Πάτρα: Πέθανε η 16χρονη που νοσηλευόταν με μηνιγγίτιδα
H άτυχη 16χρονη νοσηλευόταν διασωληνωμένη στη ΜΕΘ του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας" για σχεδόν ενάμιση μήνα.
Πέθανε η 16χρονη μαθήτρια από την Πάτρα που διαγνώστηκε με μηνιγγίτιδα και νοσηλευόταν στην ΜΕΘ τον τελευταίο μήνα.
Η 16χρονη Νεφέλη, νοσηλευόταν διασωληνωμένη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας", μετά την ξαφνική λιποθυμία της σε κοινό χώρο του 2ου και 6ου ΕΠΑΛ Πάτρας σύμφωνα με το thebest.gr.
Διαγνώστηκε με μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β και από την πρώτη στιγμή η κατάσταση της υγείας της ήταν ιδιαιτέρως κρίσιμη.
Μηνιγγίτιδα: Τα τρία συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς
Η μηνιγγίτιδα προσβάλλει κυρίως παιδιά και νέους, και τα πρώτα σημάδια που θα πρέπει να κινητοποιήσουν τους γονείς, ώστε να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια, είναι τα εξής:
Επίμονος πονοκέφαλος: Σύμπτωμα το οποίο το παιδί θα εκφράσει έντονα, καθώς η ένταση του πόνου δεν υποχωρεί εύκολα.
Έμετοι και δυσκαμψία αυχένα: Ιδιαίτερα αν το παιδί αδυνατεί να σκύψει το λαιμό του, πρέπει να αποτελέσει σημαντική ένδειξη προκειμένου να ζητηθεί η συμβουλή του γιατρού.
Αιφνίδιος πυρετός: Ένας ξαφνικός πυρετός, που δεν συνοδεύεται από κάποιον προφανή λόγο, είναι επίσης ανησυχητικός και απαιτεί έλεγχο.
Πηγή: PIXABAY
Γιατί είναι πιο επικίνδυνη η μηνιγγίτιδα Β
H μηνιγγίτιδα Β ή Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος τύπου Β είναι μία σοβαρή νόσος που προκαλείται από το βακτήριo Neisseria meningitidis, το οποίο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό (βακτηριακή μηνιγγίτιδα) αλλά και σοβαρή λοίμωξη του αίματος (Μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία).
Χαρακτηρίζεται ύπουλη ασθένεια καθώς παρουσιάζεται χωρίς προειδοποίηση, αρχικά με συμπτώματα μιας απλής ίωσης, εξελίσσεται ραγδαία συνήθως εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή και να οδηγήσει σε θάνατο.
Επειδή οι αρχικές εκδηλώσεις της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου παραπέμπουν σε γρίπη ή άλλη ίωση, είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο. Στη συνέχεια εμφανίζονται και κάποια άλλα συμπτώματα, όπως: Υψηλός Πυρετός Αυχενική Δυσκαμψία, Πονοκέφαλος, Έμετος, Αιμορραγικό εξάνθημα, Σύγχυση, Φωτοφοβία.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από μηνιγγίτιδα B
Τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών και οι νεαροί ενήλικες, ενώ οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες εμφανίζουν ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό θνητότητας.
Πώς μεταδίδεται η μηνιγγίτιδα Β
Το βακτήριο που προκαλεί τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο τύπου Β μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο. Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι: Φιλί, Βήχας, Φτάρνισμα.
Ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα βακτήρια στη μύτη και τον φάρυγγα και να τα μεταδώσουν σε άλλους. Πράγματι, τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους ή άτομα που τα φροντίζουν και τα οποία είναι φορείς του βακτηρίου.
Οι επιπλοκές από τη μηνιγγίτιδα B
Η μηνιγγίτιδα έχει απρόβλεπτη εξέλιξη και γι’ αυτό το λόγο είναι καθοριστικής σημασίας η έγκαιρη διάγνωσή της. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία:
- 1 στα 10 άτομα που έχουν προσβληθεί από Μηνιγγίτιδα Β καταλήγουν
• 1 στους 5 επιζώντες Μηνιγγίτιδας Β υποφέρουν από σοβαρές μακροχρόνιες αναπηρίες ενώ ορισμένοι επιζώντες θα έχουν μακροχρόνιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, απώλεια ακοής, απώλεια των άκρων.
dnews.gr