να έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε εκδρομή ή να έχει εμπλακεί ως θύτης σε περιστατικό βίας. Με το εν λόγω πλαίσιο το αρμόδιο Υπουργείο επιχειρεί να «φρενάρει» απαράδεκτες ενέργειες και συμβάντα στις μαθητικές εκδρομές.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται το ισχύον ποινολόγιο για bulling εφαρμόζεται και θα ισχύει και στις εκδρομές με τους μαθητές να καλούνται να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τα κινητά τους τηλέφωνα και βιντεοσκοπήσεις που θα κάνουν με αυτά. Βιντεοληπτικό υλικό που προσβάλλει μαθητές και εκπαιδευτικούς θα οδηγεί σε ποινές αντίστοιχες με αυτές που εφαρμόζονται και στην σχολική μονάδα. Η χρήση και κατοχή κινητού στις εκδρομές αυτονοήτα δεν θα τιμωρείται εκτός αν συμβούν συμπεριφορές που ξεφεύγουν από τα επιτρεπόμενα όρια. Σε περίπτωση που ένας μαθητής ή μία μαθήτρια βιντεοσκοπεί /φωτογραφίζει/ μαγνητοφωνεί καθηγητές ή συμμαθητές του, χωρίς συναίνεση ή συγκατάθεση, η ποινή του θα είναι τριήμερη αποβολή ενώ με συγκατάθεση / συναίνεση θα αποβάλλεται για 1 έως 3 ημέρες. Αν η φωτογράφιση/βιντεοσκόπηση αφορά προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο Σύλλογος Διδασκόντων υποχρεούται να εφαρμόσει το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
Η μεγάλη αλλαγή στις ευθύνες των εκπαιδευτικών
Στο νέο σχέδιο για τις αλλαγές πλέον θα ορίζεται ξεκάθαρα ότι όποιος μαθητές δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις και τους κανόνες που θέτουν σε κάθε εκδρομή οι εκπαιδευτικοί τότε εκείνοι (σ.σ. οι εκπαιδευτικοί) έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν την επιστροφή του στο σπίτι του αφού ενημερωθούν οι γονείς του και αναλάβουν όλο το σχετικό κόστος.
Παράλληλα όπως αποκαλύπτει και δημοσίευμα της Καθημερινής μεταξύ άλλων στις αλλαγές στις εκδρομές αναμένεται να καθορίζεται ρητά ότι ως προς την ώρα επιστροφής στο ξενοδοχείο αυτή ορίζεται το αργότερο έως στις 23:00 το βράδυ. Σε περίπτωση παράτασης μίας ώρας, θα πρέπει να έχουν συναινέσει οι γονείς, και μάλιστα με ενυπόγραφη υπεύθυνη δήλωση. Κατά την επιστροφή στο κατάλυμα, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί οφείλουν να επιβλέπουν την τακτοποίηση των μαθητών στο δωμάτιο.
Ωστόσο, κρίσιμη είναι, όπως τόνισαν στην «Καθημερινή» καθηγητές λυκείου, η πρόβλεψη στην υπουργική απόφαση ότι «μετά τον τελικό νυχτερινό έλεγχο, οι εκπαιδευτικοί δε φέρουν ευθύνη για την παραβίαση των κανόνων από μαθητή ή ομάδα μαθητών». Η πρόβλεψη απαλλάσσει τους εκπαιδευτικούς, όμως ενδέχεται να κριθεί ως «ελευθέρας» από τους ατίθασους μαθητές. Βεβαίως, οι εκπαιδευτικοί δε θα φέρουν νομική ευθύνη, αλλά εάν συμβεί ένα ατύχημα στα παιδιά δεν αποκλείεται οι γονείς να επιρρίψουν στους εκπαιδευτικούς την ηθική ευθύνη.
Όπως σχολιάζουν εκπαιδευτικοί στο Dnews η διάταξη με τις ευθύνες τους τούς ικανοποιεί μερικώς καθώς θα ήθελαν ξεκάθαρες αναφορές που δεν θα χωρούν υποσημειώσεις και περιθώρια για αμφισβήτηση και νομικές κινήσεις από τους γονείς των μαθητών εις βάρος τους όμως θεωρούν ότι σε γενικές γραμμές έγιναν αρκούντως ικανοποιητικές κινήσεις. Βέβαια αναμένουν τις τελικές αποφάσεις τονίζοντας πάντα ότι η κατάσταση με την παραβατικότητα των μαθητών έχει «ξεφύγει» και πρέπει τα πλαίσια ευθύνης τους να είναι σαφώς προκαθορισμένα σε όλους τους τομείς της σχολικής ζωής και όχι μόνο στις εκδρομές.
dnews.gr