Η γυναίκα που τόλμησε να ψηφίσει στις ΗΠΑ, 142 χρόνια πριν
Στις 5 Νοεμβρίου 1872 η Susan Antony και 16 άλλες γυναίκες άλλαξαν μερικώς την ιστορία. Αγνόησαν την απαγόρευση και ψήφισαν για πρώτη φορά.
Στις 5 Νοεμβρίου 1872 η ακτιβίστρια Susan B. Antony και μια ομάδα γυναικών στο Rochester της Νέας Υόρκης, τόλμησαν να ψηφίσουν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Υπήρχε ωστόσο ένα μικρό πρόβλημα: η γυναικεία ψήφος ήταν τότε απαγορευμένη. Ο παρατηρητής του εκλογικού κέντρου σάστισε και έσπευσε να δηλώσει ότι η πράξη τους παραβίαζε το αμερικανικό σύνταγμα. Ήταν ίσως η πρώτη γυναικεία ψήφος στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής.
Λίγες μέρες μετά, η Antony συνελήφθη και οδηγήθηκε στο δικαστήριο. «Και άλλες γυναίκες ψήφισαν», σημείωνε ο N. Hull, συγγραφέας του βιβλίου «The woman you dared to vote» («Η γυναίκα που τόλμησε να ψηφίσει»), «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε να την χρησιμοποιήσει ως παράδειγμα, παραπέμποντας της σε δίκη».
Από το 1850 η Susan Antony υπήρξε ηγετικό μέλος και ακτιβίστρια στο κίνημα των γυναικείων δικαιωμάτων. Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου και την ψήφιση της 14ης τροποποίησης του αμερικανικού συντάγματος το 1868, που διασφάλιζε ότι οι μαύροι είχαν τα ίδια δικαιώματα με τους λευκούς πολίτες και άρα δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, η Antony διέγνωσε τη διάνοιξη μιας νέας δυνατότητας για την διεκδίκηση της γυναικείας ψήφου: δεν ήταν άραγε και οι γυναίκες «πολίτες» της ίδιας «πολιτείας» με τους άνδρες;
«Διαβεβαιώνω ότι στις 5 Νοεμβρίου του 1872 η κ. Antony ήταν γυναίκα», δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του ο συνήγορος κατηγορίας για να θεμελίώσει το αξιόποινο της πράξης της, για να λάβει την ακόλουθη απάντηση από τον συνήγορο υπεράσπισης: «Κύριε δικαστή, αγαπητοί ένορκοι, η υπεράσπιση διαβεβαιώνει ότι η κ. Antony ήταν και παραμένει γυναίκα». Το δικαστήριο καταδίκασε την Αμερικανή ακτιβίστρια για την «παράνομη ψήφο της» σε πρόστιμο 100 δολαρίων, το οποίο η ίδια δεν πλήρωσε ποτέ.
Η παραπομπή της Antonyσε δίκη είχε ωστόσο καθοριστικές συνέπειες για την ανάπτυξητου κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.
«Η δίκη έφερε όλες τις γυναίκες κοντά», αναφέρει ο Hull, «η Antony μετετράπη στο σύμβολο της γυναικείας ψήφου». Θα χρειάζονταν, ωστόσο, περίπου 50 ακόμη χρόνια για να καθιερωθεί το γενικό δικαίωμα ψήφου των γυναικών.
thetoc