Γερμανική τεχνογνωσία για την ανάπτυξη, τα σκουπίδια και τις δαπάνες στους δήμους
Λύση σε κρίσιμα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μέσω της γερμανικής τεχνογνωσίας συμφωνήθηκε να αναζητηθεί κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν ο υφυπουργός Εργασίας και εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης Γιόαχιμ Φούχτελ με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Η συνεργασία θα κινηθεί, όπως είπαν σε συνέντευξη Τύπου, σε τρεις άξονες: εξορθολογισμός των δαπανών των δήμων, αναπτυξιακές δράσεις με ευρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία και μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ ώστε να εξακολουθούν να λειτουργούν τα κοινωνικά δίκτυα κατά της φτώχειας.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αφορούν: σύγχρονες μεθόδους εξορθολογισμού των ΟΤΑ, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιβάλλον και διαχείριση απορριμμάτων, χρήση νέων τεχνολογιών στη διοίκηση, ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας και σύγχρονες μεθόδους ενίσχυσης των κοινωνικών δικτύων των δήμων.
«Η Ελλάδα και η Γερμανία είναι ισότιμοι φίλοι και εταίροι στην παρούσα δύσκολη στροφή για την ελληνική οικονομία. Τέτοιες συνεργασίες το επιβεβαιώνουν και δίνουν τη δυνατότητα να αποτελέσει η χώρα μας πρότυπο αντιμετώπισης της κρίσης για όλη την Ευρώπη», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.
Από την πλευρά του ο κ. Φούχτελ επισήμανε ότι η κρίση έγινε αφορμή για ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας, ώστε να υπάρξει ταχεία ανάκαμψη και να μπορέσει η Ελλάδα γρήγορα να βρεθεί στην κορυφή.
Με την υπουργό Τουρισμού. Ο γερμανός υφυπουργός συναντήθηκε και με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη. Στη μεταξύ τους συνάντηση ο κ. Φούχτελ τάχθηκε υπέρ της αμοιβαίας προώθησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο κ. Φούχτελ είπε ότι θα πρέπει να ενθαρρυνθεί κυρίως η τουριστική ανάπτυξη μέσω συνεργασιών που θα αναπτύξουν ελληνικοί και γερμανικοί δήμοι. Προσδιορίζοντας το πεδίο της συνεργασίας, ανέφερε ότι θα μπορούσε να είναι οι τομείς του αγροτουρισμού και του τουρισμού οίνου, για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια από κοινοτικά προγράμματα. Πρόκειται, όπως είπε, για δύο μορφές εναλλακτικού τουρισμού που ευνοούν την ανάπτυξη και δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης σε περιοχές στις οποίες δεν είναι διαδεδομένες οι κλασικές μορφές τουρισμού.
ΤΑ ΝΕΑ